• Business

    Facebook: Έκανε unfriend τους Αυστραλούς χρήστες και έκοψε το newsfeed

    • NewsRoom
    ζουκερμπεργκ

    Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Ιδρυτής του Facebook


    Οι Αυστραλοί ξύπνησαν την Πέμπτη και βρήκαν άδειο το newsfeed στους λογαριασμούς τους στο Facebook, αφού ο κολοσσός των social media μπλόκαρε όλη τη ροή ειδήσεων, σε μια δραματική κλιμάκωση της διαμάχης της με την αυστραλιανή κυβέρνηση για το επί πληρωμή περιεχόμενο.

    Όπως μεταδίδει το Reuters, η κίνηση του Facebook επικρίθηκε με σφοδρότητα, επειδή εν μέσω πανδημίας στερεί από τους πολίτες πρόσβαση σε χρήσιμες σελίδες υπηρεσιών υγείας, προειδοποιήσεις επείγουσας ανάγκης και άλλο απαραίτητο υλικό που χάθηκε μαζί με τις ειδήσεις.

    «Η κίνηση του Facebook να κάνει σήμερα unfriend την Αυστραλία, αποκόπτοντας σημαντικό περιεχόμενο είναι τόσο αλαζονική όσο και απογοητευτική» έγραψε στην σελίδα του στο Facebook ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

    «Τέτοιου είδους ενέργειες απλώς επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που διατυπώνει όλο και μεγαλύτερος αριθμός κρατών σχετικά με την συμπεριφορά των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών, που πιστεύουν ότι είναι μεγαλύτερες από τις κυβερνήσεις και ότι οι νόμοι δεν πρέπει να ισχύουν για αυτούς » συνέχισε ο Μάρισον.

    Η δραματική κίνηση του Facebook δείχνει διαφοροποίηση από το κοινό μέτωπο με την Google της Alphabet Inc, δύο εταιρείες που επί χρόνια συμμαχούσαν σε εκστρατείες κατά των νόμων.

    Και οι δύο είχαν απειλήσει να ακυρώσουν υπηρεσίες στην Αυστραλία, αλλά η Google πρόσφατα έκανε συμφωνίες με πολλούς παρόχους περιεχομένου.

    Τελευταία, η εταιρεία του Ρούπερτ Μέρντοχ, News Corp, ανακοίνωσε την συμφωνία της με την Google, που προβλέπει «σημαντική αμοιβή» για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο που εμφανίζεται στην μηχανή αναζήτησης.

    Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της Facebook την Πέμπτη.

    Ο αυστραλιανός νόμος προβλέπει είτε την σύναψη εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Facebook και Google αφενός και παρόχων ειδήσεων αφετέρου, των οποίων τα links χαρίζουν δωρεάν επισκεψιμότητα είτε αναγκαστική διαιτησία για να συμφωνήσουν σε μια τιμή.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Facebook αναφέρει ότι ο νόμος, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο μέσα σε λίγες μέρες, «ουσιαστικά παρερμηνεύει» την σχέση μεταξύ των δύο μερών. Σημειώνει μάλιστα ότι την φέρνει προ του διλήμματος είτε να συμμορφωθεί είτε να κόψει το περιεχόμενο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γαλλία: Συμφωνία της Google με την κύρια επαγγελματική ένωση του γαλλικού Τύπου για τα πνευματικά δικαιώματα

    Google: Απειλεί να κλείσει την μηχανή αναζήτησης στην Αυστραλία, αν πρέπει να πληρώνει για ειδησεογραφικό περιεχόμενο



    ΣΧΟΛΙΑ