• Business

    Γαλαξίας: Σταθερό μέρισμα στους μετόχους παρά τη μικρή υποχώρηση των κερδών

    • Άννα Διανά
    Παναγιώτης Πουρσανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Πέντε Α.Ε. (Γαλαξίας)

    Παναγιώτης Πουρσανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Πέντε Α.Ε. (Γαλαξίας)


    Με σημαντικά χαμηλότερο βηματισμό από το σύνολο της αγοράς του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων κινήθηκε πέρσι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας (Πέντε ΑΕ).

    Καταγράφοντας αύξηση τζίρου 1,96%, εν αντιθέσει με την αγορά που κινήθηκε ανοδικά κατά 6,3%, ελέω πληθωρισμού,  η Πέντε ΑΕ είχε το 2022 πωλήσεις ύψους 513,5 εκατ. ευρώ έναντι 503,6 εκατ. ευρώ το 2021.

    Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από την αγορά

    Η εταιρεία, που χάνει για δεύτερη χρονιά το στοίχημα της ανάπτυξης, καθώς το 2021 εμφάνισε μείωση τζίρου κατά 1,54% την ώρα που μεσοσταθμικά το σύνολο της αγοράς είχε κινηθεί με ρυθμό ανάπτυξης 1,3% , είδε τα κέρδη της να συμπιέζονται.

    Ειδικότερα,  τα λειτουργικά κέρδη της χρήσεως προ φόρων ευρώ  μειώθηκαν  κατά  4,51% στα 16,4 εκατ. ευρώ  από 17,1 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2021. Μειωμένα κατά 4,84% ήταν και τα καθαρά της κέρδη, υποχωρώντας στα 12,744 εκατ. ευρώ από 13,4 εκατ. ευρώ το 2021.

    Σταθερή κερδοφορία επί σειρά ετών

    Όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας στις οικονομικές καταστάσεις «τα κέρδη αποδεικνύουν μία σταθερότητα στα χρηματοοικονομικά στοιχεία της εταιρείας μας (σταθερή κερδοφορία επί σειρά ετών) σε ένα ομολογουμένως πολύ έντονο οικονομικό περιβάλλον ειδικά του κλάδου των Super Market (υψηλό το στοιχείο του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών του κλάδου σε μια ταχύτατα μεταβαλλόμενη εμπορική πολιτική που λειτουργεί στην αγορά).

    Οι μέτοχοι – εργαζόμενοι και ο μηδενικός δανεισμός

    Πάντως η εταιρεία που αποτελεί έναν από τους βασικούς παίκτες του κλάδου συνεχίζει χωρίς δανεισμό και με ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, που στο τέλος της χρήσης 2022 ήταν στα 59,1 εκατ. ευρώ έναντι 60,5 εκατ. ευρώ το 2021. Παράλληλα διατηρεί σταθερή τη μερισματική πολιτική προτείνοντας τη διάθεση μερίσματος στα 6,335 εκατ. ευρώ, οριακά αυξημένο από τα 6,2999 εκατ. ευρώ που είχε διανεμηθεί στην προηγούμενη χρήση.

    Το χαρακτηριστικό της Πέντε ΑΕ είναι η πολυμετοχική της σύνδεση σε αντίθεση με τις άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Συστάθηκε πριν από 53 χρόνια όταν πέντε φίλοι, εργαζόμενοι ως υπάλληλοι σε διάφορους χώρους, αποφάσισαν να βάλουν τις οικονομίες τους και να ξεκινήσουν μια οικονομική δραστηριότητα στο χώρο των καταναλωτικών αγαθών και να ιδρύσουν το πρώτο κατάστημα.

    Το αρχικό εκείνο κεφάλαιο, το έτος 1971, ήταν 300.000 δραχμές και έτσι ξεκίνησε η εταιρεία που ονομάστηκε ΠΕΝΤΕ Ε.Π.Ε. από τους πέντε αρχικούς μετόχους και διαχειριστή τον αείμνηστο Βασίλειο Χειμωνίδη. Οι πέντε αυτοί αρχικοί μέτοχοι σήμερα έχουν φτάσει να είναι 210, καθώς η Γαλαξίας  διαχρονικά από το 1981 εντάσσει στο μετοχικό της σχήμα εργαζόμενους και στελέχη που εργάζονται εντατικά και με συνέπεια.

    Οι στόχοι για το 2023

    Η αλυσίδα διατηρεί σήμερα δίκτυο 171 καταστημάτων από τα οποία τα 80 είναι ιδιόκτητα και τα 81 μισθωμένα.

    Οι επενδύσεις που έγιναν το 2022 και αφορούν  κυρίως στην  ίδρυση και λειτουργία των νέων καταστημάτων, ανήλθαν στο ποσό των 15 εκατ. ευρώ, οι δε αποσβέσεις κατά τη χρήση αυτή ανήλθαν στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Εντός του 2023 προβλέπεται να λειτουργήσει και άλλο ένα  νέο ιδιόκτητο υποκατάστημα στην Κόρινθο.

    Για τη τρέχουσα χρήση, η διοίκηση της εταιρείας που απασχολεί 5.021 άτομα στοχεύει στην αύξηση των πωλήσεων, στη διατήρηση των μεριδίων της στην αγορά, στη βελτίωση του περιθωρίου μικτού και καθαρού κέρδους, στην αναδιάρθρωση της εταιρείας και στην ίδρυση και λειτουργία Logistics.

    Όπως εκτιμά για φέτος  προβλέπεται να διατηρηθούν οι πωλήσεις σε σταθερά επίπεδα, παρόλο την παγκόσμια οικονομική κρίση, διότι η εταιρεία έχει αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο τα ήδη υπάρχοντα καταστήματά της και έχει διευρύνει αρκετά το δίκτυο διανομής της, με αποτέλεσμα να διατηρήσει το μερίδιο της στην αγορά.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Stores: Το νέο μοντέλο σε Ελ. Βενιζέλος και κλειστές αγορές

    Ανεβαίνει κατηγορία η Optima της οικογένειας Παντελιάδη

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ