• Business

    Romgaz: Βάζει 25 εκατ. ευρώ για το 20% της Gastrade και τον πλωτό σταθμό Αλεξανδρούπολης

    Ελμίνα Κοπελούζου κύριος μέτοχος της Gastrade, Πίτερ Λιβανός, που φέρνει τα πλοία στην Αλεξανδρούπολη

    Ελμίνα Κοπελούζου κύριος μέτοχος της Gastrade, Πίτερ Λιβανός, που φέρνει τα πλοία στην Αλεξανδρούπολη


    Οι μέτοχοι της Romgaz (SNG), που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στη Ρουμανία, ενέκριναν την εξαγορά ποσοστού 20% στις μετοχές της Gastrade έναντι ποσού 12,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με  ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αξιών του Βουκουρεστίου (BVB). Η συμφωνία ROMGAS-Gastrade προβλέπει ότι εκτός από το αρχικό τίμημα, η Romgaz θα συνεισφέρει με ίδια κεφάλαια ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ στο κόστος κατασκευής, το οποίο εκτιμάται συνολικά με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, λίγο πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ.

    Το ρουμανικό Δημόσιο, μέσω του Υπουργείου Ενέργειας, κατέχει το 70% του Romgaz. Η Romgaz θα πληρώσει 5 ευρώ / μετοχή για 79.000 μετοχές, ένα μερίδιο που αντιστοιχεί στο 20% του μελλοντικού τερματικού σταθμού φυσικού αερίου. Εκτός από την κατ ‘αρχήν έγκριση της συναλλαγής για το 20% της Gastrade, οι μέτοχοι της Romgaz ενέκριναν επίσης την αγορά νομικών συμβουλών, υπηρεσιών συνδρομής ή / και εκπροσώπησης για συμμετοχή στο έργο τερματικού αερίου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ανακοίνωση αυτή της Romgaz γίνεται γνωστό για πρώτη φορά το τίμημα που έχουν πληρώσει οι μέτοχοι για να αποκτήσουν συμμετοχή στη Gastrade, αφού όταν πριν λίγο καιρό η ΔΕΠΑ πραγματοποίησε τη σχετική συμφωνία δεν ανακοίνωσε το τίμημα. Ωστόσο, πλέον όπως γίνεται σήμερα γνωστό το τίμημα για το 20% της Gastrade  ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ

    Η ελληνική εταιρεία Gastrade είναι ο  ιδιοκτήτης του έργου για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Αλεξανδρούπολη και μετά και την πώληση του 20% στην Romgaz, η αρχική μέτοχος Ελμίνα Κοπελούζου διατηρεί μερίδιο 20%.
    Εκτός από την Romgaz, στο έργο συμμετέχουν η ελληνική  εταιρεία  ΔΕΠΑ  και η βουλγαρική εταιρία φυσικού αερίου Bulgartransgaz  που επίσης απέκτησαν από το 20% των μετοχών του έργου από τον ιδρυτικό μέτοχο της Gastrade, την επιχειρηματία Ελμίνα Κοπελούζου.   Η Gaslog Cyprus Investment Ltd, θυγατρική που ανήκει εξ ολοκλήρου στην Gaslog Ltd και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κατέχει επίσης μερίδιο 20%.

    Η Romgaz σημειώνει ότι υπάρχουν στρατηγικά πλεονεκτήματα για την Romgaz στην περιοχή καθώς και τη δυνατότητα κέρδους για τους μετόχους της Romgaz.
    Το έργο είναι ένα  κοινού ενδιαφέροντος», δηλαδή ένα έργο διασυνοριακής υποδομής που συνδέει τα συστήματα μεταφορών των χωρών της ΕΕ και στοχεύει στη στήριξη της διαφοροποίησης των πηγών και των διαδρομών εφοδιασμού με φυσικό αέριο.
    Η ημερομηνία έναρξης της κατασκευής του τερματικού σταθμού υπολογίζεται για το 2020, με έναρξη λειτουργίας για το τέλος του 2021.

    Eν τω μεταξύ θα ολοκληρωθεί στις 10 Μαρτίου το δεσμευτικό market test του έργου, από το οποίο θα κριθεί η βιωσιμότητά του, μετά από μετάθεση της ημερομηνίας λήξης του για λίγες ημέρες. Αρχικά το market test επρόκειτο να ολοκληρωθεί στι 24 Φεβρουαρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ