• Business

    Folli Follie: Στοίχημα τώρα η συμφωνία με τους ομολογιούχους–Ξεκινά και ο διαχειριστικός έλεγχος που ζήτησε ο εισαγγελέας

    • Του Γιώργου Μανέττα
    Κουτσολιούτσος Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Στην αντίδραση των ομολογιούχων στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον στην πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie.

    Η νέα πρόταση αναδιάρθρωσης που απεύθυνε χθες η διοίκηση της Folli Follie, παράλληλα με την δημοσίευση των αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση του 2017 φέρνει ξανά στο προσκήνιο τους ομολογιούχους-πιστωτές μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων, οι οποίοι θεωρούνται η μοναδική σανίδα σωτηρίας για την αμαρτωλή εταιρεία.

    Παρ’ ότι η προηγούμενη προσπάθεια δεν τελεσφόρησε, η διοίκηση εκτιμά ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα καταλήξουν θετικά. Γιατί εάν δεν καταλήξουν, τότε η άτακτη χρεοκοπία μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτη.

    «Η πρόταση είναι πολύ καλή και δύσκολα θα αρνηθούν να συζητήσουν», επισημαίνουν από το στρατηγείο της Folli στον Άγιο Στέφανο, σημειώνοντας πως τα πράγματα σήμερα, μετά και την δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων είναι πολύ διαφορετικά, αφού αποτυπώνεται η πραγματική εικόνα του ομίλου αλλά και η αξιόλογη περιουσία που εξακολουθεί να διαθέτει.

    Με την προτεινόμενη συμφωνία αναδιάρθρωσης οι πιστωτές μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων μπορούν να επιτύχουν εισπραξιμότητα της τάξεως του 20%-30%, μέσα από τη βίαιη ρευστοποίηση των μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων εντός 12 με 24 μηνών, ενώ αντίθετα, σε περίπτωση παύσης πληρωμών η αναμενόμενη εισπραξιμότητα αγγίξει κατά προσέγγιση το 7 % σε 5 με 7 χρόνια.

    Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την πλευρά των ομολογιούχων στο κάλεσμα της Folli, κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση θεωρούν πως δεν θα αργήσουν να κάνουν την κίνησή τους, μέσω των δικηγόρων τους. Με δεδομένη την κρισιμότητα των στιγμών, αλλά και των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων που υπάρχει για τη διάσωση της εταιρείας.

    Κάτι που επεσήμανε και η PwC στο πόρισμα της, το οποίο εξέφρασε ενστάσεις αναφορικά με την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει να λειτουργεί, αφού ούτε συμφωνία με επενδυτές υπάρχει αλλά ούτε έχει καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από άλλα μέρη. Δεν είναι τυχαίο που η Γενική Συνέλευση για την έγκριση των αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση του 2017 οριστεί στις 10 Σεπτεμβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί το αίτημα εξυγίανσης στο δικαστήριο.

    Πληροφορίες πάντως που κυκλοφόρησαν στην αγορά τα τελευταία 24ώρα, θέλουν μερίδα ομολογιούχων να προετοιμάζει αίτημα ρευστοποίησης.

    2018 όπως… 2017

    Ανεξάρτητα από την τύχη της νέας προσπάθειας με τους ομολογιούχους, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από μεγάλη μερίδα της αγοράς, η σύνταξη και δημοσίευση των αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων για την χρήση του 2017 ήταν ένα σημαντικό σημείο στην προσπάθεια διάσωσης της αμαρτωλής εταιρείας. Χωρίς αυτές, όπως αναφέρουν κύκλοι της Folli, δεν θα ήταν εφικτή η κατάθεση αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα, παρά τις σοβαρές ενστάσεις που εκφράζει η PwC στην έκθεση ελέγχου.

    Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι λένε, πως οι συγκεκριμένες οικονομικές καταστάσεις θα αποτελέσουν τη βάση για τη σύνταξη των επόμενων. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Επιτροπή Ελέγχου, υπό την προεδρία του Ανδρέα Κουτούπη, προσανατολίζεται να κηρύξει σχετικό διαγωνισμό, και να καλέσει τις ελεγκτικές εταιρείες να καταθέσουν τις προσφορές τους. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία θα εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους, οι οποίοι είναι πολύτιμοι.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι οικονομικές καταστάσεις για την χρήση του 2018, τουλάχιστον ως προς τα βασικά μεγέθη θα κινούνται στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2017, ενώ η σύνταξή τους θα είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση.

    Στην PwC και ο διαχειριστικός έλεγχος

    Στο μεταξύ, την προσεχή Δευτέρα αναμένεται –εκτός απροόπτου- να ξεκινήσει ο διαχειριστικός έλεγχος για τα πεπραγμένα της διοίκησης Κουτσολιούτσου, σε συνέχεια της εισαγγελικής παραγγελίας.

    Τον έλεγχο θα αναλάβει και πάλι η PwC, η οποία υπέγραψε σχετική σύμβαση πριν από αρκετούς μήνες με τη διοίκηση της Folli. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική αμοιβή που θα λάβει η PwC για τις υπηρεσίες της θα ανέλθει σε 12 εκατ. ευρώ (!), ενώ έχει λάβει ήδη και σχετική προκαταβολή ύψους 500 χιλ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πως η A&M για τον δικανικό έλεγχου που διενήργησε, ο οποίος αποκάλυψε το μέγεθος της απάτης που φέρεται να ενορχήστρωσε η οικογένεια Κουτσολιούτσου έλαβε 4 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ