• Business

    Gazprom: Αλλάζει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα σε ρούβλια και γουάν

    • NewsRoom


    Η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το συμβόλαιό της για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα σε ρούβλια και γουάν από ευρώ, καθώς το Κρεμλίνο εντείνει τις προσπάθειες να μετατοπίσει το εμπόριο από τα νομίσματα που θεωρεί “μη φιλικά” εν μέσω αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων.

    Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου υπέγραψε την Τρίτη νέα συμφωνία στην υφιστάμενη σύμβασή του με την China National Petroleum Corp. για το ζήτημα αυτό, ανέφερε η Gazprom σε ανακοίνωσή της. Η πληρωμή θα γίνεται κατά 50% σε ρούβλια και κατά 50% σε γουάν, με άμεση ισχύ, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση των σχεδίων και το οποίο μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

    Πρόβλεψη για αύξηση του μεριδίου σε ρούβλια

    Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απαίτησε από τους κύριους πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πάγωσαν περισσότερα από 300 δισ. δολάρια σε αποθέματα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αρκετοί αγοραστές αρνήθηκαν την απαίτηση αυτή του Πούτιν και η Gazprom διέκοψε τις προμήθειές τους, ενώ οι μεγαλύτεροι καταναλωτές συμφώνησαν με τους νέους όρους της Μόσχας.

    Η Ρωσία στρέφεται επίσης σε πληρωμές σε ρούβλια για φυσικό αέριο με την Τουρκία, η οποία δεν έχει επιβάλει τις κυρώσεις και διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Αλλά αρχικά μόνο το 1/4 του συνόλου θα πληρωθεί σε ρούβλι, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί σε δολάρια και ευρώ, ανέφερε η πηγή. Το μερίδιο σε ρούβλια θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Σύμβαση Ρωσίας με Κίνα

    Η σύμβαση της Gazprom για την προμήθεια της Κίνας μέσω του αγωγού Power of Siberia, που υπεγράφη το 2019, εκτιμάται ότι θα έχει αξία 400 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της 30ετούς διάρκειας ζωής της. Οι αποστολές αυξάνονται σταθερά και αναμένεται να φθάσουν τουλάχιστον τα 15 δισ. κυβικά μέτρα το 2022, σε σύγκριση με τα 10,4 δισ. κυβικά μέτρα που έστειλε πέρυσι η Gazprom.

    Τον Φεβρουάριο, καθώς ο Πούτιν επισκεπτόταν το Πεκίνο εν μέσω προετοιμασίας του πολέμου, η Gazprom υπέγραψε μια δεύτερη συμφωνία για την παροχή επιπλέον 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως για 25 χρόνια μέσω ενός νέου αγωγού, αν και οι προμήθειες δεν έχουν ακόμη αρχίσει. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η εταιρεία υπέγραψε επίσης σύμβαση για τον σχεδιασμό του αγωγού Soyuz Vostok μέσω της Μογγολίας προς την Κίνα, ο οποίος θα μπορούσε να μεταφέρει έως και 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

    Διαβάστε επίσης

    Ολοκληρώθηκε η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας Καλλιμάνης 

    FSRU Αλεξανδρούπολης: Σε RINA και Asprofos η σύμβαση για τον αγωγό φυσικού αερίου

    Goldman Sachs: Αύξηση 2 τρισ. ευρώ στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών της Ευρώπης



    ΣΧΟΛΙΑ