• Business

    Γιώργος Σκούρας: Το συλλεκτικό κρασί που πωλήθηκε 6.000 ευρώ σε δημοπρασία και η ιστορία των 35 ετών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου

    Γιώργος Σκούρας


    Ο Γιώργος Σκούρας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 μέσα σε ένα γκαράζ στο Άργος όπου έφτιαξε το πρώτο του κρασί από κτήματα που ενοικίαζε.

    Σχεδόν 4 δεκαετίες μετά, δυο συλλεκτικές φιάλες του κτήματός του πουλήθηκαν σε δημοπρασία, σε τιμή ρεκόρ για ελληνικά δεδομένα, έναντι 6.000 ευρώ η μία.

    Επί χρόνια πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και από τους κορυφαίους Έλληνες οινοπαραγωγούς, ο Γιώργος Σκούρας μιλάει στο mononews με αφορμή τη φιλανθρωπική δημοπρασία που διοργάνωσαν η VERGOS Auctions με το Κτήμα Σκούρας κατά τη διάρκεια της οποίας συγκεντρώθηκαν περίπου 21.000 ευρώ για τις 21 αριθμημένες φιάλες του συλλεκτικού κρασιού «Λαβύρινθος 21 Χρονιές».

    «Κυκλοφορήσαμε τον Φεβρουάριο του 2021, ένα συλλεκτικό κρασί, με αφορμή τη τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, 1.000 αριθμημένες φιάλες «Λαβύρινθος 21 Χρονιές». Οι 50 από αυτές παρέμειναν στο κτήμα και υπόλοιπες πωλήθηκαν στην αγορά, σε Ελλάδα και ομογένεια, σε εμπορική τιμή» εξηγεί  ο Γιώργος Σκούρας.

    Το συγκεκριμένο κρασί παλαιώθηκε σε ιδανικές συνθήκες 21 χρόνια, από το 1999 έως και το 2020 και αποτελείται από Αγιωργίτικο κατά 80% και Cabernet Sauvignon (20%), τα οποία προέρχονται από παλιά κλήματα, που φύονται σε υψόμετρο 700 μέτρων.

    Για να επιτείνει τη συλλεκτική του αξία, όπως λέει ο κ. Σκούρας, δημιουργήθηκε για τη συγκεκριμένη φιάλη, από το εργαστήριο «Φοίνικας» μία χειροποίητη υψηλής αισθητικής κασετίνα ενώ συνοδεύεται και με μία επετειακή έκδοση με 21 ιστορίες από τα απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη.

    Έτσι το Κτήμα Σκούρα σε συνεργασία με την VERGOS Auctions αποφάσισαν να διαθέσουν τις αριθμημένες φιάλες από 1 έως 21, συμβολικά, σε δημοπρασία για φιλανθρωπικό σκοπό με τα έσοδα να διατίθενται για την υποστήριξη των σκοπών της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή.

    Η αριθμημένη φιάλη με το νούμερο 1 όπως και εκείνη με τον αριθμό 21, αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου από συλλέκτες έναντι 6.000 ευρώ η καθεμία -τιμή ρεκόρ για την ελληνική αγορά – ενώ οι υπόλοιπες φιάλες πωλήθηκαν κατά μέσο όρο 500-600 ευρώ.

    Όλη η διαδικασία της δημοπρασίας όπως επισημαίνει ο κ. Σκούρας ήταν ιδιαίτερα συγκινητική λόγω του φιλανθρωπικού της χαρακτήρα, ενώ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει και προσωπικά τους συλλέκτες για τα ποσά που προσέφεραν για το κρασί που δημιούργησε.

    Α. Βέργος, Γ. Σκούρας

    Το πρώτο κρασί στο γκαράζ και η διαδρομή 35 ετών

    Για τον ίδιο άλλωστε,  η διαδρομή που έχει διανύσει όλα αυτά τα χρόνια στον κλάδο του κρασιού αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα ότι όταν κυνηγάς με πείσμα εκείνο που ονειρεύεσαι, κάποια στιγμή θα το καταφέρεις.

    Γεννημένος στο Άργος, μία περιοχή όπου η αμπελοκαλλιέργεια εξελίσσεται σχεδόν 3.000 χρόνια, ο Γιώργος Σκούρας αποφασίζει το 1980, να σπουδάσει Γεωργία στο Πανεπιστήμιο της Dijon στη Βουργουνδία. Εκεί, η γνωριμία του με τα Chardonnays και τα Pinot Noirs της περιοχής, καθώς και η επαφή του με γνωστούς οινοπαραγωγούς, παίζουν σημαντικό ρόλο για τη μετέπειτα πορεία του. Τον Γιώργο Σκούρα τον έχει κερδίσει και μαγέψει πλέον ο κόσμος του αμπελιού και του κρασιού με αποτέλεσμα να αποφοιτήσει στη συνέχεια με πτυχίο στην Οινολογία.

    Όταν επιστρέφει  στην Ελλάδα και ενώ δουλεύει σε οινοποιεία αποφασίζει να κάνει κάτι δικό του. Όμως δεν είχε ούτε τα χρήματα, ούτε τα κτήματα για κάτι τέτοιο. Μόνο το πείσμα του, όπως λέει ο ίδιος σε συνεντεύξεις του. Έτσι ξεκινά ένα μικρό ποσό, δανεικά από τους γονείς του, νοικιάζοντας κτήματα, κάνοντας οινοποίηση σε ξένες δεξαμενές και εμφιαλώνοντας με χειροκίνητα μηχανήματα σε ένα… γκαράζ.

    Το 1986 δημιουργείται μια μικρή οινοπαραγωγική μονάδα στην Πυργέλα, ένα μικρό χωριό έξω από το Άργος και ακολουθεί ένα οινοποιείο στη Νεμέα όπου οι ατελείωτες ώρες χειρωνακτικής εργασίας αποτέλεσαν μια πολύτιμη σπουδή στην ποικιλία Αγιωργίτικο και στην Ονομασία Προέλευσης Νεμέα. Η πρώτη του παραγωγή, το 1986, ήταν 6.000 φιάλες. Σήμερα ξεπερνά τις 800.000.

    Το 2004 γίνεται η εγκατάσταση στο οινοποιείο στο χωριό Μαλανδρένι, ενώ οι καινούργιες εγκαταστάσεις αυξάνουν  τη χωρητικότητα και τις τεχνολογικές υποδομές. Για τον Γιώργο Σκούρα και την ομάδα του όμως η τεχνολογία είναι μόνο ένας τρόπος ελέγχου καθώς τα κρασιά, όπως πιστεύει, πρέπει να γίνονται μόνο με τις απολύτως απαραίτητες παρεμβάσεις.

    Σήμερα, ο οινοποιείο του Κτήματος Σκούρα είναι μια υπερσύγχρονη οινοπαραγωγική μονάδα ανάμεσα σε αμπελώνες, ενώ διαθέτει μεταξύ άλλων κελάρι 1.000 δρύινων βαρελιών, εμφιαλωτική γραμμή, με δυνατότητα εμφιάλωσης 3.000 φιαλών την ώρα και τρεις αποθήκες φύλαξης του εμφιαλωμένου κρασιού καθώς και Εργαστήριο Αναλύσεων. Διαθέτει επίσης ιδιόκτητους αμπελώνες στην Αργολίδα, στην Κορινθία και τη Νεμέα.

    Ο στόχος που είχε θέσει ο ίδιος ο Γιώργος Σκούρας στο ξεκίνημα του ήταν να δημιουργεί κρασί υψηλής ποιότητας. Και τα κατάφερε γιατί όπως επίσης ο ίδιος λέει, είχε το πείσμα και τις ιδέες.



    ΣΧΟΛΙΑ