• Business

    Γιώργος Νώλης (Lancom): Συμμαχία με την EXA – Νέες επενδύσεις και στο βάθος…η Εναλλακτική Αγορά

    Γιώργος Νώλης – Διευθύνων Σύμβουλος της Lancom


    Τζίρο 5 εκατ. ευρώ και EBITDA πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ περιμένει ο CEO της Lancom, της τελευταίας αμιγώς ελληνικής εταιρείας Data Centers, Γιώργος Νώλης, ενώ δεν αποκλείει στο μέλλον και το ενδεχόμενο εισαγωγής στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Συγκεκριμένα όπως είπε, δεν είναι στο πλάνο να μπει άμεσα στην Εναλλακτική, ωστόσο είναι κάτι που εξετάζεται. «Δεν αποκλείουμε ένα τέτοιο σενάριο».

    Όπως είπε ο ίδιος μιλώντας σε κάλεσμα σχετικά με την νέα συνεργασία με την EXA, ο κ. Νώλης είπε ότι πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι να συνεχίσει να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται, ενώ ανέλυσε και το όραμα του, να γίνει η Ελλάδα το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό hub των Βαλκανίων και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. «Θέλουμε να κάνουμε την αρχή για να έρθουν κι άλλες επενδύσεις στη χώρα, να έρθουν μεγάλοι παίκτες και να φτάσει η Ελλάδα εκεί που της αξίζει» είπε.

    «Βλέπουμε κι άλλες ευκαιρίες ανάπτυξης, θεωρούμε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα τη δουλειά μας στην Ελλάδα, έχουμε τη φιλοδοξία να πάμε ακόμα πιο ψηλά, και εκ των πραγμάτων θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα γίνουν κι άλλα Data Centers από εμάς στην Ελλάδα» επεσήμανε.

    Η Lancom έχει ξεκινήσει μεγάλη επένδυση στην Κρήτη, ένα νέο data center το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, ενώ δρομολογεί παράλληλα και την επέκταση του «κάστρου» της Balkan Gate, του data center που έφτιαξε προ τριετίας στο Καλοχώρι, το οποίο είναι ουσιαστικά η διασύνδεση της Ελλάδας με τα Βαλκάνια. «Ένα επενδυτικό πλάνο 20 εκατ. ευρώ το οποίο συνεχίζει να εκτελείται και να επεκτείνεται» όπως είπε ο κ. Νώλης.

    Το επενδυτικό πρόγραμμα της Lancom συνεχίζεται και όπως είπε ο CEO της εταιρείας θα συνεχίσει να ψάχνει χώρους για ακόμα περισσότερα Data Centers, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει κλειδώσει κάτι. «Προς το παρόν είμαστε καλυμμένοι με τα Data Centers που έχουμε και που φτιάχνουμε. Ωστόσο δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι. Αυτό εξαρτάται από το πώς κινείται η αγορά στην Ελλάδα. Όσο περισσότερη ζήτηση έχουμε, τόσο περισσότερες υποδομές θα χρειαζόμαστε» τόνισε.

    Για την περίπτωση εξαγοράς, ο κ. Νώλης είπε ότι όσο η εταιρεία ανεβαίνει και φέρνει αποτελέσματα, τόσο περισσότερες προτάσεις για εξαγορά έρχονται στο γραφείο του. Ωστόσο «ακόμα δεν έχουμε αυτή την ανάγκη» επεσήμανε. Ένας όμιλος ή μια εταιρεία εξετάζει συνεχώς την ανάπτυξή της και είναι λογικό. Όταν η διοίκησή της και η ομάδα της βλέπει ότι υπάρχει ταβάνι και ότι δεν μπορεί να πάει άλλο, εκεί είναι λογικό εξετάσει κάποια εναλλακτικά σενάρια. Προς το παρόν είμαστε πάρα πολύ καλά. Ακούμε όλες τις προτάσεις αλλά είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

    Η συνεργασία με την EXA

    Η Lancom ανακοίνωσε νέα στρατηγική συνεργασία με την EXA, τη μεγαλύτερη εξειδικευμένη πλατφόρμα ψηφιακών υποδομών διασύνδεσης της Ευρώπης με τη Βόρεια Αμερική, με στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας και των τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

    Η κίνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απευθείας διασύνδεση του Balkan Gate Thessaloniki με τα μεγαλύτερα internet exchanges της Ευρώπης, μέσω των συντομότερων φυσικών διαδρομών, μέσω ουσιαστικά ενός δακτυλίου, με αποτέλεσμα τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, καθώς και επιχειρήσεις να έχουν άμεση, γρήγορη και υψηλής ποιότητας πρόσβαση στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Ευρώπης.

    Η συνεργασία EXA Infrastructure – Lancom βοηθά σημαντικά στην εξέλιξη της Ελλάδας σε στρατηγικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όσον αφορά στη διακίνηση δεδομένων, και αναμένεται να προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, σε συνδυασμό με την αύξηση των υποθαλάσσιων καλωδίων που συνδέονται με τη χώρα.

    Οι οπτικοί δακτύλιοι που προσφέρουμε είναι 100 giga επισημαίνει ο κ. Νώλης. «Τον δακτύλιο που έχουμε φτιάξει εμείς και θα είναι λειτουργικός από το 2023 δεν τον έχει κανείς αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε και νέους πελάτες, κερδίζοντας την καλύτερη συνδεσιμότητα με την υπόλοιπη Ευρώπη», επισημαίνει. «Ήδη παραδίδονται τα πρώτα κυκλώματα και μέχρι τέλος του έτους θα έχουν παραδοθεί όλα» τονίζει.

    Διαβάστε επίσης:

    Επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ σε data center μέχρι το 2028

    «Εμφύλιος» χωρίς τέλος στην οικογένεια Παυλίδη – Οι απαντήσεις και οι σοβαρές κατηγορίες

    Ενας Ελληνας κέρδισε σημαντική διευθυντική θέση στη Microsoft



    ΣΧΟΛΙΑ