• Business

    Γιατί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνεχίζει να επενδύει στις ΗΠΑ

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Πρωτοπόρος στην αιολική ενέργεια το α΄εξάμηνο - Το Top-5

    Γιώργος Περιστέρης, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


    Την πρόθεση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή,  να συνεχίσει τις επενδύσεις της στην αγορά των ΗΠΑ, τόνισε χθες στην τηλεδιάσκεψη με τους θεσμικούς επενδυτές, η διοίκηση της εταιρείας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα εξαμήνου.

    Όπως διευκρίνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Μαραγκουδάκης, η πώληση του αιολικού πάρκου «Mountain Air” ισχύος 138 MW, στην πολιτεία του Idaho στις ΗΠΑ, στην Innergex Renewable Energy Inc. (από την οποία αναμένεται να προκύψει κέρδος (IFRS) που θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. δολάρια), πραγματοποιήθηκε επειδή προσφέρθηκε ελκυστικό τίμημα και όχι γιατί έπαψε να την ενδιαφέρει η αμερικάνικη αγορά.

    Το κέρδος, από τη συναλλαγή αυτή, θα αποτυπωθεί στα οικονομικά μεγέθη του γ΄τριμήνου 2020. Στο μεταξύ, η εταιρεία συνεχίζει να ενδιαφέρεται τόσο για την επένδυση όσο και για την ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων, καθώς στοχεύει να αυξήσει την ισχύ των ΑΠΕ στις ΗΠΑ, μια αγορά στην οποία μπορεί να εξασφαλίσει και μελλοντικά σημαντικές υπεραξίες.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πώληση του αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ αποτέλεσε την αφορμή για το placement που ακολούθησε, αφού έτσι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μπήκε στα ραντάρ αμερικάνων θεσμικών επενδυτών, που γνώρισαν την εταιρεία, την οικονομική της ευρωστία, τη στρατηγική και την προοπτική της, και αποφάσισαν να επενδύσουν σε αυτή.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών είναι θερμό και για την απόκτηση περαιτέρω ποσοστού.

    Το project Καφηρέας – Αύξηση στο εξάμηνο

    Ταυτόχρονα, η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσει  το επενδυτικό της πρόγραμμα στην Ελλάδα το οποίο ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Αναφορικά με το Project του Καφηρέα, ο κ. Μαραγκουδάκης σημείωσε, ότι  θα ξεκινήσει το 2021 και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.

    Το πρότζεκτ “Καφηρέας” αποτελείται από 150MW έργων στη νότια Εύβοια  και για ακόμη 270MW πάρκων που αποκτήθηκαν πρόσφατα από την RF Energy (θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση η κατασκευή 180MW). Ο προϋπολογισμός του πρότζεκτ “Καφηρέας” φτάνει τα 530 εκατ. ευρώ.

    Στο πρώτο εξάμηνο η εταιρία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή,  παρουσίασε αύξηση στις ενοποιημένες πωλήσεις κατά 17,6%, στα 166,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 26,6 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση κατά 19,8%.

    Σχολιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη του πρώτο εξαμήνου ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Γιώργος Περιστέρης, σημείωσε:

    «Παρά την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύει η παγκόσμια οικονομία και η χώρα μας, καταφέραμε κι αυξήσαμε τα οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας μας κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποτελεί μία ασφαλή επενδυτική επιλογή, καθώς δραστηριοποιείται στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, τομέα που χαρακτηρίζεται από ισχυρά αμυντικά χαρακτηριστικά σε περιόδους κρίσης σαν κι αυτή που βιώνουμε, έχοντας παρουσία στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Πολωνία και τις ΗΠΑ. Αυτό φάνηκε, άλλωστε, και από την τοποθέτηση στην Εταιρεία μας συνολικού ποσού άνω των 68,5 εκατ. ευρώ από τέσσερα μεγάλα διεθνή funds, μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, η οποία εγκρίθηκε και τυπικά χθες από τους μετόχους μας. Η οικονομική ευρωστία της Εταιρείας, η ισχυρή μετοχική της βάση και το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα αξίας άνω των 1,5 δις. ευρώ που υλοποιούμε απρόσκοπτα στην παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας, συναπαρτίζουν το σταθερό έδαφος πάνω στο οποίο θα κινηθούμε τα επόμενα χρόνια, ώστε με σκληρή δουλειά να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε την Εταιρεία μας προς όφελος των μετόχων και των εργαζομένων μας, αλλά και να πρωταγωνιστούμε στον αγώνα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

    Η εγκατεστημένη ισχύς

    Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανέρχεται πλέον σε 1.373 MW. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 728 MW στην Ελλάδα, 513 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη. Ο Όμιλος διαθέτει, επίσης, υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, ο Όμιλος διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

    Στόχος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της Εταιρείας να προσεγγίσει τα 2.800 MW μέσα στη επόμενη πενταετία.



    ΣΧΟΛΙΑ