• Ενέργεια

    Goldman Sachs: Αύξηση 2 τρισ. ευρώ στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών της Ευρώπης

    • Bloomberg


    Οι λογαριασμοί ενέργειας των ευρωπαϊκών νοικοκυριών θα αυξηθούν κατά 2 τρισ. ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κρατική παρέμβαση, υποστηρίζουν αναλυτές της Goldman Sachs.

    Στο αποκορύφωμα τους, οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ευρώπης, έγραψαν οι αναλυτές, με επικεφαλής τον Alberto Gandolfi και τη Mafalda Pombeiro.

    Renewable stocks outperformed in Europe despite sharp slump in August
    Οι μετοχές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη παρά την έντονη πτώση του Αυγούστου

    «Κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις δομικές επιπτώσεις της κρίσης», έγραψαν. «Πιστεύουμε ότι αυτά θα είναι ακόμη πιο βαθιά από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970».

    Οι επενδυτές μετοχών είναι πολύ απαισιόδοξοι για την επίδραση των ρυθμιστικών προσπαθειών, υποστήριξε η Goldman. Ορισμένα από τα μέτρα που εξετάζονται – συμπεριλαμβανομένου αυτού της επιβολής πλαφόν στις τιμές ενέργειας – ενδέχεται να μετριάσουν τον αντίκτυπο στις τιμές μετοχών.

    Η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας ανάγκασε τις κυβερνήσεις να βιαστούν να αμβλύνουν τις πιέσεις κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

    Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονται η επιβολή ανώτατων ορίων τιμών στο φυσικό αέριο και η αναστολή του trading παραγώγων ενέργειας. Η Γαλλία και η Γερμανία τάσσονται υπέρ των έκτακτων φόρων στα απροσδόκητα ενεργειακά κέρδη.

    Η εισαγωγή ανώτατων τιμών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να εξοικονομήσει στο μπλοκ περίπου 650 δισ. ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος και να προσφέρει στους καταναλωτές και τις αγορές κάποια ανακούφιση, επιτρέποντας παράλληλα στις κυβερνήσεις να αποφύγουν τον φόρο στα απροσδόκητα ενεργειακά κέρδη, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.

    Οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν στις μετοχές εταιρειών που αναπτύσσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεδομένου ότι αυτές θα επωφεληθούν από τις υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τιμές ενέργειας, έγραψαν οι αναλυτές, επισημαίνοντας την RWE AG, την Energias de Portugal και την Orsted.

    Διαβάστε ακόμη:

    Goldman Sachs: Αγοράστε εμπορεύματα, ανησυχήστε για την ύφεση αργότερα

    Goldman Sachs: Γιατί η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75% το Σεπτέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ