• Business

    Φαλαρόποδας: Η ανεξήγητη αγάπη των Κουτσιολιούτσων για το πιο «ηλίθιο πουλί του κόσμου»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κουτσολιούτσος Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Η εξαπάτηση χρειάζεται ταλέντο και ευφυΐα. Δυο στοιχεία που διαθέτει η οικογένεια Κουτσολιούτσου σε υπερβολικό βαθμό. Αλλά και έπαρση όπως θα συμπλήρωναν πολλοί που γνωρίζουν τον τρόπο που κινούνται και συμπεριφέρονται οι ιδρυτές και βασικοί μέτοχοι της Folli Follie. Εμείς θα προσθέταμε πως διαθέτουν πολύ χιούμορ…

    Ταλέντο και ευφυία γιατί κατάφεραν κάτω από την «μύτη» των εποπτικών αρχών να στήσουν μια τεραστίου μεγέθους κομπίνα και να εξαπατούν επί πολλά χρόνια αγορές, μετόχους και επενδυτές. Και να απολαμβάνουν ένα life style γεμάτο χλιδή «στην υγειά των… κορόιδων». Αλλά και χιούμορ γιατί πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς την απόφασή τους να δώσουν στο πολυτελές σκάφος τους – το οποίο προχθές δέσμευσε η Δικαιοσύνη μετά από ασφαλιστικά μέτρα της νέας διοίκησης- το όνομα του πιο χαζού πτηνού στον κόσμο!

    Το «Phalarope» ή φαλαρόποδας στα ελληνικά επέλεξαν λοιπόν –απ’ όλα τα ονόματα του κόσμου- για την 36 μέτρων θαλαμηγό που εντυπωσιάζει με την κομψότητα και την πολυτέλειά του.

    Το «Phalarope» είναι ιταλικό σκαρί και ναυπηγήθηκε το 2005 από τον όμιλο Maiora, έναν από τους εμβληματικότερους κατασκευαστές υψηλών τεχνικών και σχεδιαστικών προδιαγραφών. Σχεδιαστής είναι ο Roberto Del Re. Αυτό το σκάφος φέρεται να προσπαθεί να πουλήσει τώρα η οικογένεια Κουτσολιούτσου έναντι 3,25 εκατ. ευρώ μέσα από εξειδικευμένες ιστοσελίδες πώλησης πολυτελών σκαφών.

    Το «Ηλίθιο πουλί»

    Ο ερυθρόλαιμος φαλαρόποδας ( Phalarope) έχει κερδίσει τον τίτλο του πιο «ηλίθιου πουλιού στον κόσμο» επάξια. Είναι ένα πτηνό στην Βρετανία που αντί να ξεχειμωνιάσει στην Αραβική Θάλασσα, εκεί που πάνε οι συγγενείς του από τη Ρωσία και τη Σκανδιναβία, αυτό ακολουθεί μια απίστευτα τεράστια διαδρομή, πηγαίνοντας ανατολικά στον Καναδά, μετά στην Καραϊβική και μετά στον Ισημερινό και το Περού. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μεταναστευτική πορεία ενός πτηνού στον κόσμο, που άφησε έκπληκτους τους επιστήμονες όταν παρακολούθησαν το ταξίδι του με ειδικούς πομπούς.

    Η αλήθεια είναι ότι όταν οι βιολόγοι σημάδεψαν με τους πομπούς τα πουλιά στις νήσους Σέτλαντ της Σκωτίας, όπου περνούν τα καλοκαίρια τους, περίμεναν να τα δουν να κατευθύνονται προς τα νοτιοανατολικά, όπως κάνουν οι φαλαρόποδες από τις βόρειες χώρες. Με έκπληξή τους, όμως, διαπίστωσαν ότι έκαναν λάθος εκτίμηση.

    Το μικρό πουλί, στο μέγεθος του σπουργιτιού, κάνει το δεύτερο μεγαλύτερο ταξίδι αποδημητικών πτηνών που είναι γνωστό στους ειδικούς. Ξεκινάει την πορεία του προς τα δυτικά, όπου τρέφεται με πλαγκτόν του Ατλαντικού Ωκεανού, φθάνει στον Καναδά, μετά κατεβαίνει στην Καραϊβική και δεν σταματά την ξέφρενη πτήση του παρά μόνο όταν φθάσει στον Ισημερινό και το Περού.

    Μόνο το αρκτικογλάρονο πετάει μακρύτερα για να ξεχειμωνιάσει – ζυγίζει πολύ περισσότερο και ταξιδεύει από την Αρκτική στην Ανταρκτική κάθε χρόνο. «Δεν το πίστευα», λέει στον Τομ Γουίπλ, δημοσιογράφος των «Τάιμς», ο Μάλσι Σμιθ από τη βρετανική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών. «Υπήρχε μια μικρή πιθανότητα να ταξιδεύουν στην αμερικανική ήπειρο. Είχαμε βρει ένα σμήνος από τη Βόρεια Αμερική στις ακτές του Ισημερινού και του Περού. Όμως, δεν πίστευα ποτέ ότι θα πήγαιναν εκεί αντί για την Αραβική Θάλασσα, που είναι το πιο λογικό μέρος για να ξεχειμωνιάσουν», προσθέτει ο ίδιος.

    Οι επιστήμονες τοποθέτησαν τους μικροσκοπικούς πομπούς στα πουλιά. Λόγω του μικρού τους μεγέθους, οι πομποί δεν μπορούσαν να μεταδώσουν ούτε να λάβουν γεωγραφικά δεδομένα μέσω GPS στη διάρκεια του ταξιδιού. Εντόπισαν όμως τις γεωγραφικές τους θέσεις, καταγράφοντας τις ώρες της ανατολής και της δύσης του ηλίου και συγκρίνοντάς τις με το εσωτερικό ρολόι των πομπών, όπως έβρισκαν τον δρόμο τους οι πλοηγοί τον 18ο αιώνα.

    Ετσι, μόνο όταν επέστρεψαν οι φαλαρόποδες στις νήσους Σέτλαντ, αφού είχαν καλύψει μια απίστευτη διαδρομή 26.000 χιλιομέτρων, κατάλαβε ο Σμιθ πού είχαν ταξιδέψει τα πουλιά. Με αυτόν τον τρόπο, πάντως, εξηγείται και το μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας των συγκεκριμένων πτηνών κατά το αποδημητικό τους ταξίδι. Τώρα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι φαλαρόποδες της Σκωτίας συγγενεύουν περισσότερο με τα αμερικανικά πουλιά του είδους παρά με τα σκανδιναβικά. Κανένα άλλο πουλί δεν ταξιδεύει προς τα δυτικά, και αυτό λόγω της δυσκολίας να διασχίσουν τον Ατλαντικό Ωκεανό.

    Μα καλά, αναρωτιέται κανείς, δεν θα ήταν πιο εύκολο να ταξιδέψουν προς τα ανατολικά; «Η αλήθεια είναι ότι κανένας επιστήμονας της Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών δεν θα παραδεχόταν ότι ένα πουλί είναι ηλίθιο. Στην περίπτωση του φαλαρόποδα, όμως, είναι πολύ πιθανό», λέει ο Μάλσι Σμιθ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Folli Follie: Νέο «χτύπημα» για τους «Κουτσολιούτσους» – Δεσμεύθηκε η θαλαμηγός τους 32 μέτρων! (22 αποκλειστικές φωτό)



    ΣΧΟΛΙΑ