• Business

    Γιατί ο Μυτιληναίος στρώνει το δρόμο για την ανάκτηση του investment grade της χώρας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Ακόμα και προάγγελο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει η αναβάθμιση της Μυτιληναίος από τον οίκο Fitch, λίγες μέρες πριν από την ετυμηγορία της S&P για την ελληνική οικονομία.

    Το γεγονός ότι οι ξένοι οίκοι φέρνουν ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, δεν μπορεί να είναι τυχαία κίνηση, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, που δεν παύουν, ωστόσο, να είναι επιφυλακτικές για το χρησμό του αμερικανικού οίκου, αφού εκτός από τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., την βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών και τον περιορισμό των κόκκινων δανείων και την επιστροφή της χώρας στα πρωτογενή πλεονάσματα, οι εκλογές και το ενδεχόμενο ακυβερνησίας δεν παύουν να αποτελούν στοιχείο που δεν επιτρέπει αισιόδοξες τοποθετήσεις ως προς την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας πριν από τις 21 Μαίου.

    Ωστόσο, κινήσεις, όπως αυτή σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του ελληνικού χρηματιστηρίου με κεφαλαιοποίηση στα όρια των 4 δις. ευρώ και εξασφαλισμένης κερδοφορίας για τα επόμενα χρόνια, όπως είναι ο Μυτιληναίος, δεν περνάει απαρατήρητη από την αγορά.

    Επενδυτική βαθμίδα σήμερα έχουν η Coca Cola ΕΕΕ 1,45% 30,80 , από την S&P με αξιολόγηση ΒΒΒ και την Moody’s Βaa1, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει άλλη φορολογική έδρα, στην Ελβετία και ταυτόχρονα, οι μετοχές της, εκτός του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

    Επενδυτική βαθμίδα έχει και ο ΟΤΕ ΟΤΕ -1,54% 14,06 με ΒΒΒ μόνο από την S&P, με τον Οργανισμό στην ουσία να αποτελεί θυγατρική ενός από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς της Ευρώπης, την γερμανική Deutsche Bank.

    Εκτός από τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0% 38,20 , πριν από την επενδυτική βαθμίδα βρίσκονται ο ΟΠΑΠ με βαθμολογία ΒΒ από την S&P.

    Ακολουθεί η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,71% 11,16 , με βαθμολογία ΒΒ- από την S&P και την Fitch, η Τιτάν TITC -1,51% 29,30 με ΒΒ από την S&P, παρά το γεγονός ότι έχει την φορολογική του έδρα στις Βρυξέλλες, ενώ καμία αξιολόγηση δεν έχουν μέχρι στιγμής από κανέναν ξένο οίκο η Μότορ Όιλ ΜΟΗ 0,22% 27,22 και η Τιτάν TITC -1,51% 29,30.

    Σημειωτέον, ότι η αναβάθμιση της Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0% 38,20 αποτελεί θετικό σημάδι για την έλευση νέων κεφαλαίων στη μετοχή, ενώ η ζήτηση για τα ελληνικά  assets αναμένεται να κορυφωθεί σταδιακά από τη στιγμή που η χώρα κατακτήσει εκ νέου επενδυτική βαθμίδα και το ίδιο το Χ.Α. ενταχθεί στις ώριμες αγορές κατόπιν αξιολόγησης από τον MSCI και τον οίκο FTSE, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το 2024.

     Διαβάστε επίσης

    Moody’s: Αναβάθμισε την αξιολόγηση της PeopleCert σε Β1

    Mytilineos (Fitch): Αναβάθμιση στο BB+, μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα- Οι προσδοκίες για το μέλλον



    ΣΧΟΛΙΑ