• Business

    «Φορολογήστε μας!» Οι εκατομμυριούχοι που θέλουν να δώσουν τα χρήματά τους

    • NewsRoom

    H Abigail Disney, μέλος της οικογένειας Disney


    Η Abigail Disney ήταν πάντα πολύ πλούσια ή, όπως η ίδια το περιγράφει, «υπερβολικά πλούσια».

    Τα χρήματα ήρθαν με το όνομά της: Είναι η εγγονή του Roy Disney που, με τον αδελφό του Walt, ίδρυσε την εταιρεία Walt Disney το 1923. Η Disney, 61 ετών, αρνείται να πει δημοσίως τον αριθμό της περιουσίας της, αλλά αναγνωρίζει ότι θα μπορούσε να είναι αν δεν είχε συνειδητοποιήσει στα 20 της ότι η περιουσία της την έκανε δυστυχισμένη, οπότε αποφάσισε να αρχίσει να τη χαρίζει.

    Από τότε κάνει έχει δωρίσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς 72 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως σε ομάδες που βοηθούν γυναίκες στη φυλακή, γυναίκες που ζουν με HIV και θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Αλλά η ίδια πιστεύει πως το να δίνεις δεν είναι πλέον αρκετό. Θέλει τα κράτη να πάρουν περισσότερα χρήματα, όχι μόνο από αυτήν, αλλά από «όλους τους παράλογα πλούσιους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο».

    Η Αbigail Disney είναι μέρος μιας μικρής – αλλά αναπτυσσόμενης – ομάδας εξαιρετικά πλούσιων, η οποίοι ζητούν έναν «φόρο πλούτου», για να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη από την πανδημία.

    Το κίνημα Patriotic Millionaires, του οποίου είναι μακροχρόνιο μέλος και βασική εκπρόσωπος, ξεκίνησε το 2010 με μόνο λίγες υπογραφές, με μία ανοιχτή επιστολή, την οποία συνυπέγραφαν μεταξύ άλλων ο μουσικός Moby και ο συνιδρυτής των Ben & Jerry, Ben Cohen. Έκτοτε, το κίνημα έχει εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο οργανισμό με περισσότερα από 200 μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Chuck Collins, κληρονόμου της Oscar Mayer του Morris Pearl, πρώην διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, του δισεκατομμυριούχου Djaffar Shalchi και του Sir Stephen Tindall, ιδρυτή του Warehouse Group.

    Ένας ετήσιος «φόρος πλούτου» μόλις 2% για όσους έχουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια – όπως προτάθηκε από τη γερουσιαστή των ΗΠΑ Elizabeth Warren – θα συγκεντρώσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία είναι αρκετά χρήματα για να αναθεωρήσει ολόκληρο το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ. Η Warren τροποποίησε το σχέδιό της αυτό το μήνα για να ζητήσει έναν φόρο «Ultra-Millionaire Tax Act» της τάξης του 3%, που στοχεύει σε άτομα με περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να ανακουφιστεί ο οικονομικός «πόνος» που έχει προκαλέσει η πανδημία. «Οι εξαιρετικά πλούσιοι και ισχυροί έχουν εκμεταλλευτεί τους κανόνες υπέρ τους, ώστε το 0,1% του πλανήτη να πληρώνει χαμηλότερο πραγματικό φορολογικό συντελεστή, από το υπόλοιπο 99%», δήλωσε η Warren. «Και ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων είναι 40% υψηλότερος από ό, τι ήταν πριν από την έναρξη της κρίσης του Covid».

    Joe Biden: «Δεν έχω τίποτα κατά των δισεκατομμυριούχων»

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος θέλει να αυξήσει τους φόρους για τους πιο πλούσιους Αμερικανούς και τις εταιρείες. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «δεν έχει τίποτα κατά των εκατομμυριούχων και των δισεκατομμυριούχων», επισημαίνοντας ωστόσο επικριτικά το γεγονός ότι επιχειρήσεις, όπως η Amazon, δεν πληρώνουν ούτε ένα σεντ σε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος.

    «Πιστεύω στον αμερικανικό καπιταλισμό» είπε σε ομιλία του στο Πίτσμπεργκ στην Πενσιλβάνια, όπου ανακοίνωσε σχέδιο επενδύσεων περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίοδο 8 ετών για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών.

    Ο Biden σκοπεύει να αυξήσει τη φορολόγηση των εταιρειών στο 28%, ενώ αυτή είχε μειωθεί από 35% σε 21% την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον τέως πρόεδρο, Donald Trump.

    Η αύξηση αυτή στη φορολογία θα επιτρέψει την χρηματοδότηση των επενδύσεων.

    «Ήταν 35%, κάτι το οποίο ήταν υπερβολικά υψηλό. Όλοι είχαμε συμφωνήσει πριν από πέντε χρόνια ότι το ποσοστό αυτό θα έπρεπε να οδηγηθεί στο 28%» δήλωσε.

    «Κανένας δεν θα πρέπει να διαμαρτύρεται» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι το ποσοστό ήταν «πάντα χαμηλότερο από το ποσοστό αυτό που ίσχυε μεταξύ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του 2017».

    Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, η άνοδος του ποσοστού αυτού στο 28% θα αποφέρει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε επιπλέον έσοδα για το κράτος σε περίοδο 15 ετών.

    «Το 2019, ανάλυση από ανεξάρτητο οργανισμό αποκάλυψε ότι υπήρχαν 91, επιμένω, 91 επιχειρήσεις που ανήκαν στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Amazon, που χρησιμοποιούσαν διάφορα νομικά τερτίπια και δεν πλήρωναν ούτε ένα σεντ ομοσπονδιακού φόρου εισοδήματος» σημείωσε.

    «Δεν θέλω να τις τιμωρήσω» επέμεινε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό «δεν είναι φυσιολογικό».

    Ο Joe Biden εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του που ένας εκπαιδευτικός υπόκειται σε φορολογικό συντελεστή 22%, την ώρα που «η Amazon και άλλοι δεν καταβάλλουν κανέναν ομοσπονδιακό φόρο. Θέλω να βάλω ένα τέλος σε αυτό» είπε.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

    Bezos, Musk, Gates: Τα ιλιγγιώδη ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν με βάση τον προτεινόμενο φόρο πλούτου

    Έρευνα Oxfam: Οι πλουσιότεροι ρέφαραν τις ζημιές τους ή πλούτισαν κι άλλο εν μέσω πανδημίας

    Τζο Μπάιντεν για τα στοιχεία από την αγορά εργασίας: Υπάρχει, επιτέλους, ελπίδα για πολλές οικογένειες



    ΣΧΟΛΙΑ