• Business

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Αυτά είναι τα νέα μου σχέδια για την ΔΕΗ – Ισχυρή ανάκαμψη με 900 εκατ. κέρδη

    ΔΕΗ: Μνημόνιο συνεργασίας με Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για μικρά υδροηλεκτρικά έργα

    Γιώργος Στάσσης, CEO ΔΕΗ


    Στα σχέδια της ΔΕΗ που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, απαντώντας σε ερωτήσεις των επενδυτών, στην τηλεδιάσκεψη που έγινε για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, τόνισε ότι η ΔΕΗ επεξεργάζεται διάφορα σχέδια με άξονα όχι μόνο την πράσινη οικονομία αλλά και την καινοτομία.

    Τόνισε, ότι κατά τη γνώμη του, δεν αρκεί τα project που θα υποβληθούν να αφορούν τις ΑΠΕ αλλά θα πρέπει να είναι και καινοτόμα, για να επιλεγούν και να χρηματοδοτηθούν από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ προετοιμάζει σχέδιο μετατροπής της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου ή υδρογόνου. Η παραγωγή πράσινου υδρογόνου, που αποτελεί το καύσιμο του μέλλοντος είναι εξάλλου στα σχέδια της εταιρείας.

    Σχετικά με τα αποτελέσματα, εκφράστηκε ικανοποίηση για την πορεία της εταιρείας, αλλά ερωτήθηκε η διοίκηση της ΔΕΗ για το μειωμένο CAPEX, για το οποίο ο Πρόεδρος της εταιρείας σημείωσε ότι συνδέεται με την καθυστέρηση εργασιών λόγω Covid και την ολοκλήρωση σχεδόν της Πτολεμαΐδας 5.

    Όσον αφορά την εκτίμησή του για την επίπτωση της πανδημίας στη ζήτηση, σημείωσε ότι την εκτιμά στο 5%, ενώ σχετικά με την επίπτωση της κρίσης της πανδημίας στις πληρωμές λογαριασμών, σημείωσε ότι πλέον έχουν επιστρέψει στα προ Covid-19 επίπεδα.

    Αναφορικά με τον ΔΕΔΔΗΕ και την προγραμματισμένη ιδιωτικοποίησή του, σημείωσε, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαβούλευση και να γίνουν οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο και ακολούθως θα ξεκινήσουν οι επαφές με τους επενδυτές.

    Υπενθυμίζεται ότι με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας  (ΡΑΕ)   θα ολοκληρώσει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα καθορίζει τις  αλλαγές στα ρυθμιζόμενα έσοδα του Διαχειριστή (το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου -WACC) και τη διάρκεια ισχύος του, που από 1 έτος  θα αυξηθεί στα τέσσερα + τέσσερα έτη.

    Η αλλαγή αυτή που θα επιτρέπει μακροχρόνιο σχεδιασμό, αναμένεται να αυξήσει την ελκυστικότητά του και την αξία του, ώστε να προσελκύσει καλύτερα τιμήματα.

    Αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου

    Σχετικά με την πορεία της εταιρείας φέτος, τονίστηκε ότι η εκτίμηση για τα EBITDA του έτους αναμορφώνεται στα 850 με 900 εκατ. ευρώ.

    Τα κέρδη προ φόρων στο εξάμηνο ανήλθαν σε € 51,2 εκατ. από ζημίες € 318,4 εκατ.

    Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του α΄ εξαμήνου 2020 για το σύνολο του Ομίλου ενισχύθηκαν από την επιστροφή € 44,8 εκατ. λόγω αναθεώρησης του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ από την BOTAS για τα έτη 2012-2019, μετά την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου σχετικά με τη διαφορά μεταξύ των δύο εταιρειών.

    Επιπλέον, τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου 2020 έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πρόβλεψη για αποζημιώσεις προσωπικού ύψους € 16,3 εκατ. Χωρίς τα ποσά αυτά,το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώνεται σε € 457,3 εκατ.

    Σημειώνεται επίσης οτι τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της ΔΕΗ έχει καταγράψει σημαντική άνοδο και βρίσκεται στα 4,208 ευρώ ΔΕΗ -0,44% 11,37.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ