• Business

    Ανεβαίνει κατηγορία η Optima της οικογένειας Παντελιάδη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Άννα Διανά
    Αριστοτέλης Παντελιάδης - Optima

    Αριστοτέλης Παντελιάδης


    Με μια κίνηση συμβολισμού, η οποία σηματοδοτεί έναν νέο κύκλο ανάπτυξης, η εταιρεία Optima της οικογένειας Παντελιάδη έχει πλέον στο Διοικητικό Συμβούλιο τέσσερα επιπλέον μέλη, επιφανείς προσωπικότητες της επιχειρηματικότητας.

    Ο Χρήστος Χαρπαντίδης, αντιπρόεδρος της Philipp Morris International για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο Αλέξανδρος Κίκιζας, βασικός μέτοχος και επικεφαλής της Μέλισσα-Κίκιζας, ο Γιάννης Μπενόπουλος, ιδρυτής της Cafetex και ο Βασίλης Σταύρου, πρώην επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος και σήμερα CEO στη Valvis Holdings, είναι τα νεοεισερχόμενα μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της Optima .

    Η εταιρεία, που ίδρυσε πριν από πέντε δεκαετίες ο Παντελής Παντελιάδης και η σύζυγός του Ουρανία σήμερα έχει φτάσει να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τυροκομικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, με τζίρο 150 εκατ. ευρώ. Διακινεί περισσότερους από 35.000 τόνους ετησίως, εξυπηρετώντας πάνω από 2.000 σημεία πώλησης. Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται brands όπως Ηπειρος, Dirollo, Kerrygold, Adoro, Ταλαγάνι, Λογάδι, Κατίκι Δομοκού, Λεβέτι κ.α.

    Στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης και με εξαγορές

    Η Optima, με επικεφαλής τον Στέφανο Παντελιάδη, σχεδιάζει το επόμενο βήμα με πηγές της αγοράς να κάνουν λόγο για είσοδο σε νέες αγορές και μέσω εξαγορών με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και του οικονομικού αποτυπώματος της εταιρείας. Στην χάραξη της στρατηγικής, σημαντική θα είναι η συμβολή των νεοεισερχόμενων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο δεν έχει ακόμη κάνει την πρώτη του συνεδρίαση. Αριστοι γνώστες της εγχώριας αγοράς αλλά και της διεθνούς αγοράς λιανεμπορίου και τροφίμων οι κ.κ. Κίκιζας, Σταύρου και Μπενόπουλος και ο κ. Χαρπαντίδης, ο άνθρωπος που κατάφερε να φέρει σε πέρας τον μετασχηματισμό μιας ιστορικής καπνοβιομηχανίας σε εταιρεία τεχνολογίας, μπορούν να προσφέρουν στην Optima πολυεπίπεδη τεχνογνωσία.

    Το εννεαμελές, πλέον Δ.Σ. της εταιρείας, με θητεία που λήγει στις 31 Μαίου 2027, εκτός από τα τέσσερα νέα μη εκτελεστικά μέλη απαρτίζουν ο  Στέφανος Παντελιάδης, πρόεδρος, ο Γεώργιος Καραμπέτσος, διευθύνων σύμβουλος, ο Σώζων Δασκαλόπουλος αναπληρωτής CEO,  ο Ευάγγελος Παππάς, αντιπρόεδρος και ο Νικόλαος Σκανιάς, μέλος.

    Οι πρώτες εισαγωγές κονσέρβας και οι εξαγορές που έχτισαν τον όμιλο

    Η εταιρεία που ξεκίνησε το 1974 από ένα γραφείο στον Πύργο των Αθηνών αρχικά δραστηριοποιήθηκε στις εισαγωγές κονσερβών και γάλακτος εβαπορέ. Το 1979, συμπεριλαμβάνει και τυριά στη γκάμα της λανσάροντας το Adoro, brand, το οποίο  μέχρι και σήμερα έχει αξιοσημείωτη παρουσία σε πολλές κατηγορίες γαλακτοκομικών προϊόντων.

    Την ίδια χρονιά έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το τυρί regato Π.Ο.Π. μέσω του θρυλικού Kerrygold, που τότε ήταν παντελώς άγνωστο και σήμερα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τυριά του Έλληνα καταναλωτή. Είναι μάλιστα και το πρώτο τυρί που διαφημίστηκε στην ελληνική τηλεόραση το 1984.

    Μέχρι το 1995, η Optima δραστηριοποιείται σε πολλές κατηγορίες τυποποιημένων τροφίμων, αυξάνοντας σταδιακά την έμφαση στα τυριά. Τομή αποτελεί το 1995 όπου ανατίθεται στην εταιρεία η αποκλειστική διανομή των τυριών ΗΠΕΙΡΟΣ. Μετά από 2 χρόνια, το 1997, η ΗΠΕΙΡΟΣ εξαγοράζεται από την Optima και γίνεται η σαφής στροφή της εταιρείας προς το τυρί, που θα την οδηγήσει εκεί που βρίσκεται σήμερα. Το 2017 εντάσσει στην οικογένεια της το κατίκι Δομοκού Ορεινές Πλαγιές καθώς και την παραγωγική του μονάδα στο Δομοκό. Το 2019 ξεκινά η λειτουργία της Πρότυπης “Φάρμα ΗΠΕΙΡΟΣ”, ενώ τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει και η δεύτερη φάρμα της εταιρείας στον Δομοκό.

    Την ίδια χρονιά, η Optima εξαγοράζει τις εγκαταστάσεις της ΒΙΓΛΑ (ΔΕΛΤΑ) στην Ελασσόνα, όπου κατόπιν υλοποίησης ενός ολικού πλάνου εκσυγχρονισμού της μονάδας, μεταφέρει εκεί την παραγωγή όλων των κίτρινων ημίσκληρων και μαλακών τυριών της εταιρείας.

    Ανοδικά ο τζίρος το 2022

    Η εταιρεία έκλεισε το 2022 με μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, με τον τζίρο να κινείται πέριξ των 155 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα είδε την κερδοφορία της να συμπιέζεται εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης του ενεργειακού κόστους και της αύξησης των πρώτων υλών.

    Στη χρήση του 2021, που είναι και ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός, η εταιρεία  εμφάνισε πωλήσεις 150,133 εκατ. ευρώ, μικτά κέρδη 21,193 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 9,702 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Group: Διατήρησε τη διαβάθμιση ΑΑ από την ICAP

    Τζον Κατσιματίδης: O Έλληνας κροίσος που θέλει να αγοράσει το CNN

    «Ευρωσύμβουλοι»: Εξέλεξε νέο Δ.Σ.

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ