• Business

    Επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ σε data center μέχρι το 2028

    Αλέξανδρος Μπεχράκης (Digital Realty) - Γιάννα Ανδρονοπούλου (Microsoft Hellas)

    Αλέξανδρος Μπεχράκης (Digital Realty) – Γιάννα Ανδρονοπούλου (Microsoft Hellas)


    Σε κόμβο δεδομένων φιλοδοξεί να εξελιχθεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, αφού τρέχουν ήδη μεγάλες επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε data centers, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια, οφελώντας πολλαπλά την ελληνική οικονομία.

    Μάλιστα σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι εν λόγω επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,2 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία. Microsoft και Digital Realty είναι μόνο δύο από τους τεχνολογικούς κολοσσούς που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας.

    H Digital Realty μετά την εξαγορά της Lamda Hellix (πλέον Digital Realty Hellas) έχει ήδη κατασκευάσει δύο μεγάλα data centers στην Αττική, στα τέλη του 2022 έγιναν τα εγκαίνια για το τρίτο (Athens 3), ενώ προχωράει και η αδειοδότηση για το Athens 4.

    Παράλληλα προχωράει το μεγάλο κέντρο δεδομένων στο Ηράκλειο της Κρήτης (Heraklion 1), το οποίο θα μετατρέψει το νησί σε κόμβο στην ΝΑ Μεσόγειο.

    Η Microsoft από την άλλη, έχει δρομολογήσει τη μεγάλη επένδυση των data centers που τρέχει ο τεχνολογικός γίγαντας στην Ελλάδα.

    Στόχος της εταιρείας είναι έως τα τέλη του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί όλο το πλέγμα των προβλεπόμενων ενεργειών, με στόχο το 2024 να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες ώστε η επένδυση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2026.

    Επενδύσεις άνω του 1 δισ. την επόμενη πενταετία

    Αυτή τη δυναμική ανάπτυξη, αλλά και την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στις επενδύσεις για data centers είδε και σχετική έρευνα της Arizton, η οποία αναφέρει ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,2 δισ. ευρώ και συνδυαστικά με τα υποθαλάσσια καλώδια που ποντίζονται να μετατρέψουν τη χώρα σε κόμβο δεδομένων της ευρύτερης περιοχής.

    Η αγορά των data center εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξης του 8,78% ετησίως την επόμενη πενταετία, αυξάνοντας την ισχύ των κέντρων δεδομένων της στα 139 ΜW έως το 2028.

    Όπως αναφέρει η έρευνα, μόνο το 2022 στην Ελλάδα, προστέθηκαν περίπου 13 MW δυναμικότητας ενώ οι επενδύσεις που δρομολογεί η Digital Realty και η Microsoft αναμένεται να προσθέσουν πάνω από 25 MW ισχύος στο δίκτυο των κέντρων δεδομένων της χώρας.

    Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, Digital Realty-Lamda Hellix και Google συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους επενδυτές, με την πρώτη εκ των δύο να έχει ολοκληρώσει ήδη μέρος του επενδυτικού της σχεδίου στην Ελλάδα.

    Η Digital Realty στα τέλη του προηγούμενου έτους, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του τότε υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του πρώην υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, εγκαινίασε την πρώτη φάση του «Athens 3» που είναι το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στην Ελλάδα και το τρίτο της εταιρείας στην Αθήνα με χωρητικότητα 6,8 MW το 2022.

    Πολύ ενεργά στον τομέα κινείται και η Lancom, καθώς λειτουργεί το νέο κέντρο στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, έχοντας συνολικά τρία data centers.

    Google και Amazon

    Μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα έχει ανακοινώσει και η Google. Η οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό αναμένεται συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ δολ. στο ελληνικό ΑΕΠ μέχρι το 2030, ανοίγοντας σχεδόν 20.000 θέσεις εργασίας.

    Το επενδυτικό σχέδιο όπως παρουσιάστηκε πέρυσι από την κ. Fox Martin, Πρόεδρος της Google Cloud International, βασίζεται σε πέντε πυλώνες.

    Η δημιουργία του Cloud Region, η δημιουργία δύο Κέντρων Αριστείας σε συνεργασία με την Deloitte, η υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για τις τουριστικές επιχειρήσεις, η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στο παγκόσμιο κοινό και η υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων υποεκπροσωπούμενων κοινοτήτων.

    H Amazon Web Services (AWS) προχωρά στη δημιουργία ενός local zone στην Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα τη λειτουργία του, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει και επέκταση του.

    Διαβάστε επίσης:

    Grivalia Hospitality: Πώς μεταμορφώνει την εγκαταλελειμμένη κατασκήνωση του ΕΟΤ με 50 εκατομμύρια

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Επιβολή προστίμου σε εταιρεία καλλυντικών για το ηλεκτρονικό εμπόριο

    Microsoft: Παίρνει παράταση τριών μηνών από την Activision για το deal των 75 δισ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ