Business

Epsilon Net – Εθνική: Πώς έγινε ο «αρραβώνας»

Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) - Γιάννης Μίχος (Epsilon Net)

Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Γιάννης Μίχος (Epsilon Net)


Θετικές εντυπώσεις έχει δημιουργήσει στους «κόλπους» της αγοράς το deal που επισφραγίστηκε χθες ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και την Epsilon Net, στον τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο επιχειρηματίας, Γιάννης Μίχος.

Το μνημόνιο συνεννόησης δεν προήλθε ωστόσο ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς η κορυφαία στον χώρο της πληροφορικής εταιρεία του Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία έχει καταγράψει αξιοπρόσεκτη πορεία, έχοντας προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε ένα σπριντ εξαγορών και συμφωνιών, γεγονός που έχει αυξήσει κατακόρυφα την αξία της.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, όταν τον Ιούλιο του 2020 η μετοχή έκανε πρεμιέρα διαπραγμάτευσης στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών,  το «χαρτί» εκκινούσε από την προσαρμοσμένη τιμή των 0,63 ευρώ. Χθες και στον απόηχο του deal με την Εθνική Τράπεζα η μετοχή έκλεισε στα 6,1 ευρώ έχοντας ενισχυθεί κατά 868,25% σε διάστημα λιγότερων των 2,5 ετών. Με την χρηματιστηριακή αξία να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 330,6 εκατ. ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι με βάση την 12μηνη οικονομική έκθεση, ο Όμιλος ανέβασε τον τζίρο του κατά 12,92 εκατ. ευρώ ήτοι κατά 72,49%, από 17,83 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021 σε 30,75 εκατ. ευρώ το 2022, με την καθαρή κερδοφορία του τελευταίου 12μηνου να διαμορφώνεται στα 14 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη EBITDA του α’ 6μήνου 2022 διαμορφώθηκαν σε 10,74 εκατ. ευρώ, έναντι 6,19 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021, καταγράφοντας δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 73,42%.Τέλος το ενεργητικό έχει ανέβει στα 94,5 εκατ. ευρώ από 80,2 το 2021 και τα ίδια κεφάλαια έχουν πάει στα 49,67 εκατ. ευρώ.

Τα θετικά αποτελέσματα της εταιρείας σε συνδυασμό με τις προσεγμένες και καίριες επενδυτικές κινήσεις του Γιάννη Μίχου και τις 125.000 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πλέον τα προϊόντα της Epsilon Net, κέντρισαν το ενδιαφέρον του πολύπειρου CEO της Εθνικής, κ. Παύλου Μυλωνά, ο οποίος είδε στην Epsilon μια ευκαιρία για την ανάπτυξη και διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών.

Μετά τον «αρραβώνα», η Εθνική Τράπεζα κατέχει πλέον το 7,5% της Epsilon Net, ποσοστό που για να το αποκτήσει κατέθεσε το ποσό των 30 εκατ. ευρώ, κρατώντας παράλληλα και option για την απόκτηση επιπλέον 7,5% της εισηγμένης μέσα στην επόμενη τριετία. Ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας, του οποίου το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών ανερχόταν στο 62,91%, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα διαμορφωθεί γύρω στο 55%, με το fund Barca Capital Master να διατηρεί το 8,18% και το υπόλοιπο 28,91% να βρίσκεται στους υπόλοιπους μετόχους.

Εξαγορές και επενδύσεις

Το 2023 θα είναι μια γεμάτη χρονιά με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, με την Epsilon Net να θέλει να πρωταγωνιστήσει στην νέα ψηφιακή εποχή που ανατέλλει στην Ελλάδα. Ήδη μέσα στο 2022 έχει κλείσει σημαντικές επενδυτικές συμφωνίες, αυξάνοντας τη θέση της στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας.

Επίσης η Epsilon Net διαθέτει θυγατρικές στη Ρουμανία και την Κύπρο, συνεργάζεται με πελάτες στην Κροατία και την Πολωνία, ενώ κοιτάει και άνοιγμα στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές.

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να έχει έρθει για να μείνει στην Ελλάδα, η Epsilon Net παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις στο επίπεδο των νέων δυνατοτήτων χρηματοδότησης που θα προκύψουν το προσεχές διάστημα, από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του «Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του «ΕΣΠΑ 2021-2027». Η εταιρεία έχει «τρέξει» την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, όπου συμμετέχουν ήδη περισσότεροι από 120.000 εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που τη λειτουργούν.

Σημαντική προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο είναι η εξαγορά της SingularLogic πριν από περίπου 2 χρόνια. Η εταιρεία ωστόσο έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε μια σειρά από σημαντικές επενδύσεις. Στις 10 Ιανουαρίου του 2022 απέκτησε το 100% της εταιρίας EPSILON CSA Α.Ε, έναντι 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ τρεις μήνες αργότερα η μητρική εταιρεία εξαγόρασε το 51% της DIGITAL 4U, με το ποσοστό της Epsilon Net να αυξάνεται στο 60% μετά από απόφαση της ΓΣ της Digital λίγες ημέρες αργότερα.

Επίσης η Epsilon Net προχώρησε στην εξαγορά του 60% της TaxHeaven έναντι 1,68 εκατ. ευρώ, ενώ έκανε σημαντικό άνοιγμα στο hospitality. Συγκεκριμένα εξαγόρασε 70% του μετοχικού κεφαλαίου της αγγλικής εταιρίας «Hotel Availabilities Ltd» έναντι του ποσού των 98.000 ευρώ, το 55% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εταιρίας «BookOnlineNow IKE» έναντι του ποσού των 220.000 ευρώ και το 55% της κυπριακής εταιρίας «HotelonCloud Ltd», στρατηγικού διανομέα της «BookOnlineNow» στο εξωτερικό, έναντι του ποσού των 180.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Τράπεζα: Έκλεισε το deal με την Epsilon Net – Αποκτά ποσοστό 7,5% με τίμημα €7,4/μετοχή

Τι οδηγεί τον Παύλο Μυλωνά στο deal εξαγοράς του 20% – 30% της Epsilon Net του Γιάννη Μίχου – Το τίμημα και το… 1.500% που έχει κάνει η μετοχήΣΧΟΛΙΑ