• Business

    Folli Follie: Αύριο η κρίσιμη απόφαση για την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος (Folli Follie)

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Σε λιγότερο από ένα 48ωρο η διοίκηση της Folli Follie θα γνωρίζει αν θα μπορέσει να βγάλει τον «αναπνευστήρα» που την κρατά όρθια και να περάσει στην επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του Σχεδίου Εξυγίανσης ή αν θα γράψει «τίτλους τέλους».

    Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου θα εξεταστεί από τον Αρειο Πάγο το αίτημα αναίρεσης  του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που ξεπάγωνε τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας με την ετυμηγορία των δικαστών να αναμένεται, εκτός απροόπτου την ίδια ημέρα.

    Πρόκειται για την πλέον κρίσιμη απόφαση για τον όμιλο, που έχει καταφέρει πέντε και πλέον χρόνια από το ξέσπασμα του σκανδάλου να κρατηθεί στη ζωή  καταβάλλοντας παράλληλα στο Δημόσιο περί τα 150 εκατ ευρώ, σε έμμεσους φόρους και εισφορές, καθώς και μισθούς σε εκατοντάδες εργαζόμενους.

    Η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων αξίας 28 εκατ. ευρώ και περίπου 3 εκατ. ευρώ τραπεζικές καταθέσεις από μερίσματα θυγατρικών είναι ο τελευταίος σκόπελος που πρέπει να ξεπεράσει για να ολοκληρωθεί το Σχέδιο Εξυγίανσης σχεδόν τρία χρόνια μετά την έγκριση που έλαβε από το αρμόδιο δικαστήριο.

    Το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση του Σχεδίου Εξυγίανσης

    Ηδη όλες οι διαδικασίες για τη μετάβαση στο νέο σχήμα της FF OPSCO έχουν ολοκληρωθεί, από τις 23 Νοεμβρίου και απομένει η έγκριση της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων σε μία νέα εταιρική οντότητα για την αποπληρωμή των ομολογιούχων.

    Η δεσμευμένη ακίνητη και κινητή περιουσία της Folli Follie από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, καθώς ήταν σε εκκρεμότητα η έναρξη της ποινικής δίκης των άλλοτε βασικών μετόχων της εταιρείας, δηλαδή της οικογένειας Κουτσολιούτσου, ξεπάγωσε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που έκανε δεκτό το αίτημα της διοίκησης. Στο σκεπτικό για την ανάκληση της δέσμευσης των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων ήταν ότι γίνεται  για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προς συνέχιση της τήρησης των ρυθμίσεων οφειλών στις οποίες έχει υπαχθεί η Folli Follie, αλλά και προς αποφυγή δημιουργίας ληξιπρόθεσμων οφειλών έναντι του Δημοσίου και του e-ΕΦΚΑ.

    Αλλωστε με βάση το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, η πλειοψηφία των μελών του, αξιολογώντας το σύνολο των στοιχείων της υπόθεσης, έκρινε ότι αν δεν αποδεσμευτούν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie, επί της ουσίας η συμφωνία εξυγίανσης κινδυνεύει να καταστεί άνευ αντικειμένου, ενώ σε μία τέτοια περίπτωση κάνουν λόγο και για «προφανή κίνδυνο παύσης πληρωμών» εκ μέρους της εταιρείας.

    Η ανατροπή και οι καθυστερήσεις

    Η ανατροπή ήρθε τον περασμένο Οκτώβριο με αίτημα του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αρείου, κ. Αχιλλέας Ζήσης ζήτησε να ασκηθεί αναίρεση κατά βουλεύματος μετά από σχετική αίτηση που κατέθεσαν ζημιωθέντες επενδυτές.

    Με τον κ. Γιώργο Σάμιο να παραμένει στο τιμόνι της νέας εταιρείας FF OpsCo, όντας ο άνθρωπος που την κράτησε «ζωντανή» όταν ξαφνικά μέσα σε έξι μήνες έχασε από τις 42 μπράντες τις 41, η εταιρεία περιμένει να ξεπεράσει και τον τελευταίο σκόπελο που θα οδηγήσει στην αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων ώστε να περάσει πια χωρίς βαρίδια στη νέα εποχή. Σήμερα ελέγχει 68 καταστήματα σε Ελλάδα και Βουλγαρία με το brand Folli Follie να παραμένει ακόμη ισχυρό. Με κινητήριο δύναμη κυρίως το κόσμημα αλλά και νέες συνεργασίες επιδιώκει να διευρύνει το αποτύπωμά της στην αγορά ανακτώντας σταδιακά μέρος από το χαμένο έδαφος.

    Δίκτυο 68 καταστημάτων

    Σήμερα ο όμιλος ελέγχει δίκτυο 68 καταστημάτων, εκ των οποίων τα 48 στην Ελλάδα και τα 20 στο εξωτερικό (Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο), έχοντας προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δικτύου εντός του 2023. Σε ό,τι αφορά τις  οικονομικές επιδόσεις των δραστηριοτήτων του, θετικά κινούνται τα καταστήματα κοσμημάτων και καλλυντικών, ήδη ένα νέο κατάστημα  Heaven on Earth άνοιξε στο κέντρο της Αθήνας ενώ ο όμιλος επιδιώκει την διεύρυνση των συνεργασιών του  εφόσον η δικαστική διαδικασία ολοκληρωθεί και δικαιωθεί.

    Διαβάστε επίσης

    Folli Follie: Με έλεγχο στα οικονομικά που έμεινε… μισός, γίνεται η δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο

    Δίκη Folli Follie: Παραπλανηθέντες και ανήξεροι για το σκάνδαλο, δηλώνουν οι Κουτσολιούτσοι

    Δίκη Folli Follie: Και δεύτερος μάρτυρας «δίνει» τους Κουτσολιούτσους για το σκάνδαλο



    ΣΧΟΛΙΑ