• Business

    Folli Follie: Το «σκληρό πόκερ» με τους ομολογιούχους και το νέο «ορόσημο» της 9ης Δεκεμβρίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Folli Follie

    Γιώργος Σάμιος, Folli Follie


    Λίγο πριν εκπνεύσει η προστασία από τους πιστωτές, η διοίκηση της Folli Follie ανακοίνωσε χθες την πολυαναμενόμενη πρόσκληση στους ομολογιούχους, ζητώντας την συναίνεσή τους επί του τελικού σχεδίου διάσωσης της εταιρείας. Υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλισθεί η έγκριση των ομολογιούχων και στη συνέχεια κατατεθεί προς επικύρωση από τη Δικαιοσύνη με βάση το άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα, η εταιρεία εισέρχεται και επίσημα σε τροχιά εξυγίανσης.

    Κάτι που επεσήμανε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie, Γιώργος Σάμιος σε δήλωσή του. «Η σημερινή (χθεσινή) εξέλιξη αποτελεί το σημαντικότερο έως τώρα βήμα στην πορεία για την εξυγίανση και διάσωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας και του ομίλου της. Εφόσον επιτευχθούν οι απαιτούμενες συναινέσεις των ομολογιούχων πιστωτών μας, η εταιρεία θα μπορέσει να προχωρήσει στην χρηματοοικονομική και λειτουργική της εξυγίανση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Βέβαια, μέχρι να φθάσουμε στην πρόσκληση συναίνεσης προηγήθηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις επί πολλούς μήνες ανάμεσα στις δυο πλευρές, οι οποίες αρκετές φορές κινδύνευσαν να τιναχθούν στον «αέρα».

    Ο Γιώργος Σάμιος αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα μιλώντας πρόσφατα σε δημοσιογράφους, λέγοντας πως υπήρχαν τεράστιες δυσκολίες ενώ διαρκώς προέκυπταν διάφορα θέματα νομικής και άλλης φύσης, τα οποία εμπόδιζαν τη διαδικασία.

    «Είναι μια πολύ δύσκολη, παράξενη και πρωτόγνωρη διαδικασία, είναι ένα παζλ που διαρκώς καταρρέει…», είχε πει χαρακτηριστικά.

    Για αυτό και όσοι παρακολουθούν την υπόθεση θεωρούν δεδομένο ότι οι ομολογιούχοι θα ανάψουν το «πράσινο φως». Εξάλλου, όπως λένε, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν συμφέρει κανέναν μια άτακτη πτώχευση και μάλιστα σε περιβάλλον πανδημίας, σημειώνοντας πως η εταιρεία επέδειξε αντοχές σε δύσκολες καταστάσεις ενώ έχει κάποια assets που αξίζουν (π.χ. Factory Outlet). Εξάλλου, έχουν δώσει την κατ’ αρχήν έγκρισή τους στο αρχικό σχέδιο που συμφωνήθηκε στις αρχές του έτους.

    Επιπρόσθετα, λέγεται πως πέτυχαν να εξασφαλίσουν μια συμφέρουσα συμφωνία, μέσα από κρίσιμες αλλαγές που έφεραν στο τελικό κείμενο, με αποκορύφωμα τα ποσοστά που θα κρατήσουν οι παλαιοί μέτοχοι στη νέα εταιρεία, η οποία θα αποτελέσει το διάδοχο σχήμα της Folli Follie.

    Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει ότι οι ομολογιούχοι θα αποκτήσουν την συντριπτική πλειονότητα της νέας εταιρείας (πάνω από 90%) ενώ  παλαιοί μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας Κουτσολιούτσου δεν θα κατέχουν πάνω από 10% (τα ποσοστά της οικογένειας Κουτσολιούτσου περιορίζονται στην περιοχή του 4%). Επιπλέον, θα λάβουν μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας, το οποίο θα κατευθυνθεί στην Asset Co.

    Παράλληλα, δεν χρειάζεται να «βάλουν το χέρι στην τσέπη» όσον αφορά στην παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Και αυτό γιατί βρέθηκε fund, το αμερικανικό private equity Arena, το οποίο είναι πρόθυμο να δανείσει την εταιρεία περίπου 13 εκατ. ευρώ έναντι εξασφαλισμένων ομολογιών. Οι εξασφαλίσεις σύμφωνα με πληροφορίες αφορούν το Μινιόν, το εμβληματικό ακίνητο στην πλατεία Ομονοίας που είναι ελεύθερο δεσμεύσεων.

    Όλα δείχνουν πως το σίριαλ της υπόθεσης Folli Follie οδεύει προς αίσιο τέλος, κυρίως για τους 800 εργαζομένους στην Ελλάδα, ύστερα από δυόμιση χρόνια περιπέτειας και ατελείωτων διαπραγματεύσεων για την εξέρευση λύσης για να σωθεί η εταιρεία, η οποία βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο μετά τις αποκαλύψεις για παραποίηση των οικονομικών της στοιχείων από τους βασικούς μετόχους.

    Ήταν Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, όταν το QCM αποκάλυπτε το μεγαλύτερο οικονομικό και χρηματιστηριακό σκάνδαλο στην ελληνική ιστορία. Με μια έκθεση – κόλαφο που έσκασε σαν βόμβα στην ελληνική αγορά, ο επικεφαλής του αμερικάνικου Fund, Γκάμπριελ Γκρέγκο ξεσκέπασε την «μεγάλη απάτη» και έδωσε το «έναυσμα» για να αρχίσουν να ξετυλίγονται οι πτυχές της υπόθεσης. Με αποτέλεσμα σήμερα, Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος να έχουν προφυλακισθεί με βαρύτατες κατηγορίες.

    Τα βλέμματα όλων πλέον είναι στραμμένα στις γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων που θα πραγματοποιηθούν την 9η Δεκεμβρίου. Το γεγονός πως η προστασία από τους πιστωτές λήγει στις 6 Δεκεμβρίου εκτιμάται πως θα δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα, με δεδομένο πως η εταιρεία θα βρίσκεται σε διαδικασία εξασφάλισης της συναίνεσης των ομολογιούχων.

    Διαβάστε ακόμα:

    Folli Follie: Πρόσκληση στους ομολογιούχους για παροχή συναίνεσης στο σχέδιο εξυγίανσης – Τι δηλώνει ο Γεώργιος Σάμιος

    Αποκλειστικό! Folli Follie: Δεσμεύτηκε και δεύτερη θαλαμηγός του Δημήτρη Κουτσολιούτσου με δικαστική απόφαση

    Γ. Σάμιος: «Ορόσημο η 6η Δεκεμβρίου για τη διάσωση της Folli Follie» – Πού «κολλάει» η συμφωνία με τους ομολογιούχους

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ