• Business

    Facebook: Σκληρό μπρα-ντε-φερ με την κυβέρνηση της Αυστραλίας – Παραμένει το μπλακάουτ στις ειδήσεις

    • NewsRoom
    Mark Zuckerberg. Ιδρυτης Facebook

    Mark Zuckerberg. Ιδρυτης Facebook


    Αμετακίνητη παραμένει η κυβέρνηση της Αυστραλίας στην απόφασή της να θέσει σε ισχύ τον νόμο που αναγκάζει την εταιρεία Facebook να πληρώνει τους παρόχους ειδήσεων για το περιεχόμενο που εμφανίζεται στο newsfeed των χρηστών.

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δεσμεύτηκε ότι θα αναγκάσει την Facebook Inc να πληρώσει, λέγοντας ότι έχει την στήριξη παγκόσμιων ηγετών, όπως μεταδίδει το Reuters.

    Χθες οι Αυστραλοί ξύπνησαν και βρήκαν άδειο το newsfeed στους λογαριασμούς τους στο Facebook, αφού ο κολοσσός των social media μπλόκαρε όλη τη ροή ειδήσεων, σε μια δραματική κλιμάκωση της διαμάχης της με την αυστραλιανή κυβέρνηση για το επί πληρωμή περιεχόμενο.

    Μαζί με τις ειδήσεις, όμως, εξαφανίστηκαν και επίσημες σελίδες υπουργείων και οργανισμών, προκαλώντας γενικευμένη οργή στην χώρα.

    Ο Μόρισον, που κατέκρινε το «unfriend» του Facebook στην Αυστραλία από την σελίδα του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι έχουν εκδηλώσει την υποστήριξή τους οι ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας και της Ινδίας.

    «Γι’ αυτό τον λόγο καλώ το Facebook να συνεργαστεί εποικοδομητικά, επειδή γνωρίζουν ότι αυτό που θα συμβεί εδώ στην Αυστραλία θα έχει συνέχεια και σε άλλες χώρες» δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

    Καναδός υπουργός δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστραλίας με νόμο που έρχεται σύντομα.

    Ο αυστραλέζικος νόμος, που υποχρεώνει Facebook και Google να έρθουν σε συμφωνία με τους Αυστραλούς εκδότες, αλλιώς να πάνε σε υποχρεωτική διαιτησία, έχει ήδη ψηφισθεί από την ομοσπονδιακή Βουλή και την άλλη εβδομάδα περνά από την Γερουσία.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Facebook αναφέρει ότι ο νόμος, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο μέσα σε λίγες μέρες, «ουσιαστικά παρερμηνεύει» την σχέση μεταξύ των δύο μερών. Σημειώνει μάλιστα ότι την φέρνει προ του διλήμματος είτε να συμμορφωθεί είτε να κόψει το περιεχόμενο.

    Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έχει ήδη συνομιλήσει με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ότι οι επαφές θα συνεχιστούν.

    Η κίνηση του Facebook να κόψει το newsfeed δείχνει διαφοροποίηση από το κοινό μέτωπο με την Google της Alphabet Inc, δύο εταιρείες που επί χρόνια συμμαχούσαν σε εκστρατείες κατά τέτοιων νόμων.

    Και οι δύο είχαν απειλήσει να ακυρώσουν υπηρεσίες στην Αυστραλία, αλλά η Google πρόσφατα έκανε πίσω, συνάπτοντας συμφωνίες με πολλούς παρόχους περιεχομένου.

    Τελευταία, η εταιρεία του Ρούπερτ Μέρντοχ, News Corp, ανακοίνωσε την συμφωνία της με την Google, που προβλέπει «σημαντική αμοιβή» για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο που εμφανίζεται στην μηχανή αναζήτησης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Facebook: Έκανε unfriend τους Αυστραλούς χρήστες και έκοψε το newsfeed

    Γαλλία: Συμφωνία της Google με την κύρια επαγγελματική ένωση του γαλλικού Τύπου για τα πνευματικά δικαιώματα

    Google: Απειλεί να κλείσει την μηχανή αναζήτησης στην Αυστραλία, αν πρέπει να πληρώνει για ειδησεογραφικό περιεχόμενο



    ΣΧΟΛΙΑ