• Business

    Γιατί η στροφή του dry bulk στο εμπόριο σιτηρών εγκυμονεί κινδύνους

    ναυτιλία ναυλαγορά


    Οι προβληματικές επιδόσεις στις αγορές μεταφοράς μεταλλευμάτων σιδήρου και κάρβουνου οδήγησαν τα τελευταία χρόνια πολλές ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές ξηρού χύδην φορτίου (dry bulk) να στραφούν προς άλλα προϊόντα, που θα τους εξασφάλιζαν κερδοφορία και θα αντιστάθμιζαν τις απώλειές τους από αυτές τις αγορές. Ένα από αυτά τα προϊόντα στο οποίο στράφηκαν είναι τα σιτηρά.

    Και πράγματι, η στροφή αυτή αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματική, καθώς οι καλές σοδειές των τελευταίων τεσσάρων ετών αύξησαν σημαντικά το εμπόριο σιτηρών, αποφέροντας κέρδη στις εταιρείες. Όμως με αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Allied Shipbroking Report, οι εφοπλιστές βρίσκονται εκτεθειμένοι στους κινδύνους που απορρέουν από την εποχικότητα του εμπορίου σιτηρών και από τις απότομες διακυμάνσεις στη συγκεκριμένη αγορά.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής έρευνας αγοράς της Allied Shipbroking, Γιώργο Λαζαρίδη, «το ότι [τα σιτηρά] είναι πρωτεύοντα αγαθά από τα οποία οι καταναλωτές εξαρτώνται σημαντικά, και με τη ζήτησή τους να μην εξαρτάται άμεσα από το τι κάνουν οι επενδυτές, σημαίνει ότι ακόμα και σε περιόδους κακώς οικονομικών επιδόσεων και αβεβαιότητας το εμπόριο μπορεί να ανθεί. Με τον πληθυσμό του πλανήτη να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς και με όλο και περισσότερους ανθρώπους να εντάσσονται στην ομάδα εισοδημάτων της μεσαίας τάξης, δημιουργείται μία εκθετική αύξηση της ζήτησης για σιτηρά. Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι τα σιτηρά είναι ευπαθή αγαθά δημιουργεί μία κατάσταση στην αγορά όπου οι τιμές αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό την αυξανόμενη ζήτηση και προσφορά και βοηθούν στην εξισορρόπηση της αγοράς προς όφελος του αυξανόμενου εμπορίου».

    Όπως επισημαίνει ο κ. Λαζαρίδης, «δεν αποτελεί έκπληξη το ότι, με την αφθονία προσφοράς στην αγορά τα τελευταία χρόνια, οι τιμές έχουν κατρακυλήσει, ενώ οι εμπορικοί όγκοι έχουν ενισχυθεί. Μέσα σε όλα αυτά, είναι οι τάξεις μεγεθών των πλοίων που παίζουν πιο ενεργό ρόλο στην αγορά σιτηρών που έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη. Τα panamaxes και τα supramaxes έχουν βοηθηθεί σημαντικά από αυτήν την άποψη, παρά το γεγονός ότι είναι επίσης τα είδη με το μεγαλύτερο πρόγραμμα παραγγελιών φέτος και έχουν δει τη μεγαλύτερη αύξηση σε μέγεθος στόλου. Τα handysize επίσης δεν έχουν μείνει στο περιθώριο, εστιάζοντας σε αγορές όπου μπορούν να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα λόγω περιορισμών στο μέγεθος. Αυτό είναι κάτι που κυριαρχεί από τις αρχές της άνοιξης και, με τον Κόλπο των ΗΠΑ να δείχνει μεγάλους όγκους τελευταία, φαίνεται ότι αυτό θα συνεχιστεί».

    Ο αναλυτής της Allied Shipbroking προειδοποιεί πάντως πως από αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται απορρέουν δύο μεγάλοι κίνδυνοι.

    «Πρώτον, καθώς η αγορά dry bulk αρχίζει να εξαρτάται όλο και περισσότερο από το εμπόριο σιτηρών, γίνεται επίσης πιο ευάλωτη στις εποχικότητες και την ευρεία ρευστότητα που φέρνει μαζί. Το εμπόριο σιτηρών πάντα ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες στην εποχικότητα των μεταφορικών ναύλων και φαίνεται ότι θα αρχίσει να παίζει έναν όλο και μεγαλύτερο ρόλο, δημιουργώντας μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανάμεσα στα υψηλά και τα χαμηλά των ναύλων που σημειώνονται μέσα σε έναν χρόνο. Επιπλέον, το εμπόριο σιτηρών είναι πιο απρόβλεπτο, καθώς εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό από τον καιρό και τη σοδειά, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για χαμηλότερους εμπορικούς όγκους, ακόμα και σε περιόδους υψηλής οικονομικής ανάπτυξης».

    Δεύτερον, υπογραμμίζει,, «οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε όρους παραγωγής αλλάζουν αργά, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό που θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες. Μπορεί κάλλιστα να βλέπουμε μία αύξηση στην προσφορά, που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει τους αγρότες σε μειωμένους όγκους παραγωγής κατά την επόμενη σοδειά. Αυτό μπορεί κάλλιστα να εξισορροπήσει την αγορά και να είναι προς όφελος των αγροτών, είναι όμως σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, καθώς θα μπορούσε να σημαίνει μία πιο αργή ή αρνητική ανάπτυξη των εμπορικών όγκων. Τα σιτηρά μπορεί να έχουν διαδραματίσει έναν ζωτικό ρόλο στην πρόσφατη ανάκαμψη της αγοράς, και πιθανότατα θα διαδραματίσουν έναν όλο και μεγαλύτερο ρόλο από εδώ και στο εξής, αλλά επίσης αυξάνει τους κινδύνους και την αστάθεια που θα αντιμετωπίσει η αγορά dry bulk στο μέλλον».

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/prochora-akathekti-enopiisi-market-veropoulos-sta-100-ekat-evro-kostos-tis-ependisis/61904



    ΣΧΟΛΙΑ