• Business

    Γιάννης Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Να δούμε πόσες ελληνικές επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στον Τουρισμό φτάσουμε έως το 2021

    • NewsRoom
    Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ, στο βήμα συνεδρίου

    Γιάννης Ρέτσος


    Το 2020 θα είναι μια δύσκολη και κρίσιμη χρονιά για τον Τουρισμό στην Ελλάδα και ίσως κάποιες από τις επιχειρήσεις του κλάδου δυσκολευτούν να ξεπεράσουν την κρίση, υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχειακού ομίλου Electra Hotels & Resorts Γιάννης Ρέτσος.

    Μιλώντας στην διαδικτυακή δημόσια συζήτηση του Κύκλου Ιδεών «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας- Η επόμενη ημέρα», θέλησε να εμφανιστεί αισιόδοξος για το 2021, τονίζοντας ωστόσο πως θα πρέπει να δούμε πόσες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα φτάσουν μέχρι εκεί. «Δεν θα είναι εύκολη η επαναφορά, θα είναι μια δύσκολη χρονιά και δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε όλοι», ανέφερε.

    Ο κ. Ρέτσος επεσήμανε πως μέσα στην υγειονομική κρίση της πανδημίας, οι πετυχημένοι χειρισμοί από την Κυβέρνηση, με τη βοήθεια και των Ελλήνων πολιτών, κατάφεραν να αναδείξουν την Ελλάδα ως ένα «διεθνές παράδειγμα καλής πρακτικής». «Από ενισχύει το όνομα της χώρας διεθνώς και θα είναι σημαντική η κεφαλαιοποίηση του brand την επόμενη ημέρα».

    Ωστόσο, όπως ανέφερε, «αργά ή γρήγορα θα μπει στη ζυγαριά το υγειονομικό με το οικονομικό κόστος και αυτό είναι μια σκληρή πραγματικότητα».

    «Έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο ζήτημα», ανέφερε ο κ. Ρέτσος. «Οι δύο πρώτοι μήνες έφεραν έσοδα μισό δισ. και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διανυθεί μία τεράστια απόσταση μέχρι τα 25 δισ. που έφερε συνολικά ο τουριστικός κλάδος πέρσι, δηλαδή εισερχόμενος, εσωτερικός, κρουαζιέρα, μεταφορές».

    Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, από τα 195 δισ. που ήταν το ΑΕΠ το 2019, τα 25 δισ. ήταν η άμεση συνεισφορά του Τουρισμού, ποσοστό 13%. Με τους πολλαπλασιαστές του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ (2,2 έως 2,65), η συνεισφορά του Τουρισμού φτάνει το 30% συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας. Μεγάλες περιοχές της χώρας εξαρτώνται από τον τουρισμό, είπε ο κ. Ρέτσος. Το 97% του ΑΕΠ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έρχεται από τον Τουρισμό, το 71% στα νησιά του Ιονίου και το 50% στο ΑΕΠ της Κρήτης, ενώ στον κλάδο του τουρισμού, απασχολούνται 700 χιλιάδες εργαζόμενοι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019.

    «Το σίγουρο είναι ότι όταν έρθει η επόμενη ημέρα, κάποια στιγμή μέσα στον Ιούνιο, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα: οι πέντε βασικές αγορές (Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ) για τον ελληνικό Τουρισμό έχουν το μεγαλύτερο υγειονομικό πρόβλημα και δεν θα μπορούμε να περιμένουμε τίποτα», σημείωσε.

    Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε σε δύο προκλήσεις που θα βρεθεί αντιμέτωπος την επόμενη ημέρα ο ελληνικός Τουρισμός. Αυτή της βιωσιμότητας και αυτή  της  ανταγωνιστικότητας.

    «Όλοι έχουμε πειστεί πως η οικονομία δεν θα ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε» ανέφερε. «Θα χρειαστεί ρευστότητα για να μπορέσει να επανεκκινήσει η τουριστική βιομηχανία, περίπου 1,5-2 δισ., και μετά να δούμε τα εργαλεία που πρέπει να δούμε, όπως το θέμα της φορολόγησης και της προβολής. Μεγάλο κομμάτι των εποχικών επιχειρήσεων όμως δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν φέτος».



    ΣΧΟΛΙΑ