• Business

    Το placement της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ψήφος εμπιστοσύνης από διεθνή fund που τοποθέτησαν 79,2 εκατ. ευρώ

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης


    Ψήφο εμπιστοσύνης στις θετικές προοπτικές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, συμφερόντων του Γιώργου Περιστέρη, συνιστά το απόλυτα επιτυχημένο placement. Το οποίο λόγω της ισχυρής ζήτησης αυξήθηκε από 5.000.000 σε 6.000.000 μετοχές, που αντιστοιχούν στο 5,8% της εταιρείας.

    Δέκα μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια από Ευρώπη και Αμερική, ήταν εκείνα που απορρόφησαν την προσφορά του μετοχικού «πακέτου», συνολικής αξίας 79,2  εκατ. ευρώ. Καθώς η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα 13,20  ευρώ ανά μετοχή.

    Δηλαδή 5,71% % χαμηλότερα από το χθεσινό της κλείσιμο στο Χρηματιστήριο (στα 14 ευρώ) γεγονός που αποτελεί ένα λογικό discount σε τέτοιου είδους συναλλαγές.

    Η διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης μέσω βιβλίου προσφορών ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε ταχύτατα χθες το βράδυ. Με την AXIA Ventures να ενεργεί ως Διεθνής Συντονιστής.

    Η απόφαση για το placement ελήφθη προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση στο ιδιαιτέρως αυξημένο, διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, που είχε εκδηλωθεί για τον επιχειρηματικό όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ως απόρροια της ισχυρής του θέσης και των εξαιρετικά ευοίωνων προοπτικών, σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα ξένα funds εκδήλωσαν την επιθυμία τους για τοποθετήσεις μετά από το roadshow που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στο Λονδίνο. Όπου και από την πλευρά των στελεχών της διοίκησης τονίστηκε ότι ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι στρατηγικά τοποθετημένος, κατάλληλα εφοδιασμένος και σε άριστη οικονομική κατάσταση.

    Στοχεύοντας να επιτύχει διπλασιασμό των λειτουργικών κερδών (EBITDA) και να φτάσει στο 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, μέσα στην επόμενη πενταετία.

    Περαιτέρω, μόνο από την Αττική Οδό, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένει κατά μέσο όρο Ebitda άνω των 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, από την έναρξη της παραχώρησης και μετά, ενώ συνολικά ο κλάδος των παραχωρήσεων αναμένει μερίσματα 11 δισ. ευρώ στο σύνολο της ζωής των έργων.

    Πάνω από 25% ανεβαίνει η συμμετοχή των ξένων fund

    Με το placement των μετοχών, διευρύνεται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες η ήδη ισχυρή παρουσία των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων. Η οποία διαμορφώνεται πλέον σε επίπεδα άνω του 25%.

    Παράλληλα ενισχύεται και η ελεύθερη διασπορά μετοχών, που πριν από τη συναλλαγή υπολογιζόταν σε 62,65%.

    Επί της ουσίας όμως ήταν 10% μικρότερη, λόγω του υφιστάμενου ποσοστού των ιδίων μετοχών.

    Στους υπολογισμούς αυτούς εξαιρείται το 7,60% της μετοχικής θέσης που έχει στην εταιρεία το Family fund της οικογένειας της Μαριάννας Λάτση.

    Η προσφορά του 5,8% των μετοχών αναμένεται να έχει πέραν των άλλων και θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα της μετοχής, κάτι που αναμένεται να έχει αντανάκλαση και στην τόνωση της τιμής της.

    Από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς η μετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καταγράφει άνοδο 6,4%, ενώ το 2023 είχε ενισχυθεί κατά 20,7%. Με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να είναι τώρα στα 1,447 δισ. ευρώ.

    Τα έσοδα από το placement είναι πρόσθετα κεφάλαια τα οποία θα προσφέρουν ενίσχυση στο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου, με συνέπεια να προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στους μετόχους.

    Ουσιώδη σημασία έχει επίσης και ο σχεδιασμός που επελέγη για τη διάθεση των μετοχών, καθώς διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα των υφιστάμενων μετόχων της εταιρείας, οι οποίοι δεν θα υποστούν αραίωση (dilution).

    Και αυτό γιατί η διάθεση των μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές θα συνδυαστεί με ισόποση έκδοση νέων μετοχών και ακύρωση ισάριθμων ιδίων μετοχών της εταιρείας. Έτσι ώστε να μην μεταβληθεί τελικά ο συνολικός αριθμός των μετοχών της εταιρείας που έχουν εκδοθεί.

    Προκειμένου να επισπευστεί η όλη διαδικασία, τις τιμές που παραχωρήθηκαν τις δάνεισε ο βασικός μέτοχος Γιώργος Περιστέρης στο χαρτοφυλάκιο του οποίου υπάρχει το 26,75% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Θα τις πάρει πίσω μέσω της αύξησης κεφαλαίου, στην ίδια τιμή με εκείνη του placement, για να ακολουθήσει η διαγραφή 6.000.000 μετοχών από το στοκ των ιδίων που κατέχει η εταιρεία.

    Το επιχειρηματικό προφίλ του Ομίλου

    Σύμφωνα με την παρουσίαση της διοίκησης στο προ διμήνου roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει ηγετική θέση σε όλους τους κλάδους δραστηριοποίησής της. Οι οποίοι παράλληλα είναι κλάδοι που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης όχι μόνο σε εγχώριο αλλά και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

    Στις Παραχωρήσεις, είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής διαθέτοντας ένα από τα νεαρότερα (μέση συμβατική διάρκεια 25 έτη), πιο διαφοροποιημένα και χαμηλού ρίσκου χαρτοφυλάκια.

    Με έργα όπως η Αττική Οδός, η Εγνατία Οδός, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης, το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό (IRC) κ.α.

    Ειδικά για το IRC, η επένδυση που τελικά θα κάνουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη Hard Rock θα είναι μεγαλύτερη από την αρχική προσφορά του 1 δισ. ευρώ , άρα αντίστοιχα μεγαλύτερη θα είναι και η πολλαπλασιαστική της αξία στην ελληνική οικονομία.

    Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι προπαρασκευαστικές κατασκευαστικές και μελετητικές εργασίες, εν αναμονή της οριστικής οικοδομικής άδειας.

    Μέσω της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ο όμιλος  είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καθαρής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ 1.225 MW, ενώ η συνολική ισχύς των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 2.500 MW.

    Παράλληλα, πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία το μεγαλύτερο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων της χώρας με συνολική ισχύ 330 MW, προχωρά εντατικά τις εργασίες κατασκευής στο έργο της μεγάλης αποθήκευσης 680 MW με αντλησιοταμίευση  στην Αμφιλοχία, ενώ προχωράει με τη μία εκ των δυο πρώτων αδειών έρευνας για Πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα.

    Για την Τέρνα Ενεργειακή και όπως επισήμως έχει δηλώσει η Διοίκηση, τα επιχειρηματικά της μεγέθη την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική και παραλήπτρια πολλαπλών προτάσεων εξαγοράς.

    Στον τομέα της εμπορίας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει καθιερωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες παρόχους ενέργειας, ενώ η ισχυρή παρουσία του και η καθετοποίηση στο κομμάτι της παραγωγής προσφέρει σημαντικά οφέλη.

    Εντός του Α’ Εξαμήνου του 2024 αναμένεται να μπει σε λειτουργία η νέα μονάδα στην Κομοτηνή ισχύος 877 MW.

    Στον τομέα των κατασκευών η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο μεγαλύτερος και πλέον κερδοφόρος Όμιλος, με το υψηλότερο ανεκτέλεστο ύψους  5,5 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιτέλους, σοβαροί άνθρωποι υλοποιούν το δρόμο Πάτρα – Πύργος – Αρθρο παρέμβαση

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Έχει κατασκευαστεί το 50% στο τμήμα Γαστούνη-Πύργος του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος

    Συμφωνία Στάσση-Περιστέρη για την ηλεκτρική θωράκιση της Κρήτης



    ΣΧΟΛΙΑ