• Business

    Gastrade: Δέσμευσε για 15 χρόνια το 50% της δυναμικότητας του FSRU Αλεξανδρούπολης


    Μεγάλη επιτυχία, χαρακτηρίζουν πηγές από την Gastrade, την δέσμευση χωρητικότητας 2,6 δισ. κυβικών μέτρων /έτος στον πλωτό σταθμό LNG το FSRU Αλεξανδρούπολης, στο market test που ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου.

    Με τη δέσμευση αυτής της χωρητικότητας, το project είναι βιώσιμο, και η υλοποίησή του προχωρά, με στόχο η κατασκευή του έργου να ξεκινήσει στα τέλη του 2020. Στόχος είναι να μπορεί να λειτουργήσει από το 2023.

    Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η δέσμευση της χωρητικότητας έγινε από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που έχουν ενδιαφέρον για το έργο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και από διψήφιο αριθμό εταιρειών. Με δεδομένη την πολύ κακή συγκυρία που συνδυάζει τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και την κρίση του κορονοϊού που δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα στη διεθνή αγορά, η δέσμευση του 50% της χωρητικότητας του έργου, αποδεικνύει πόσο θερμά το υποδέχεται η αγορά, και δείχνει ακόμη καλύτερη πορεία με την ολοκλήρωσή του.

    Σημειώνεται ότι οι ποσότητες αυτές, θα παραδίδονται στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και θα διοχετεύονται στις αγορές της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade: «Το εξαιρετικά επιτυχημένο αποτέλεσμα της δεύτερης, δεσμευτικής φάσης, του market test για το έργο της Αλεξανδρούπολης και η συμμετοχή πολύ σημαντικών ενεργειακών ομίλων της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη, αποτελεί το πλέον ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση του έργου και εν τέλει για την ενεργειακή αναβάθμιση, την ασφάλεια και τον ενεργειακό πλουραλισμό στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά και αποδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις σταθερές βάσεις πάνω στις οποίες έχει δομηθεί η συγκεκριμένη επένδυση».



    ΣΧΟΛΙΑ