• Business

    Γιατί ξεκίνησαν οι αλλαγές στην Ελλάκτωρ από τη θυγατρική για τις κατασκευές, Άκτωρ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Άρης Ξενόφος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ


    Ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος ως εκτελεστικός πρόεδρος και από τη θέση διευθύνοντος συμβούλου ο στενός του συνεργάτης, Γεώργιος Κωτούλας, θα «τρέξουν» τη θυγατρική της Ελλάκτωρ για τις κατασκευές, Άκτωρ.

    Η συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Άκτωρ έγινε μια μέρα μετά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, στις 28 Ιανουαρίου, καθώς η θυγατρική είχε μείνει χωρίς διοίκηση, έπειτα από την αποχώρηση του Αναστάσιου Καλλιτσάντση από τον Όμιλο που είχε τη θέση του προέδρου και την παραίτηση του Αλέξανδρου Εξάρχου που ήταν διευθύνων σύμβουλος. Μέλος του ΔΣ της θυγατρικής ήταν και ο  Γεώργιος Πουλόπουλος οικονομικός διευθυντής του Ομίλου.

    Η επιλογή της νέας διοίκησης του Ομίλου υπό τον Άρη Ξενόφο (διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ) να ξεκινήσει τις αλλαγές από την Άκτωρ, εκτός από επιβεβλημένη για τυπικούς λόγους, ήταν και αναμενόμενη. Η Άκτωρ είναι η μεγαλύτερη θυγατρική και αυτή που αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Στο 9μηνο πέρσι έχοντας αρνητικές ταμειακές ροές χρηματοδοτήθηκε με 86,9 εκατ. ευρώ από τον Όμιλο και αυτό δεν ήταν αρκετό καθώς συνεχίζει να έχει αυξημένες υποχρεώσεις προς προμηθευτές της.

    Όπως εκτιμάται από τις πρώτες εργασίες των στελεχών της Άκτωρ είναι να καταγράψουν τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης γιατί επί αρκετούς μήνες δεν λαμβάνονταν αποφάσεις γεγονός που έχει επίπτωση μεταξύ άλλων στη λειτουργία των εργοταξίων.

    Οικονομικός έλεγχος θα γίνει συνολικά στον Όμιλο ώστε η νέα διοίκηση να καταλήξει στο ακριβές ποσό της αύξησης κεφαλαίου με την πρώτη εκτίμηση να είναι ότι θα χρειασθούν πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος κατέχει περίπου 1,5% των μετοχών της Ελλάκτωρ, είναι μη εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της θυγατρικής για το real estate, Reds, από το 2014, έχοντας διατελέσει και πρόεδρος, διαθέτοντας σε αυτήν ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 12%. Δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών (δημόσια και ιδιωτικά έργα) και των ακινήτων για περίπου 35 χρόνια.

    Είναι πολιτικός μηχανικός απόφοιτος από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, γεννημένος στην Ευρυτανία όπως και ο στενός του συνεργάτης, κ. Κωτούλας, που ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος.

    Ο νέος εκτελεστικός πρόεδρος της Άκτωρ συνεργάστηκε εξαρχής με την ολλανδική Reggeborgh συνυπογράφοντας το αίτημα για έκτακτη γενική συνέλευση στην Ελλάκτωρ με θέμα την αλλαγή του ΔΣ. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης στην οποία επικράτησε η ολλανδική εταιρεία και διορίστηκε νέο ΔΣ στον κατασκευαστικό όμιλο ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς για την προηγούμενη διοίκηση της Ελλάκτωρ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο Όμιλος «βρίσκεται σε παρακμή» ή ότι «γίνεται κόλαση» ενώ στάθηκε αρκετά στην κακή εικόνα που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα όσο αφορά την Άκτωρ.

    Στο ΔΣ της θυγατρικής για τις κατασκευές συμμετέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας ο οποίος, όπως εκτιμάται, θα επιστρέψει και σε  εκτελεστική θέση πιθανότατα στη θυγατρική για τη διαχείριση των απορριμμάτων ή στις παραχωρήσεις, τομείς που γνωρίζει καλά. Ο κ. Μπόμπολας επίσης έχει συνεργαστεί με την Reggeborgh υπογράφοντας αρχικά μαζί της συμφωνία δικαιώματος προαίρεσης εξαγοράς του 12,55% των μετοχών της Ελλάκτωρ που βρίσκονται στην κατοχή του. Μετά τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η γενική συνέλευση θεωρείται πιθανό η option εξαγοράς των μετοχών αυτών να μην ασκηθεί.

    Πολιτικός μηχανικός είναι και το τέταρτο μέλος του ΔΣ της Άκτωρ, ο  Εδουάρδος Σαραντόπουλος ο οποίος είναι μέτοχος της Ελλάκτωρ και επίσης συνεργάστηκε με την ολλανδική εταιρεία. Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ελλάκτωρ, πριν το 2018, πριν δηλαδή αναλάβουν τα ηνία του κατασκευαστικού Ομίλου οι Αν. και Δημ. Καλλιτσάντσης καθώς και στέλεχος των τεχνικών εταιρειών Κ. Ι. Σαραντόπουλου Α.Ε. και Παντεχνική (συγχωνεύτηκε με την Ελλάκτωρ).

    Το 5ο μέλος του ΔΣ της θυγατρικής για τις κατασκευές είναι ο Ιωάννης Μαργιώλος ο οποίος διαθέτει 40 έτη εμπειρίας στο χώρο των δημοσίων και ιδιωτικών έργων υπηρετώντας την Ελλάκτωρ τα τελευταία 30 έτη από θέσεις ευθύνης, μεταξύ άλλων, ως μέλος του ΔΣ της Άκτωρ και άλλων θυγατρικών του Ομίλου. Επίσης έχει ασχοληθεί με το έργο του βιολογικού καθαρισμού (λειτουργία και συντήρηση) στην Ψυττάλεια.

    Το 6ο και τελευταίο μέλος του ΔΣ της Άκτωρ είναι ο Κωνσταντίνος  Τούμπουρος, πολιτικός μηχανικός, νέο μέλος και του ΔΣ της Ελλάκτωρ.

    Με βάση τα βιογραφικά που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα όλα τα μέλη του νέου ΔΣ της Άκτωρ είναι απόφοιτοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι πέντε πολιτικοί μηχανικοί, εκτός του κ. Μαργιώλου που είναι μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος μηχανικός.

    Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες αλλαγές σε όλα τα υπόλοιπα ΔΣ των θυγατρικών του Ομίλου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελλάκτωρ: Αυτό είναι το νέο ΔΣ της Άκτωρ

    Γιάννης Μωραΐτης: Θέλουμε τα επαγγελματικά σκάφη στη Μαρίνα Αλίμου

    Επιβεβαίωση mononews: Πέρασε το πακέτο των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στους Μπάκο – Καϋμενάκη



    ΣΧΟΛΙΑ