• Business

    Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Πού διαφωνούν κυβέρνηση και δανειστές

    διαπραγμάτευση Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Και τώρα… τρέχουμε. Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών στην Αθήνα έχουν ξεκινήσει για τα καλά, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά στο ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, παρά τα όσα βγαίνουν προς τα έξω περί κατ’ αρχήν συμφωνίας.

    Βασικό σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών αποτελεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς για απαγόρευση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για έως και έξι μήνες αφότου διαφανεί αρχική συναίνεση προς εξωδικαστικό συμβιβασμό ανάμεσα σε επιχείρηση και πιστωτές, με τους εκπροσώπους των Θεσμών να εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε καθυστέρηση επιβολής αναγκαστικών μέτρων.

    Αντιθέτως, στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με μία τέτοια ρύθμιση θα δινόταν μία «ανάσα» στην προβληματική επιχείρηση, επιτρέποντάς της να προχωρήσει απρόσκοπτα και χωρίς «βαρίδια» στη διαδικασία εξυγίανσής της, οι δανειστές απαντούν σύμφωνα με πληροφορίες πως η ρύθμιση αυτή δεν έχει νόημα, αφού αν οι πιστωτές της επιχείρησης φερθούν λογικά, δεν θα απαιτήσουν από μόνοι τους την επιβολή αναγκαστικών μέτρων, ώστε να βοηθήσουν την εταιρεία να ορθοποδήσει και να διασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν όλα τα χρήματα που διεκδικούν. Βέβαια, μπορεί για τους δανειστές αυτό να φαίνεται κάτι απολύτως λογικό, αλλά… στο Λουξεμβούργο ή την Αυστρία. Στην Ελλάδα, πάλι, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα, όπως ξέρουμε όλοι…

    Εκεί όμως που οι δανειστές έκαναν την… έκπληξη ήταν όταν ζήτησαν (κρατηθείτε) να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής χρεών της επιχείρησης προς το Δημόσιο, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τόκους και προσαυξήσεις, αλλά και στο αρχικό κεφάλαιο, από τη στιγμή που όλοι οι πιστωτές θα συμφωνούν και από την πλευρά τους για ένα «κούρεμα», όταν η ελληνική θέση ήταν η διαγραφή να αφορά μόνο σε τόκους και προσαυξήσεις!

    Θέση των δανειστών αποτελεί εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που κρίνονται ανείσπρακτες πρέπει να διαγράφονται, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με την πρόσφατη εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι ακόμα και σε περιπτώσεις οφειλών που κρίνονται ανείσπρακτες το Δημόσιο θα επεμβαίνει και θα κατάσχει έσοδα του οφειλέτη που προκύπτουν ανά πάσα στιγμή.

    Το πρόβλημα των εκπροσώπων των Θεσμών με τη ΓΓΔΕ φαίνεται πως είναι βαθύτερο, και αφορά στο όλο μοντέλο εισπράξεων που εφαρμόζει η γενική γραμματεία, ώστε να επιδιώκεται μόνο η είσπραξη των οφειλών που θεωρούνται εισπράξιμες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτές είναι οι 12 εταιρείες που θα δώσουν τη μάχη για τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όχι από την κυβέρνηση στην διοίκηση Στράτου για το ΤΧΣ

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ