• Business

    Γαλλία: Πρόταση κρατικοποίησης της EDF κατέθεσε η κυβέρνηση

    • NewsRoom


    Επίσημη πρόταση για την εξαγορά της χρεωμένης εταιρείας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας EDF κατέθεσε η γαλλική κυβέρνηση, με την τιμή της προσφοράς να παραμένει στα 12 ευρώ ανά μετοχή.

    Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, η οποία κατέχει ήδη το 84% της EDF, κρατικοποιεί πλήρως τον ενεργειακό όμιλο που επωμίζεται το μεγαλύτερο μέρος της κάλυψης των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, σε μια συγκυρία που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Η EDF στην παρούσα φάση σπεύδει να προετοιμάσει το δίκτυο των πυρηνικών σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας που διαθέτει εν όψει του χειμώνα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω προβλημάτων διάβρωσης και ελέγχων ασφαλείας.

    Ο όμιλος, ο οποίος βαρύνεται με χρέη άνω των 40 δισ. ευρώ, προορίζεται άλλωστε να αποτελέσει το επίκεντρο ενός φιλόδοξου προγράμματος κατασκευής ενός νέου πυρηνικού αντιδραστήρα που θα απαιτήσει επενδύσεις περίπου 50 δισ. δολαρίων.

    Η Goldman Sachs και η Societe Generale έχουν προσληφθεί ως σύμβουλοι της γαλλικής κυβέρνησης για την πρόταση εξαγοράς της EDF.

    Διαβάστε επίσης:

    Αδ. Γεωργιάδης: Εξετάζεται το ενδεχόμενο περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων



    ΣΧΟΛΙΑ