• Business

    Γ. Σκούρας (ΣΕΟ) για δασμούς Τράμπ: «Θετική η απόφαση των ΗΠΑ, όμως παραμένουμε σε εγρήγορση»

    Γιώργος Σκούρας

    Γιώργος Σκούρας


    Για μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία διατηρεί τη δυναμική που έχουν αναπτύξει οι ελληνικές οινοποιίες στην αμερικάνικη αγορά κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Γιώργος Σκούρας σχολιάζοντας την απόφαση της αμερικάνικης κυβέρνησης να εξαιρέσει το ελληνικό κρασί από την επιβολή δασμών.

    Ο κ. Σκούρας μιλώντας στο mononews.gr δεν κρύβει την ικανοποίησή του, υπογραμμίζει ωστόσο πως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, αντίθετα θα πρέπει να συνεχισθούν οι προσπάθειες προκειμένου οι ελληνικές ετικέτες να διευρύνουν την παρουσία τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Και αυτό όπως λέει γιατί η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόκειται να επανεξετάσει την παραπάνω απόφαση σε έξι μήνες, σε συνάρτηση με την διαμάχη που έχει ανοίξει με την ΕΕ για τις επιδοτήσεις των ευρωπαίων στην βιομηχανία αεροσκαφών Airbus.

    Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες υπογραμμίζει ότι από την πρώτη στιγμή κατέδειξε τον κίνδυνο επιβολής δασμών στις ΗΠΑ και κινήθηκε τόσο αυτόνομα, στο όνομα του ελληνικού κρασιού, προς πάσα κατεύθυνση εντός και εκτός Ελλάδος, όσο και σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό του φορέα, την Comité Vins προκειμένου να αποσοβηθεί ο εν λόγω κίνδυνος. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι Έλληνες οινοποιοί παραμένουν σε εγρήγορση καθώς σε έξι μήνες, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επανεξετάσει τον κατάλογο των προϊόντων στα οποία θα επιβάλλονται δασμοί, ενώ σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, η απόφαση αυτή μπορεί να αναθεωρηθεί εάν η Ε.Ε. επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

    Η κίνηση της αμερικάνικης κυβέρνησης στις αρχές του έτους να επανεξετάσει το δασμολογικό καθεστώς που διέπει τα ευρωπαϊκά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό κρασί έσκασε σαν βόμβα στον κλάδο των Ελλήνων οινοποιών. Το ενδεχόμενο επιβολή υψηλών δασμών στο ελληνικό κρασί θεωρείται καταστροφικό καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα εκτοξευθεί η τιμή του ελληνικού κρασιού σε απαγορευτικά για τον μέσο καταναλωτή επίπεδο.

    Το ελληνικό κρασί βιώνει μια πρωτοφανή άνθηση τα τελευταία χρόνια στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, κερδίζοντας διαρκώς νέους καταναλωτές ενώ πολλά ελληνικά εστιατόρια έχουν δομήσει τις λίστες κρασιών πάνω σε ελληνικές ετικέτες. Ειδικότερα, από το 2010 έως το 2017 οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 108,4% σε αξία και κατά 54% της μέσης τιμής εξαγωγής που φθάνει τα 5,3 ευρώ ανά λίτρο. Στις ΗΠΑ πραγματοποιείται η μεγαλύτερη κατανάλωση κρασιού στον κόσμο, με τις προοπτικές να παραμένουν θετικές για τα επόμενα χρόνια καθώς οι Αμερικανοί φίλοι του κρασιού αναζητούν νέες και ιδιαίτερες γεύσεις απ’ όλο τον κόσμο.

    Να σημειωθεί πως ανάλογη ικανοποίηση επικρατεί και στους Έλληνες παραγωγούς τυριού, ελαιόλαδου και ελιών καθώς όσοι παράγουν χυμό από δαμάσκηνα, τα οποία επίσης εξαιρέθηκαν από τους αμερικανικούς δασμούς.



    ΣΧΟΛΙΑ