• Business

    Γεωργιάδης: Έτοιμη από 1η Φεβρουαρίου η πλατφόρμα της κάρτας αγορών

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει στο συνέδριο της Ολυμπίας την 1η ημέρα στο Ζάππειο Μέγαρο

    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει στο συνέδριο της Ολυμπίας την 1η ημέρα στο Ζάππειο Μέγαρο (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    «Έχουν ξεκινήσει ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, σε διάφορα προϊόντα, της τάξεως του 5-10% όπως σε γαλακτοκομικά, κρέατα, απορρυπαντικά και είναι ανατιμήσεις που έχουν να κάνουν με όλη την αύξηση του πληθωρισμού του τελευταίου τρίμηνου του έτους – το τελευταίο τρίμηνο δεν είχαμε καθόλου ανατιμήσεις – και όλη η πληθωριστική πίεση μου μαζεύτηκε σε διάφορα προϊόντα Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αποτυπώνεται στις αυξήσεις που κάνουν οι εταιρείες τον Ιανουάριο».

    Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

    Ο υπουργός επανέλαβε ότι το καλάθι του νοικοκυριού έχει συμβάλει στη συγκράτηση των τιμών σε βασικά προϊόντα, με το 50% των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ να είναι από το καλάθι και υπενθύμισε ότι εξετάζεται η προσθήκη επώνυμων προϊόντων, ενώ για το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλα καλάθια του νοικοκυριού, ο υπουργός σημείωσε ότι θα ληφθούν αποφάσεις μετά από εξαντλητικό διάλογος με τους κλάδους.

    Ερωτηθείς εάν θα επεκταθεί το καλάθι και σε άλλους κλάδους, ο κ. Γεωργιάδης, επισήμανε ότι δεν έχει καταλήξει ακόμη μια τέτοια συμφωνία και πως δεν επιθυμεί να γίνει κάτι τέτοιο μονομερώς και χωρίς να έχει εξαντληθεί ο διάλογος με τους εκπροσώπους των κλάδων αυτών.

    «Εγώ δεν παίρνω αποφάσεις απερίσκεπτα, χωρίς να σκεφτώ την επίπτωση που αυτό μπορεί να έχει σε μια επιχείρηση. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι εάν κάναμε το καλάθι του αρτοποιού, θα κέρδιζαν τα αρτοποιεία» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, λέγοντας όμως ότι το επιχείρημα που τίθεται από τον κλάδο είναι ότι μπορεί να οδηγήσει κάποιες επιχειρήσεις σε ζήτημα επιβίωσης. «Δεν θέλω να πάρω μία απόφαση που εμένα πολιτικά με εξυπηρετεί αλλά να οδηγήσω επιχειρήσεις στο κλείσιμο» προσέθεσε, σημειώνοντας ότι υπάρχει διαβούλευση και πως με την ομοσπονδία των κρεοπωλών ήταν πιο κοντά σε μια συμφωνία, όμως, κυρίως τα μικρότερα μέλη διαφώνησαν.

    «Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια. Πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός ωριμάζει και στο δικό τους μυαλό. Το θεωρώ πολύ πιθανό» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

    Την 1η Φεβρουαρίου σε λειτουργία και η κάρτα αγορών

    Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα της κάρτας αγορών για να ξεκινήσουν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις και εντός του Φεβρουαρίου θα γίνουν και οι πρώτες πληρωμές, που πιθανότατα θα αφορούν όσους κάνουν αποδεκτή την ψηφιακή κάρτα.

    Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις εκπτώσεις που κάνουν πρεμιέρα σήμερα και όπως είπε τα εμπορικά καταστήματα είναι υποχρεωμένα βάσει της νομοθεσίας, το ποσοστό έκπτωσης που αναγράφουν στις βιτρίνες τους να είναι σε σύγκριση της σημερινής τιμής με την τιμή προ 30 ημερών και όχι από αυτή πριν από μια εβδομάδα, για να αποφευχθούν οι πλασματικές εκπτώσεις ενώ υπογράμμισε ότι τα πρόστιμα είναι αυστηρά και κάλεσε τους καταναλωτές να προχωρούν σε καταγγελίες στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της γενικής γραμματείας Εμπορίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Νίκος Παπαθανάσης: Ετοιμάζουμε το σαρακοστιανό καλάθι – Πιθανώς να μπουν και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

    Βασίλης Κορκίδης: Επιδίωξη της επιχειρηματικότητας η δημιουργία επενδυτικού αποθέματος



    ΣΧΟΛΙΑ