• Business

    Folli Follie: O «οδικός χάρτης» εξυγίανσης με τους ομολογιούχους– Οι ημερομηνίες σταθμοί και τα σημεία-κλειδιά του σχεδίου διάσωσης

    Folli Follie

    Γιώργος Σάμιος, Folli Follie


    Στο «φως της δημοσιότητας» έδωσε η Folli Follie τον «οδικό χάρτη» εξυγίανσης της πολύπαθης εταιρείας, όπως αυτό παρουσιάστηκε στις 25 Νοεμβρίου, ενόψει της κρίσιμης απόφασης των ομολογιούχων στις 9 Δεκεμβρίου για την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης (term sheet).

    Ο βασικός «σκελετός» της αρχικής συμφωνίας διάσωσης που επετεύχθη τον περασμένο Φεβρουάριο παραμένει ανέπαφος, δηλαδή η δημιουργία δυο νέων εταιρειών, δηλαδή τη OpsCo (θα αναλάβει τη λειτουργία των εμπορικών δραστηριοτήτων) και η AssetCo (θα μεταφερθούν τα ακίνητα), στις οποίες θα μεταφερθούν στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού της υφιστάμενης εταιρείας και της λύσης για τον «βραχίονα» της Ασίας, με ανταλλαγή χρέους.

    Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια «νέα» στοιχεία, τα σύμφωνα με την εταιρεία είναι τα εξής: πρώτον η παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 13 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των ταμειακών αναγκών της εταιρείας και την εξόφληση οφειλών σε συμβούλους και δεύτερον, η παραχώρηση μεγαλύτερου ποσοστού στους πιστωτές στην OpsCo (ανήλθε στο 90% έναντι 48% που ήταν στο αρχικό σχέδιο του Φεβρουαρίου).

    Ειδικότερα, τα «σημεία – κλειδιά» της πρότασης αναδιάρθρωσης που καταθέτει η διοίκηση της Folli Follie στους ομολογιούχους, προκειμένου να λάβει την έγκρισή τους περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

    Εκδοση ομολόγου 13 εκατ. ευρώ για την παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης (οι υφιστάμενοι πιστωτές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν μέχρι ποσοστού 15% με εξασφάλιση τα κτήρια του Μινιόν (5 συνολικά), όπου στεγάζονταν στο παρελθόν το ιστορικό κατάστημα του Μινιόν και ένα οικόπεδο στο Κορωπί.

    Δημιουργία της OpsCo, με έδρα το Λουξεμβούργο (θυγατρική κατά 90% της AssetCo), η οποία θα αναλάβει τα σήματα της Folli Follie και της Links of London, όπως και τα συμβόλαια που σχετίζονται με το κομμάτι των κοσμημάτων, της μόδας, των καλλυντικών και των πολυκαταστημάτων Factory Outlet. H OpsCo θα λάβει επίσης 20 εκατ. ευρώ από τα έσοδα που θα προκύψουν από τη Διαιτησία για τις μετοχές της Dufry, μετά την αποπληρωμή του ομολόγου των 13 εκατ. ευρώ και αμοιβών για συμβούλους.

    Σύσταση της AssetsCo, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο της OpsCo και την ακίνητη περιουσία της και άλλα περιουσιακά στοιχεία της «παλιάς» Folli.

    Επιγραμματικά, οι υφιστάμενοι πιστωτές της εταιρείας είναι οι «μεγάλοι κερδισμένοι» αφού θα ελέγχουν το 100% της AssetsCo και 90% της OpsCo (εμμέσως μέσω της AssetsCo) και θα λάβουν επίσης 60 εκατ. ευρώ από νέες ομολογίες αντίστοιχου ύψους που θα εκδώσει η OpsCo.

    Το business plan

    H εταιρεία παρουσίασε επίσης και τα βασικά σημεία του business plan:

    Εστίαση σε τομείς που είναι κερδοφόροι. Ήδη, έκλεισε καταστήματα σε 25 χώρες και έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε περιοχές που είναι πιο παραγωγική.

    Η πανδημία και η διακοπή της συνεργασίας με την Nike (αντιπροσώπευση) έχει οδηγήσει σε αρνητικό EBITDA (λειτουργικά κέρδη) το 2020. Η διοίκηση σχεδιάζει να αντισταθμίσει αυτή την αρνητική κατάσταση μέσα από τη δημιουργία νέων καταστημάτων και περιμένει να αυξηθούν οι πωλήσεις κατά 14% από το 2021 μέχρι 2025.

    Από το 2022, εκτιμά ότι θα επιστρέψει σε λειτουργικά κέρδη.
    Το 2021 και μετά θα επικεντρωθεί στη μείωση το κόστους, μέσα από το κλείσιμο καταστημάτων που είναι ζημιογόνα.

    Τα μικτά κέρδη παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα το 2019 και το 2020, ωστόσο περιμένει πως θα ομαλοποιηθούν στα επίπεδα του 45% από το 2021 και έπειτα. Κατά την ίδια περίοδο, τα έξοδα προσωπικού θα μειωθούν κατά 21%.

    Τα έξοδα από τα ακίνητα αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% την περίοδο 2021 -2023 λόγω της λειτουργίας νέων καταστημάτων. Το ίδιο διάστημα, η εταιρεία σκοπεύει να παύσει τα καταστήματα με υψηλό λειτουργικό κόστος και να επικεντρωθεί σε μικρότερα και λιγότερο δαπανηρά καταστήματα.

    Την περίοδο 2021 με 2023, τα διαφημιστικά έξοδα αναμένεται να αυξηθούν για το rebranding της “Folli Follie” αλλά και την προβολή νέων brands.

    Η δομή του ομίλου θα αλλάξει σε τέσσερις διακριτές κατηγορίες: 1. τη δραστηριότητα της Folli Follie, 2. την Links of London, 3. την μόδα και τα πολυκαταστήματα και 4. τα καλλυντικά.

    Οι κρίσιμες ημερομηνίες

    Αφού όλα κυλήσουν ομαλά και εξασφαλισθεί η έγκριση από τους ομολογιούχους πιστωτές στις 9 Δεκεμβρίου, τότε η διοίκηση υπό τον Γιώργο Σάμιο σκοπεύει να υποβάλλει αίτηση για επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης από το αρμόδιο δικαστήριο με βάση το άρθρο 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα στις 11 Δεκεμβρίου. Εκτιμάται η εκδίκαση της υπόθεσης θα λάβει χώρα στις 3 Φεβρουαρίου του 2021.

    Προηγουμένως και συγκεκριμένα στις 14 Δεκεμβρίου, η εταιρεία αφού καταθέσει το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106 β και δ, θα υποβάλλει νέο αίτημα απελευθέρωσης των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της από την της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα

    Η εταιρεία ενημερώνει τους ομολογιούχους πως θα χρειαστεί πάνω από 12 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του επόμενου έτους ενώ παράλληλα, γνωστοποιεί πως σκοπεύει να καταθέσει επιπλέον μηνύσεις σε πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με τη δραστηριότητα της Ασίας, αλλά και για παράνομες πληρωμές που έγιναν στο παρελθόν από την εταιρείας. Μέχρι στιγμής έχει υποβάλλει 2 μηνύσεις σε πρώτη εκτελεστικά μέλη του δ.σ.

    ΔΕΙΤΕ  ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

    Διαβάστε επίσης:

    Αποκλειστικό! Folli Follie: Δύο νέες μηνύσεις κατά Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου για απιστία με ζημία άνω των ‎€88 εκατ.

    Folli Follie: Το «σκληρό πόκερ» με τους ομολογιούχους και το νέο «ορόσημο» της 9ης Δεκεμβρίου

    Folli Follie: Πρόσκληση στους ομολογιούχους για παροχή συναίνεσης στο σχέδιο εξυγίανσης – Τι δηλώνει ο Γεώργιος Σάμιος



    ΣΧΟΛΙΑ