Business

FSRU Aλεξανδρούπολης: Από τα εμπόδια λόγω πανδημίας στην υπογραφή με την Bulgartransgaz – Οι εκκρεμότητες και το παρασκήνιο


Ένα βήμα πιο κοντά στην εκκίνηση της επένδυσης για τον τερματικό σταθμό FSRU Aλεξανδρούπολης βρίσκεται η Ελληνική εταιρεία Gastrade Α.Ε. , αφού ξεπερνώντας τα εμπόδια που έφερε η κρίση  της πανδημίας, υπεγράφη η συμφωνία  για την απόκτηση του 20% του μετοχικού της κεφαλαίου από την Βουλγαρική εταιρεία BULGARTRANSGAZ EAD (BTG), διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας.

Με την υπογραφή στο Ζάππειο που πραγματοποιήθηκε χθες, εντάχθηκε στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, ο πρώτος διεθνής μέτοχος, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την επιτυχία του project.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο Bulgartransgaz της Βουλγαρίας όσο και της Romgaz της Ρουμανίας είχαν λάβει την απόφαση να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, όμως οι οριστικές υπογραφές είχαν παγώσει λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Romgaz που στις 28/2/2020 είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο έργο, τελικά δεν προχώρησε στην ολοκλήρωση της συναλλαγής λόγω της πανδημίας και έτσι παραμένει σε εκκρεμότητα το ποιος θα είναι ο πέμπτος μέτοχος. Στο πλαίσιο αυτό η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Bulgartransgaz έχει μεγάλη βαρύτητα.

Πληροφορίες από την εταιρεία αναφέρουν ότι “δεν μπορούμε να περιμένουμε την Romgaz και γι αυτό μιλάμε παράλληλα και με άλλους μεγάλους ευρωπαίους διαχειριστές της αγοράς φυσικού αερίου, που διατηρούν μεγάλο ενδιαφέρον να μπουν στο έργο. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα έχει κλείσει και ο 5ος μέτοχος”. Σημειώνεται ότι οι  μέτοχοι της Gastrade που θα υλοποιήσει τον τερματικό σταθμό σήμερα είναι η Gazlog του Πίτερ Λιβανού, η Ελμίνα Κοπελούζου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και από χθες η Βουλγαρική εταιρεία BULGARTRANSGAZ EAD.

Τονίζεται ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί η επενδυτική απόφαση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, συνδέεται με την έγκριση των αποφάσεων από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση  του έργου. Η τραπεζική χρηματοδότηση και η βιωσιμότητα του project έχει ήδη εξασφαλιστεί και οι τελευταίες εκκρεμότητες που αφορούν την ένταξη στο ΕΣΠΑ και τη οριστικοποίηση του μετοχικού σχήματος εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί ως τα τέλη του χρόνου.

Γιατί ενδιαφέρει τη Βουλγαρία

Ο τερματικός σταθμός Αλεξανδρούπολης, είναι ένα έργο που υποστηρίζεται από τον αμερικάνικο παράγοντα, καθώς θα ενισχύσει τις αμερικάνικες εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη, δημιουργώντας μια νέα πύλη προς αυτήν και η ενεργοποίηση των αμερικανών, βοήθησε στο να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις λόγω της σημερινής δύσκολης συγκυρίας.

Το έργο υποστηρίζει και συμπληρώνει τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στον οποίο συμμετέχουν η Βουλγαρική Bulgarian Energy Holding, μητρική της Bulgartransgaz και η ΔΕΠΑ, μέσω του οποίου θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο από τον Τερματικό Σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης στη Βουλγαρία και από εκεί στις υπόλοιπες αγορές της ΝΑ Ευρώπης.

Η συμμετοχή στο έργο της Bulgartransgaz, της δημόσιας εταιρείας που διαχειρίζεται και αναπτύσσει το δίκτυο και τις υποδομές φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα, εντάσσεται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης ενεργειακής στρατηγικής της Βουλγαρίας και στην απόφασή της να αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, μέσω του τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης.

Η Gastrade αναπτύσσει στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης τον πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που θα αποτελέσει μια νέα, ανεξάρτητη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπη. Ο τερματικός σταθμός για το Υγροποιημένο Φυσικό Αερίο στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2021 και να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2023.

 Ο Σταθμός θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνά τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Η υπογραφή της συμφωνίας

 H συμφωνία υπεγράφη χθες στην Αθήνα από την Ιδρύτρια Μέτοχο & Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade κ. Ελμίνα Κοπελούζου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bulgartransgaz κ. Vladimir Malinov παρουσία των Πρωθυπουργών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ.κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Boyko Borissov.

Ταυτόχρονα, υπεγράφη και το νέο Συμφωνητικό Μετόχων της Εταιρείας από τους υφιστάμενους μετόχους, κ. Ελμίνα Κοπελούζου, GasLog Cyprus Investments Ltd και ΔΕΠΑ Εμπορίας, την εταιρεία και τον νέο μέτοχο.

Την GasLog εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλός της εταιρείας, κ. Paul Wogan και την ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ι. Παπαδόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλός της Κ. Ξιφαράς.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού καθώς και την υλοποίηση Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου (Hub) στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με προφανή οφέλη για όλους τους τελικούς καταναλωτές.

Ταυτόχρονα, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του στρατηγικού ρόλου του νέου Σταθμού στην περιφέρεια της ΝΑ Ευρώπης και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην διείσδυση του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς και στην ενίσχυση της ενεργειακής ρευστότητας και πλουραλισμού.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade Kωνσταντίνος Σπυρόπουλος, δήλωσε:

«Καλωσορίζουμε τη Bulgartransgaz στο έργο. Η σημερινή υπογραφή είναι το επιστέγασμα των συζητήσεων που είχαμε με όλα τα επίπεδα της Βουλγαρικής ενεργειακής διοίκησης σε βάθος χρόνου. Η ένταξη της Bulgartransgaz στο έργο έχει ιδιαίτερη σημασία αφού καταδεικνύει τον περιφερειακό χαρακτήρα του έργου και τη σημασία του για τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Αποτελεί επίσης μια σημαντική διεθνή επένδυση στη χώρα μας και είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε σε αυτό. Γνωριζόμαστε πλέον πολύ καλά με τους νέους μας εταίρους και είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία για την προώθηση της ενεργειακής ανάπτυξης στην περιοχή μας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bulgartransgaz, Vladimir Malinov, υπογράμμισε:

«Η επένδυση που κάνει η Bulgartransgaz σήμερα στο έργο του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη, της αγοράς φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την περιοχή. Αυτή θα εγγυηθεί τη ρευστότητα της αγοράς και ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές. Ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπη συμπληρώνει την υλοποίηση της ιδέας της βουλγαρικής κυβέρνησης – Balkan Gas Hub».

 ΣΧΟΛΙΑ