Business

Γιατί μια ιταλική πολυεθνική, η MAPEI, αναζητά το δίκιο της από τον Άδωνι Γεωργιάδη

  • NewsRoom
Άδωνις Γεωργιάδης. Αντιπρόεδρος ΝΔ

Άδωνις Γεωργιάδης


Τι κάνει μια πολυεθνική εταιρεία που έχει παρουσία σε 33 χώρες σε όλο τον κόσμο αλλά στην Ελλάδα η θυγατρική της δέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό; Δεν έχει και πολλές επιλογές. Για την ακρίβεια η μοναδική επιλογή είναι να υποβάλει «Καταγγελία-Μηνυτήρια Αναφορά» εναντίον του ανταγωνιστή της. 

Επι της ουσίας η θυγατρική της ιταλικής πολυεθνικής ΜAPEI στην Ελλάδα, καταγγέλλει ότι “δομικά υλικά που άλλο γράφουν στην συσκευασία ότι περιέχουν και άλλο αγοράζει ο καταναλωτής κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά, ως αποτέλεσμα αδράνειας των αρμοδίων αρχών να επέμβουν, παρότι υπήρξαν οι σχετικές καταγγελίες”.

Η MAPEI, βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο τέως πρόεδρος του Ιταλικού Συνδέσμου Βιομηχάνων, διαθέτει 81 θυγατρικές, 18 βασικά κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης, ένα εκ των οποίων είναι το Εταιρικό κέντρο και 73 εγκαταστάσεις παραγωγής που λειτουργούν σε 33 χώρες, καθεμία με το δικό της εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου.

Πρόκειται για μια υπόθεση που πέραν από τα προφανή προβλήματα που δημιουργεί στην αγορά, λειτουργεί και ως τροχοπέδη για σημαντικές επενδύσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στη χώρα.

Οταν  δεν απαντάει κανείς

Χαρακτηριστικό είναι το ότι η Ελληνική θυγατρική της Ιταλικής πολυεθνικής MAPEI, έχει υποβάλει ήδη από 13 Μαρτίου 2019 «Καταγγελία-Μηνυτήρια Αναφορά» κατά εταιρείας (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση του mononews.gr) για παράβαση των διατάξεων περί πιστοποιήσεων CE και για παραβίαση των ελαχίστων/βασικών απαιτήσεων προϊόντων δομικών κατασκευών από την καταγγελλόμενη εταιρεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες με την εν λόγω αναφορά προσκομίζονται εργαστηριακά αποτελέσματα από τον κοινοποιημένο στην ΕΕ φορέα ΕΒΕΤΑΜ, που αποδεικνύουν ότι όλα τα δομικά υλικά που εξετάστηκαν είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, όπως καταγγέλλεται, η αρμόδια διεύθυνση αδρανεί εδώ και πέντε μήνες. 

Δεν έχει εκδώσει το παραμικρό πρόστιμο, δεν έχει κάνει τη παραμικρή σύσταση και -κυρίως- δεν έχει απαγορεύσει τη χρήση των εν λόγω ακατάλληλων υλικών, τουλάχιστον στα δημόσια έργα. 

Και αυτό παρότι, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το mononews.gr, η Διεύθυνση Ποιότητας και Τυποποίησης του υπουργείου Υποδομών έσπευσε άμεσα να στείλει στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης αίτημα επαλήθευσης της συγκεκριμένης καταγγελίας προκειμένου εν συνεχεία να εκδώσει εγκύκλιο απαγόρευσης της χρήσης των εν λόγω δομικών υλικών. 

Εως σήμερα, όμως, δεν έχει λάβει απάντηση…

Εξαιτίας αυτού του ζητήματος υπήρξε ζημιά εκατομμυρίων ευρώ την οποία καλείται τώρα να διορθώσει ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Mapei είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε στο Μιλάνο το 1937 και σήμερα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή συγκολλητικών και χημικών προϊόντων για την οικοδομική βιομηχανία. 

Μάλιστα ο βασικός μέτοχος της MAPEI Τζόρτζιο Σκουίντσι έχει διατελέσει και πρόεδρος του Ιταλικού Συνδέσμου Βιομηχάνων. 

Στην Ελλάδα η θυγατρική του ομίλου ιδρύθηκε το 2001 και το 2010 καθώς λειτούργησε το πρώτο εργοστάσιο στη Ριτσώνα (ΒΙΠΕ Χαλκίδας).

Η Mapei Hellas έχει προγραμματίσει επενδύσεις 50 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τριετία που θα δημιουργούσαν τουλάχιστον 100 νέες θέσεις εργασίας και θα ανέπτυσσαν σημαντικά την οικονομική ζωή της ΒΙΠΕ Χαλκίδος. 

Ωστόσο λόγω των προβλημάτων που προαναφέρθηκαν αυτές τίθενται σε κίνδυνο.

Γίνεται μάλιστα λόγος για «ύποπτη αδράνεια της προηγούμενης κυβέρνησης σε ότι αφορά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών και προτύπων που έχουν θεσμοθετηθεί σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο με τον κανονισμό 305/2011».

Όπως υποστηρίζουν πηγές της αγοράς, εξαιτίας της «εξαιρετικά ύποπτης αυτής αδράνειας» της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και των αρμόδιων υπαλλήλων της εποπτεύουσας αρχής (Γενική Διεύθυνση Εφαρμογής Κανονισμών, Υποδομών & Ελέγχου, Τμήμα Δομικών, Χημικών και Λοιπών Βιομηχανικών Προϊόντων που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης) στον χώρο των δομικών υλικών επικρατεί άκρατη ασυδοσία σχετικά με τις προδιαγραφές των προϊόντων που διακινούνται, ακόμη και στα δημόσια έργα.

Ετσι παρατηρούνται φαινόμενα όπως να αναγράφονται ψευδείς επιδόσεις επί των υλικών, μια παραπλανητική πρακτική που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους πολίτες και τους κατασκευαστές.

Όπως σημειώνεται, οι καταγγελίες έχουν κατατεθεί και ενώπιον του υπουργού Υποδομών καθώς το Υπουργείο ζήτησε ήδη την επαλήθευση της καταγγελίας για τα απαγορεύσει την χρήση των εν λόγω προϊόντων από τα δημόσια έργα.

Τα πρόστιμα 

Χαρακτηριστικό της σημασίας του θέματος είναι ότι τα πρόστιμα σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία μπορούν να φτάσουν τα €100.000 ανά παράβαση!

Στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι πέρα από τα δημόσια ταμεία και τον υγιή ανταγωνισμό διακυβεύεται και η σωματική ακεραιότητα πολιτών, καθώς τα ακατάλληλα δομικά υλικά εγκυμονούν εξαιρετικούς κινδύνους, ειδικά σε μία σεισμογενή χώρα, όπως η Ελλάδα.

Η προσδοκία τώρα είναι ότι με την έλευση της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, υπό τον Αδωνι Γεωργιάδη, θα αλλάξει τα δεδομένα σχετικά με την άμεση τιμωρία των παραβατών των ευρωπαϊκών κανονισμών που εξαπατούν επί χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο.

O βασικός μέτοχος της MAPEI Τζόρτζιο Σκουίντσι έχει διατελέσει πρόεδρος του Ιταλικού Συνδέσμου Βιομηχάνων.


ΣΧΟΛΙΑ