• Ναυτιλία

    Γ. Γιουρούκος: Μετά το super deal, συμφωνία για ναύλωση 4 πλοίων της Poseidon

    Νέο φάρμακο στη μάχη κατά της COVID-19 – O Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Γιουρούκος χρηματοδότησε μέρος της έρευνας

    Γιώργος Γιουρούκος


    Μία σημαντική συμφωνία για τη μακροχρόνια ναύλωση τεσσάρων πλοίων της υπέγραψε με την CMA CGM η ναυτιλιακή Poseidon Containers, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Γιουρούκου, λίγο αφού ανακοίνωσε τα σχέδιά της για συγχώνευση με την Global Ship Lease.

    Η συμφωνία αφορά στα πλοία Mary, Kristina, Katherine και Alexandra (όλα τους χωρητικότητας 6.927 teu, κατασκευής 2013) και τα προβλεπόμενα λειτουργικά έσοδα της Poseidon εκτιμώνται στα 135 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, το πλοίο Mary ήδη έχει ξεκινήσει τη ναύλωσή του, ενώ για τα επόμενα πλοία οι συμφωνίες θα ενεργοποιηθούν στο δεύτερο μισό του 2019.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Global Ship Lease, Ian Webber, επεσήμανε πως η συμφωνία αυτή αποδεικνύει πως η συγχώνευση των δύο εταιρειών θα τις “μεταμορφώσει”, εξηγώντας: “Όπως φαίνεται από αυτές τις νέες ναυλώσεις, η συγχώνευση θα αυξήσει σημαντικά το εύρος και την ικανότητά μας να εκμεταλλευόμαστε ευνοϊκά θεμελιώδη στοιχεία στους τομείς των μεσαίων και μικρών containerships”. Ο ίδιος παρατήρησε πως η τιμή ναύλωσης των πλοίων είναι βελτιωμένη σε σχέση με την τρέχουσα.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Poseidon και η Global Ship Lease ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συγχωνευθούν σε ένα deal αξίας 780 εκατομμυρίων δολαρίων που θα δημιουργήσει μία εταιρεία με συνολικά 38 πλοία, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους, συνολικής χωρητικότητας 198,793 TEU, με μέση ηλικία τα 10,7 έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, κάθε εταιρία θα συμβάλλει στο συνολικό στόλο με 19 πλοία, ωστόσο, τα πλοία της Poseidon Containers Holdings είναι πιο σύγχρονα και έχουν μεγαλύτερη αξία.

    Ο Γιώργος Γιουρούκος θα συμμετέχει στο ΔΣ της νέας εταιρίας ως Εκτελεστικός Πρόεδρος, καθοδηγώντας τη διαχειριστική ομάδα, στην οποία ο Ian Webber θα παραμείνει CEO και ο Tom Lister, CCO. O Tάσος Ψαρόπουλος, νυν CFO της Poseidon Containers, θα συμμετέχει στη διοίκηση διατηρώντας τη θέση του CFO.

    Η Global Ship Lease εκτιμάται στα 100 εκατ. δολ. ή $1.7825 ανά κοινή μετοχή Class A, ποσό 105% υψηλότερο από το το κλείσιμο των μετοχών της στις 26 Οκτωβρίου, που ήταν στα $0.87. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Poseidon Containers θα συμβάλει με επιπλέον 227 εκατ. δολ. στην αξία των ιδίων κεφαλαίων και ως εκ τούτου αναμένεται να κατέχει περίπου το 69,5% των οικονομικών συμφερόντων της νέας εταιρίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Tsakos Columbia Managment: Πώς έγινε το ατύχημα του δεξαμενόπλοιου με τη νορβηγική φρεγάτα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Β. Μαρινάκης: Σκέψεις για νέες παραγγελίες από την Capital Gas

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Ν. Μουνδρέας: Το διπλό deal της NGM Energy με Litasco και Concorde Maritime



    ΣΧΟΛΙΑ