• Business

    Γιάννης Μίχος (Epsilon Net): Το business plan, οι εξαγορές και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

    Ιωάννης Μίχος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Epsilon Net

    Ιωάννης Μίχος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Epsilon Net


    Επενδύσεις, εξαγορές αλλά και συνεργασίες στον τομέα της πληροφορικής οδήγησαν στην κερδοφορία το 2022 την Epsilon Net, συμφερόντων του βορειοελλαδίτη επιχειρηματία Γιάννη Μίχου, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες.

    Η πορεία της Epsilon Net τα τελευταία χρόνια δείχνει σταθερή πορεία ανόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, ο όμιλος εμφάνισε κύκλο εργασιών στα 75,11 εκατ. ευρώ έναντι 50,51 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 48,69%. Τα  κέρδη  προ  φόρων  – χρηματοδοτικών  –  επενδυτικών  αποτελεσμάτων  και  αποσβέσεων  (EBITDA)  της  χρήσης  2022 διαμορφώθηκαν στα 25,05 εκατ. ευρώ έναντι 15,09 εκατ. ευρώ το 2021 σημειώνοντας αύξηση 65,99%.

    Παράλληλα τα ίδια κεφάλαια του ομίλου αυξήθηκαν κατά το 2022 στο ποσό των 58,30 εκατ. ευρώ από τα 41,45 εκατ. ευρώ το 2021 σημειώνοντας αύξηση 40,62 %, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των οργανικών μεγεθών αλλά και στις νέες θυγατρικές εταιρείες.

    Τον τελευταίο χρόνο ο όμιλος έχει προχωρήσει σε μια σειρά εξαγορών, μπαίνοντας παράλληλα δυναμικά στον χώρο του hospitality. Η Epsilon Net έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας-πληροφορικής στην Ελλάδα, γεγονός που έχει δώσει μεγάλη ώθηση στη μετοχή του. Όταν η εταιρεία εισήλθε στις 15 Ιουλίου του 2020 στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής εκκινούσε από τα 0,63 ευρώ, με τη χθεσινή ημέρα να τη βρίσκει με κλείσιμο στα 7,65 ευρώ.

    Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Epsilon Net του κ. Μίχου ανέρχεται στα 414,6 εκατ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις του 2022, ο τεχνολογικός όμιλος διαθέτει 106,4 εκατ. ευρώ ενεργητικό και έχει σύνολο ιδίων κεφαλαίων 58,3 εκατ. ευρώ.

    Επίσης ο όμιλος διαθέτει χαμηλή έκθεση σε κίνδυνο ρευστότητας αφού διαθέτει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα για την κάλυψη των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων ενώ διαθέτει και θετικό καθαρό ταμείο ύψους 4,96 εκατ. ευρώ.

    Ο  δείκτης του κυκλοφορούντος ενεργητικού έναντι των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων για τον Όμιλο την 31/12/2022 διαμορφώθηκε σε 168,14% έναντι 164,30% την 31/12/2021.

    Οι στόχοι για το 2023

    Στόχος του Γιάννη Μίχου για το 2023 είναι η διατήρηση και αύξηση της λειτουργικής αποδοτικότητας των εταιρειών του ομίλου, η επέκταση του πελατολογίου και η υλοποίηση νέων επενδύσεων, στρατηγική που μέχρι τώρα έχει αποδειχτεί ότι κερδοφόρος.

    Η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στον επενδυτικό της σχεδιασμό, καθώς βρίσκεται σε συζητήσεις με υποψήφιους συνεργάτες ενώ κοιτάει και έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν την χρηματοδότηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του ιδιωτικού τομέα.

    Παράλληλα, ο Όμιλος συνεχίζει να κινείται με γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον των συμμετεχόντων (stakeholders) της  επιχείρησης,  επικεντρώνοντας  στην  διείσδυση  στην  αγορά  των  μικρών,  μεσαίων  και μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όσον αφορά συνολικά τον τομέα του επιχειρησιακού λογισμικού. Επίσης επιδιώκει τη περαιτέρω  διείσδυση  των  εφαρμογών  λογισμικού  μισθοδοσίας  και  διαχείρισης  ανθρώπινου  δυναμικού (Payroll  &  HRM  Systems)  στις  επιχειρήσεις  και  την  περαιτέρω  διείσδυση  στην  αγορά  των  λογιστικών γραφείων  και  των  ελευθέρων  επαγγελματιών  λογιστών  –  φοροτεχνικών  με  νέα  προγράμματα  και εξειδικευμένες υπηρεσίες καθώς και νέες τεχνολογικά αναπτυγμένες λύσεις.

    Για τους παραπάνω λόγους άλλωστε τον  Νοέμβριο του 2022 υπεγράφη μεταξύ  της  EPSILON  NET και της Εθνικής Τράπεζας Μνημόνιο Συνεννόησης, το οποίο προβλέπει τη σύναψη μακροχρόνιας, αποκλειστικής συνεργασίας με αντικείμενο την από κοινού ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών και προϊόντων στους τομείς του Business Software και του FinTech.

    Μάλιστα ήδη μέσα στο 2023 συνεχίζει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα αφού πριν από περίπου ένα μήνα προχώρησε στην εξαγορά του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε από τους ιδρυτές της εταιρίας κ.κ. Αργυριάδη Θεόδωρο και Αργυριάδη Δημήτριο.

    Σημαντικές εξαγορές το 2022

    Μέσα στο 2022, η εταιρεία προχώρησε σε σημαντικές εξαγορές επενδυτικές συμφωνίες, αυξάνοντας τη θέση της στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας.

    Στις 10 Ιανουαρίου του 2022 απέκτησε το 100% της εταιρίας EPSILON CSA Α.Ε, έναντι 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ τρεις μήνες αργότερα η μητρική εταιρεία εξαγόρασε το 51% της DIGITAL 4U, με το ποσοστό της Epsilon Net να αυξάνεται στο 60% μετά από απόφαση της ΓΣ της Digital λίγες ημέρες αργότερα.

    Η Epsilon Net προχώρησε στην εξαγορά του 60% της TaxHeaven έναντι 1,68 εκατ. ευρώ, ενώ έκανε σημαντικό άνοιγμα στο hospitality. Συγκεκριμένα εξαγόρασε 70% του μετοχικού κεφαλαίου της αγγλικής εταιρίας «Hotel Availabilities Ltd» έναντι του ποσού των 98.000 ευρώ, το 55% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εταιρίας «BookOnlineNow IKE» έναντι του ποσού των 220.000 ευρώ και το 55% της κυπριακής εταιρίας «HotelonCloud Ltd», στρατηγικού διανομέα της «BookOnlineNow» στο εξωτερικό, έναντι του ποσού των 180.000 ευρώ.

    Τον  Δεκέμβριο  του  2022  η  μητρική  Εταιρεία  EPSILON  NET  A.E.  απέκτησε  ποσοστό  60%  της  ρουμάνικης  Εταιρείας  «Singularlogic  Romania  Computer  Application  SRL.  Η  Εταιρεία δραστηριοποιείται  στην  προώθηση  εφαρμογών  επιχειρησιακού  λογισμικού  και  παροχή  υπηρεσιών εγκατάστασης  και  παραμετροποίησης  σε  επιχειρήσεις  κάθε  αντικειμένου  και  μεγέθους  στην  αγορά  της Ρουμανίας.

    Επίσης ο όμιλος συμμετέχει από την ίδρυση της, στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε., η οποία είναι η δημιουργός του πρώτου Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι μέσω της συμμετοχής αυτής, στο μέλλον, θα επιτευχθούν σημαντικές συνέργειες και επενδυτικές ευκαιρίες, λόγω της συγκέντρωσης αξιόλογων εταιρειών του κλάδου Πληροφορικής στο συγκεκριμένο Πάρκο.

    Διαβάστε επίσης:

    Epsilon Net: Προβλέψεις για αύξηση εσόδων κατά 50% το 2022

    Epsilon Net – Εθνική: Πώς έγινε ο «αρραβώνας»

    Τι οδηγεί τον Παύλο Μυλωνά στο deal εξαγοράς του 20% – 30% της Epsilon Net του Γιάννη Μίχου – Το τίμημα και το… 1.500% που έχει κάνει η μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ