• Business

    Fourlis: Το φθινόπωρο το ντεμπούτο της Trade Estates στο Χρηματιστήριο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Χριστίνα Παπαγιάννη
    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Ομίλου Fourlis

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Ομίλου Fourlis


    Με το βλέμμα στραμμένο στο φθινόπωρο, οπότε και αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, είναι η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή. Τότε προσδιορίζεται η εισαγωγή της Trade Estates στο Χ.Α. σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Fourlis, ενώ θυμίζουμε πως βάσει της νομοθεσίας, μια ΑΕΕΑΠ είναι τυπικά υποχρεωμένη να εισάγει τις μετοχές της σε οργανωμένη αγορά μέσα σε μία διετία από τη σύστασή της.

    Αυτή είναι και η προτεραιότητα του ομίλου Φουρλή για τον βραχίονα ακινήτων, αφού σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τελευταίες εξαγορές δίνουν στην Trade Estates το περιθώριο να «χαλαρώσει» το χρονοδιάγραμμα εύρεσης στρατηγικού επενδυτή, έχοντας παράσχει στην εταιρεία ρευστότητα και καλό διαπραγματευτικό χαρτί με τις τράπεζες για την εξασφάλιση δανεισμού.

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Trade Estates είχε κάνει γνωστό πως ήταν «πολύ πιθανή στους επόμενους 6-9 μήνες η εξεύρεση στρατηγικού εταίρου», ωστόσο πλέον η ανάγκη εύρεσης συνεπενδυτή δεν αποτελεί επιτακτική ανάγκη, τουλάχιστον έως την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Σε κάθε περίπτωση, η Fourlis έχει στόχο να διατηρήσει ποσοστό κάτω του 50% στην ΑΕΕΑΠ, συνοπολογίζοντας και την ελεύθερη διασπορά.

    «Βόλτα» στην περιφέρεια – Έκλεισε η παραχώρηση της έκτασης στο Ελληνικό

    Τα πιο πρόσφατα deals βάζουν την εταιρεία στο δρόμο ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της με ακίνητα που δεν στεγάζουν εταιρείες του ομίλου, όπως ΙΚΕΑ και Intersport, αφού στο τέλος του 2021 αυτά αποτελούσαν σχεδόν το 95% των assets της.

    Στο στόχαστρο της εταιρείας είναι εμπορικά ακίνητα στα οποία έχει ήδη συμμετοχή εδώ και δύο χρόνια. Από το 2020 η Trade Estates έχει “συνεταιριστεί” με τον ελληνικό βραχίονα της Ten Brinke, εξαγοράζοντας μέσω της Housemarket (θυγατρική που έχει στην ομπρέλα της τα ΙΚΕΑ) το 50% δύο εταιρειών που διαχειρίζονται ακίνητα σε Πάτρα και Ηράκλειο, της ΜΑΝΤΕΝΚΟ και της POLIKENCO, με στόχο στην κατοχή της να περιέλθει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου εμπορικό πάρκο στο Ηράκλειο, σε περιοχή κοντά στο πρώην αεροδρόμιο, θα έχει επιφάνεια περί τα 43 στρέμματα, ενώ το retail park στην αχαϊκή πρωτεύουσα θα ανεγερθεί στο χώρο της πρώην βιομηχανίας ξυλείας ΑΒΕΞ και θα έχει έκταση 50 στρέμματα.

    Εξάλλου, όπως έχει δηλώσει ο Βασίλης Φουρλής, στόχος του ομίλου είναι να αναπτύξει τη μοναδική ΑΕΕΑΠ που θα παίζει και ρόλο developer.

    Γεγονός είναι και η παραχώρηση της έκτασης στο Ελληνικό από τη Lamda Development στη Fourlis, όπου θα αναπτυχθεί retail park, το οποίο θα έχει προϋπολογισμό 55 εκατ. ευρώ και μισθώτριες τις ΙΚΕΑ, Intersport και Leroy Merlin. Η Trade Estates έκλεισε προ ημερών το deal εξαγοράς του μεγαλύτερου εμπορικού πάρκου της χώρας, το Florida 1 στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, έκτασης 132 στρεμμάτων έναντι σχεδόν 36 εκατομμυρίων, κίνηση που θα φέρει στα ταμεία της 4,5 εκατ. ευρώ το χρόνο.

    H πρώτη από μία σειρά προγραμματισμένων επενδύσεων που θα ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια, αυτή του εμπορικού πάρκου 15 στρεμμάτων στην Πειραιώς έναντι 18, 3 εκατομμυρίων, με μισθωτές λιανέμπορους όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος, η τουρκική LCWaikiki, η Μουστάκας και η McDonald’s, είχε ανακοινωθεί ήδη από τις αρχές του χρόνου, με στόχο της ΑΕΕΑΠ να είναι το χτίσιμο χαρτοφυλακίου αξίας μισού δισεκατομμυρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ