• Business

    Γ. Αγγελικούσης: Έδωσε 247 εκατ. δολάρια για αγορές πλοίων

    Γιάννης Αγγελικούσης

    Γιάννης Αγγελικούσης, εφοπλιστής Maran Gas


    O Γιάννης Αγγελικούσης, πρωτοστάτησε κατά το πρώτο τρίμηνο 2016 στις εξαγορές μεταχειρισμένων φορτηγών πλοίων μεταφοράς εμπορευμάτων.

    Ο εφοπλιστής, ο οποίος απείχε από την αγορά μεταχειρισμένων πλοίων εδώ και πέντε χρόνια μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, ξόδεψε τα περισσότερα κεφάλαια για την ενίσχυση του στόλου του κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2016.

    Γιάννης Αγγελικούσης, εφοπλιστής
    Γιάννης Αγγελικούσης, εφοπλιστής

    Η εταιρία του, Anangel Maritime, ήταν υπεύθυνη για τα 247 εκατ. δολάρια από τα 1,4 δισ. δολάρια που επενδύθηκαν σε περιουσιακά στοιχεία στην αγορά ξηρού φορτίου κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του site VesselsValue.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Αγγελικούσης είχε δείξει από τις αρχές του έτους ενδιαφέρον για τέσσερα μοντέρνα πλοία της Star Bulk και τρία της Scorpio Bulkers.

    Στη δεύτερη θέση θέση παγκοσμίως βρέθηκε η αμερικανική Maritime Corp μετά την διάθεση 141 εκατ. δολαρίων για την απόκτηση έξι panamaxes από την Ιαπωνία.

    Ο Idan Ofer της Eastern Pacific Shipping και ο John Fredriksen βρέθηκαν αμφότεροι στην τέταρτη θέση, επενδύοντας 68 εκατ. δολάρια ο καθένας.

    Η καλύτερη περίοδος για αγορές

    Το ενδιαφέρον στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων ξηρού φορτίου ήταν ισχυρό στο πρώτο τρίμηνο του 2016, μία περίοδο κατά την οποία ο Διευθύνων Σύμβουλος της Star Bulk Πέτρος Παππάς είχε προσδιορίσει από τον περασμένο Νοέμβριο ως την καλύτερη χρονική στιγμή για αγορές φορτηγών πλοίων.

    Πέτρος Παππάς, ετών 62. Εφοπλιστής
    Πέτρος Παππάς, ετών 62. Εφοπλιστής

    Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της εταιρίας του για τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου 2015, είχε τονίσει ότι υπήρχαν αρκετοί αγοραστές αλλά θα υπάρξουν περισσότεροι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016. Και αυτή θα είναι η καλύτερη στιγμή για αγορές κατά την άποψη του, καθώς όποιος επενδύσει στο διάστημα αυτό θα κάνει σωστές επιχειρηματικές κινήσεις.

    Με διαφορά οι Έλληνες πλοιοκτήτες ήταν αυτοί που επένδυσαν μεγαλύτερα ποσά στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων φορτηγών κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με το VesselsValue ξόδεψαν συνολικά 591 εκατ. δολάρια για αγορές 37 πλοίων, διατηρώντας μεγάλη απόσταση από τους Αμερικανούς αγοραστές που διέθεσαν 162 εκατ. δολάρια για επτά μόλις πλοία. Οι Κινέζοι συμμετείχαν με 105 εκατ. δολάρια για αγορές 17 φορτηγών πλοίων.

    Τις περισσότερες πωλήσεις πραγματοποίησε ο Π. Παππάς με τη Star Bulk που στο πρώτο τρίμηνο 2016 διέθεσε στην αγορά έξι πλοία αξίας 207 εκατ. δολαρίων. Η Scorpio Bulkers πούλησε πέντε πλοία αξίας 167 εκατ. δολαρίων.

    Οι ιαπωνικές εταιρίες πρωταγωνίστησαν στις πωλήσεις φορτηγών πλοίων, με τις συνολικές τους κινήσεις να ανέρχονται σε 412 εκατ. δολάρια. Οι Έλληνες συνολικά πούλησαν 26 bulkers αξίας 322 εκατ. δολαρίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Παππάς: Το μυστικό του Έλληνα εφοπλιστή που οδήγησε τη μετοχή του στα ύψη

    pappas



    ΣΧΟΛΙΑ