• Business

  Francoise Bettencourt Meyers: Η κληρονόμος της L’Oreal γίνεται η πρώτη γυναίκα με περιουσία 100 δισ. δολαρίων

  • Bloomberg
  Francoise Bettencourt Meyers

  Francoise Bettencourt Meyers


  Η Francoise Bettencourt Meyers έγινε η πρώτη γυναίκα με περιουσία μεγαλύτερη των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σηματοδοτώντας ένα ακόμη ορόσημο για την κληρονόμο της L’Oreal και για τις αναπτυσσόμενες βιομηχανίες μόδας και καλλυντικών στη Γαλλία.

  Η περιουσία της Bettencourt Meyers εκτινάχθηκε στα 100,2 δισεκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, καθώς η μετοχή της L’Oréal SA, της αυτοκρατορίας των προϊόντων ομορφιάς που ίδρυσε ο παππούς της, σκαρφάλωσε σε νέο ιστορικό υψηλό, στην καλύτερη χρονιά τους από το 1998.

  Παρά το άλμα, η περιουσία της Bettencourt Meyers εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά εκείνης του συμπατριώτη της Bernard Arnault, ιδρυτή της εταιρείας πολυτελών ειδών LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE , ο οποίος ήταν δεύτερος στην παγκόσμια κατάταξη με 179,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το κλείσιμο της Τετάρτης.

  Η αυξανόμενη κυριαρχία της Γαλλίας στο λιανικό εμπόριο ειδών πολυτελείας έχει δημιουργήσει πολλές άλλες εξαιρετικά πλούσιες οικογένειες, συμπεριλαμβανομένης της φατρίας πίσω από την Hermes International SCA , που έχει συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη οικογενειακή περιουσία στην Ευρώπη αλλά και των αδελφών Wertheimer που κατέχουν τη Chanel.

  Η απομονωμένη 70 ετών Bettencourt Meyers είναι αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της L’Oréal, μιας παγκόσμιας εταιρείας αξίας 241 δισεκατομμυρίων ευρώ στην οποία αυτή και η οικογένειά της είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι με ποσοστό σχεδόν 35%.

  Οι γιοι της, Jean-Victor Meyers και Nicolas Meyers, είναι επίσης μέλη του ΔΣ.

  Η εταιρεία διευθύνεται από στελέχη έξω από την οικογένεια εδώ και δεκαετίες.

  Η L’ Oreal ιδρύθηκε το 1909 από τον παππού της Bettencourt Meyers, Eugene Schueller, και αρχικά ασχολούταν με την παραγωγή και την πώληση μιας βαφής μαλλιών που είχε αναπτύξει ο ίδιος.

  Η Bettencourt Meyers κρατά τη ζωή της ιδιωτική, αποφεύγοντας τη λαμπερή κοινωνική ζωή που αναζητούν πολλοί πλούσιοι του κόσμου. Έχει γράψει δύο βιβλία – μια πεντάτομη μελέτη της Βίβλου και μια γενεαλογία των Ελλήνων θεών – και μια αγαπημένη της ασχολία είναι να παίζει πιάνο για ώρες κάθε μέρα.

  Ως μοναχοπαίδι, η Bettencourt Meyers απέκτησε την περιουσία της μετά τον θάνατο της μητέρας της, Liliane Bettencourt, το 2017, με την οποία είχε κατά καιρούς αμφιλεγόμενη σχέση. Ένας δικαστικός αγώνας εξελίχθηκε από μια οικογενειακή κόντρα σε ένα πολιτικό σκάνδαλο που επικεντρώθηκε στο αν η ηλικιωμένη μητέρα ήταν ικανή να διαχειριστεί τον πλούτο της οικογένειας.  Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, το Netflix κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ τριών μερών, το L’Affaire Bettencourt , που βασίζεται στο πολιτικό σκάνδαλο που προκλήθηκε, καθώς αφορά μια  ιστορία με έναν πρώην Γάλλο πρόεδρο και μυστικές ηχογραφήσεις που έγιναν από έναν μπάτλερ.

  Η εντυπωσιακή άνοδος της μετοχής της L’ Oreal

  Η L’Oréal αναπτύχθηκε γρήγορα τη δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας, αλλά δέχτηκε πλήγμα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, όταν η καραντίνα οδήγησε στη μείωση της ανάγκης να χρησιμοποιεί κάποιος μακιγιάζ. Αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου των lockdowns, aκολούθησε μια ταχεία ανάκαμψη για την εταιρεία,  καθώς οι καταναλωτές ξεχύθηκαν για είδη πολυτελείας, οδηγώντας τις μετοχές σε άνοδο 35% φέτος.

  Η μετοχή της εταιρείας θα μπορούσε να αυξηθεί άλλο 12% τον επόμενο χρόνο, καθώς τα προϊόντα και η γεωγραφική της ποικιλομορφία δείχνουν ανθεκτικότητα, σύμφωνα με τον αναλυτή της Consumer Edge Research, Brett Cooper.

  Η Bettencourt Meyers προεδρεύει επίσης της εταιρείας χαρτοφυλακίου της οικογένειάς της, Téthys, η οποία έχει το μερίδιο της L’Oréal. Ο σύζυγός της, Jean-Pierre Meyers , είναι διευθύνων σύμβουλος. Το 2016, οι δυο τους ίδρυσαν τη θυγατρική Téthys Invest SAS , η οποία επενδύει σε τομείς που δεν ανταγωνίζονται την εταιρεία.

  Με τη δηλωμένη πρόθεση να γίνουν «άμεσες μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε επιχειρηματικά έργα», ο Διευθύνων Σύμβουλος της Téthys Invest είναι ο Alexandre Benais , πρώην επενδυτικός τραπεζίτης της Lazard Ltd.

  Η Téthys Invest απέκτησε πρόσφατα μερίδιο στη γαλλική ασφαλιστική εταιρεία April Group. Πέρυσι, αγόρασε την παλιά μάρκα μόδας Sezane και επένδυσε επίσης στη γαλλική εταιρεία ιδιωτικών νοσοκομείων Elsan. Η εταιρεία χρηματοδοτείται εν μέρει από μερίσματα της L’Oréal.

  Διαβάστε επίσης

  Françoise Bettencourt Meyers: Ποια είναι η παριζιάνα κληρονόμος της L’ Oreal που έχει εκτοξεύσει την περιουσία της και ηγείται στα luxury brands

  Estée Lauder: Η κούρσα για τη διαδοχή φέρνει κόντρες στην ισχυρή δυναστεία

  Bitcoin: H Cathie Wood πουλά 2,5 εκατ. μετοχές του Grayscale Bitcoin Trust λίγο πριν την κρίσιμη απόφαση της SEC  ΣΧΟΛΙΑ