• Business

    Γιώργος Στάσσης: Θα μειώσουμε τους ρύπους της ΔΕΗ κατά 60% ως το 2023

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ


    Σε προτεραιότητα είναι για τη ΔΕΗ η μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, επιταχύνοντας την απολιγνιτοποίηση και αναπτύσσοντας την παρουσία της στις ΑΠΕ, είπε χθες μιλώντας στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου της Eurelectric ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

    Όπως είπε οι εκπομπές ρύπων της ΔΕΗ θα μειωθούν κατά 60% μέχρι το 2023 και  η έκθεση της ΔΕΗ στην τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών θα είναι σταδιακά χαμηλότερη, καθώς προχωρά το νέο φιλόδοξο σχέδιο της εταιρείας για την απολιγνιτοποίηση.
    Θύμισε ότι κλείνουν το 2023 όλα τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ που είναι σε λειτουργία καθώς η εταιρεία το 2019 σχεδίασε ένα επιχειρηματικό σχέδιο με την γρηγορότερη απολιγνιτοποίηση στην Ευρώπη και ταυτόχρονη ανάπτυξη στις ΑΠΕ.
    Τόνισε ότι αυτό που άλλαξε είναι η στρατηγική της ΔΕΗ, που πριν βασιζόταν στο να καθυστερεί τις αλλαγές αλλά η διοίκησή του, επέλεξε να επιταχύνει, και η εταιρεία ανέλαβε ηγετικό ρόλο στο μετασχηματισμό εν όψει της ενεργειακής μετάβασης σε ένα βιώσιμο μέλλον.

    Πρέπει να ενταθεί η παγκόσμια προσπάθεια

    Όπως είπε η μείωση των ρύπων είναι μια παγκόσμια προσπάθεια και όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα δεν είναι αρκετά πρέπει να γίνουν περισσότερα, πιο γρήγορα και να επεκταθούν οι περιορισμοί και σε άλλους κλάδους αλλά και γεωγραφικά για να υπάρξει ένα αποτέλεσμα.  Σημείωσε ότι το 2021, παρά την πανδημία και τη μείωση της αεροπορικής και της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι μια χρονιά που οι εκπομπές ρύπων θα είναι υψηλότερα από το ρεκόρ του 2014.

    Τόνισε ότι παράλληλα με το να γίνονται ακριβότερες οι ρυπογόνες μορφές ενέργειας, πρέπει να γίνονται και ευκολότερες στη χρήση και φθηνότερες οι καθαρές μορφές μέσω και της καινοτομίας. Σημείωσε ότι πρέπει τα έσοδα από τις εκπομπές ρύπων να χρηματοδοτούν σε ΑΠΕ και καθαρές τεχνολογίες και την καινοτομία, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές οι νέες τεχνολογίες που είναι απαραίτητες όπως η αποθήκευση ενέργειας, που μπορούν να αντικαταστήσουν την ανάγκη για καύση φυσικού αερίου στο μέλλον.

    “Δημιουργούμε μια νέα οικονομία στις λιγνιτικές περιοχές”

    Σχετικά με την κοινωνική μετάβαση που γίνεται μαζί με την ενεργειακή μετάβαση σημείωσε ότι στην Ελλάδα μιλάμε για δίκαιη μετάβαση και σημαντικά κεφάλαια πρόκειται να επενδυθούν για να πετύχει.

    Σε σχέση με το σημαντικό θέμα της μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημείωσε ότι στις περιοχές αυτές δημιουργείται μια νέα οικονομία με νέες ενεργειακές δραστηριότητες καθώς εκεί πραγματοποιούνται  επενδύσεις, ανάμεσά τους σε ΑΠΕ και σε εξοικονόμηση ενέργειας. “Έχουμε ξεκινήσει να το κάνουμε αυτό, και έχουμε πολλά ακόμη μπροστά μας, και πήραμε την απόφαση να πραγματοποιήσουμε επενδύσεις σε αυτές τις περιοχές για να τις μετασχηματίσουμε προς τις ανάγκες της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται.

    Η πραγματική αλλαγή είναι ότι αποφασίσαμε να ηγηθούμε αυτής της προσπάθειας και να πάμε πιο γρήγορα κάνοντας επενδύσεις σε περιοχές που δεν γίνονταν επενδύσεις τόσα χρόνια”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News  για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ