ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την εκτίμηση ότι και το 2026 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ που θα είναι τουλάχιστον 700 εκ. ευρώ, έκανε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στη σημερινή τηλεδιάσκεψη σχολιάζοντας σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή ότι η εταιρεία είναι πολύ καλά προστατευμένη.
Για τον Ιούνιο του 2026 είπε ότι θα ξεκινήσει οι υπηρεσίες φωνής στις τηλεπικοινωνίες, ενώ έκλεισε το 2025 με 12.000 πελάτες στις υπηρεσίες οπτικής ίνας και προχωράει με 200 νέες συνδέσεις ανά ημέρα. Για τα data centers εκτίμησε ότι θα έχει νέα μέχρι το τέλος του χρόνου σχολιάζοντας ότι οι συζητήσεις με τους hyperscalers πάνε καλύτερα από ότι νόμιζε..
Σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή, πρώτα απ ‘όλα, σημείωσε ότι η ΔΕΗ δεν αντιμετωπίζει προβλήματα φυσικής παράδοσης φυσικού αερίου κάτι που είχε συμβεί το 2022. Σχετικά με τις τιμές φυσικού αερίου σχολίασε ότι σήμερα η τιμή είναι στα 60- 63 ευρώ όταν το 2022 οι τιμές είχαν φτάσει στα 350 ευρώ. “Ελπίζω λοιπόν να μην δούμε αυτές τις τιμές, φυσικά, αλλά θα χειριστούμε ακόμη και αυτήν την κατάσταση”.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα αλλάξει ενδεχόμενη κρίση τα σχέδια απολιγνιτοποίησης, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν λιγνιτικές μονάδες, λόγω της κρίσης, εξηγώντας ότι το 2022 χρειαζόταν να γίνει κάτι τέοτοιο, επειδή υπήρχε πρόβλημα με τις φυσικές παραδόσεις φυσικού αερίου, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.
Για τις τιμές ενέργειας σημείωσε ότι ένα μέρος του πελατολογίου της εταιρείας έχει σταθερά τιμολόγια και είναι απόλυτα προστατευμένο, και ότι ακόμη και αν οι τιμές αυξηθούν και ενεργοποιηθεί μηχανισμός δεν θα επηρεαστεί η εταιρεία αφού αυτό θα σημαίνει ” οτι απλώς ότι δεν θα έχουμε, ας πούμε, τεράστια απροσδόκητα κέρδη” σημείωσε. Τόνισε ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, το όριο για τα μέτρα είναι η τιμή αερίου στα 180 και σήμερα είμαστε πολύ μακριά από αυτό το επίπεδο, και σχολίασε ότι δεν περιμένει ότι θα χρειαστεί να χειριστούμε μια τέτοια κατάσταση.
Συνολικά τόνισε ότι αυτή τη στιγμή, δεν βρισκόμαστε καθόλου σε αυτή την κατάσταση και ότι ακόμα κι αν βρεθούμε σε μια πολύ ακραία κατάσταση, τα εργαλεία είναι διαθέσιμα για χρήση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην εταιρεία.”Η καθετοποιημένη λειτουργία της εταιρείας σημείωσε εξασφαλίζει ώστε η εταιρεία να μην έχει πρόβλημα στη διαχείριση αυτής της κατάστασης”, εξήγησε.
Σημείωσε επίσης ότι η χρονική στιγμή αυτής της κρίσης, έχει σημασία, γιατί έρχεται σε μια χρονική περίοδο που είναι άνοιξη, και αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή μόλις κλείσαμε τον χειμώνα, που είναι εποχή ισχυρής ζήτησης για ενέργεια, και υπάρχει χρόνος πριν προχωρήσουμε στην καρδιά του καλοκαιριού, όπου θα υπάρχει πάλι κορύφωση της ζήτησης.
Το καλοκαίρι, είπε, οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα αρχίσουν να έχουν την ανάγκη να γεμίζουν, και αυτό θα ήταν πιθανώς ένα ζήτημα που θα επηρεάσει το 2027.
“Δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε σημαντικό αντίκτυπο και το 2026. Επομένως, περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αλλά νομίζω ότι είμαστε εξαιρετικά προστατευμένοι “, κατέληξε.
Για το 2026 προέβλεψε προσαρμοσμένο EBITDA στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ και κέρδη περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ και κέρδη ανά μετοχή (EPS) 2,1 ευρώ, καταδεικνύοντας αύξηση 58%.
Σχετικά με τους πρώτους μήνες του 2026, ανέφερε ότι ευνοούν οι μέχρι στιγμής καιρικές συνθήκες, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε βελτιωμένο περιθώριο κέρδους στην προμήθεια. “Οι αιολικές συνθήκες ήταν αρκετά ισχυρές από την αρχή του έτους, και η ωριμότητα των έργων για τα επιπλέον 1,8 γιγαβάτ νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που στοχεύουμε να ολοκληρώσουμε το 2026, δημιουργούν ακόμη καλύτερες προοπτικές” τόνισε ο Γιώργος Στάσσης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημοσκόπηση MRB: Στις 17,1 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ – Τι λένε οι πολίτες για το πόλεμο στο Ιράν
- Αναζητώντας την Αφροδίτη – Ο Τζεφ Κουνς στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
- Τουρκία: Είμαστε ετοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας
- Λίβανος: Εκτός λειτουργίας ο υποσταθμός ηλεκτρικής ενέργειας του Μπιντ Τζμπέιλ, μετά από ισραηλινή επίθεση
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.