• Business

    ΕΒΓΑ: Η εξαγορά που πέρασε στα… ψιλά και το νέο ξεκίνημα στο παγωτό


    Η ΕΒΓΑ κρατάει εδώ και πολλά χρόνια χαμηλό προφίλ. Σπάνια θα δει κανείς στελέχη της να μιλούν στον Τύπο, ενώ πολύ λίγα γίνονται γνωστά για τα επιχειρηματικά της σχέδια. Την ίδια «μυστικοπάθεια» κράτησε και όταν εξαγόρασε την ιστορική ιταλική βιομηχανία παγωτού Gelati Menne, με εργοστάσιο παραγωγής στην πόλη του Certaldo στη Φλωρεντία. Μια εξαγορά που σηματοδότησε την επιστροφή της σε έναν κλάδο στον οποίο μεγαλούργησε για δεκαετίες και εγκατέλειψε -προσωρινά όπως αποδεικνύεται- όταν αποφάσισε να πουλήσει τη δραστηριότητα αυτή στη Unilever.

    Ο διευθυντής μάρκετινγκ της ΕΒΓΑ, Στράτος Τσάρκος, μιλώντας στο mononews.gr, στο πλαίσιο της έκθεσης Food Expo, αναφέρει πως η εξαγορά έγινε πριν από πέντε χρόνια, ωστόσο η διάθεση των πρώτων παγωτών στην ελληνική αγορά ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, μετά από αρκετές δοκιμές για την αναζήτηση των κατάλληλων γεύσεων.

    Στην παρούσα φάση, όπως διευκρινίζει ο κ. Τσάρκος, η συγκεκριμένη δραστηριότητα περιορίζεται στην αγορά Horeca. Εκατοντάδες ζαχαροπλαστεία στην Ελλάδα έχουν στα ψυγεία τους προϊόντα της ιταλικής εταιρείας, όπως και πολλά ξενοδοχεία σε τουριστικές και μη περιοχές της χώρας με ιδιαίτερη επιτυχία: Μέσα σε περίπου ενάμιση χρόνο, η συγκεκριμένη δραστηριότητα έφερε πωλήσεις 1,5 εκατ. ευρώ.

    Προς το παρόν, δεν υπάρχει σκέψη για επέκταση στη μικρή λιανική, δηλαδή σε περίπτερα και μίνι μάρκετ, όπου υπάρχουν αυξημένα έξοδα παρουσίας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται μελλοντικά η απόκτηση παρουσίας και στο συγκεκριμένο κανάλι, αφού όπως επισημαίνεται αρμοδίως, έχει εδώ και καιρό εκπνεύσει η ρήτρα απαγόρευσης που είχε συναφθεί με την Unilever, η οποία απόκτησε τα παγωτά της ΕΒΓΑ πριν από περίπου οκτώ χρόνια.

    Δυναμικά σχέδια ανάπτυξης, παρά τον σκληρό ανταγωνισμό, υπάρχουν και για την κατηγορία του κρουασάν. Η εταιρεία, η οποία βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της αγοράς, πίσω από τα μεγάλα ονόματα του κλάδου, όπως η Chipita με το Molto, δρομολογεί την κυκλοφορία νέων προϊόντων που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες.

    Η ΕΒΓΑ ιδρύθηκε το 1934 και σήμερα ανήκει στην οικογένεια Φιλίππου, η οποία έχει ισχυρή παρουσία στον χώρο των τροφίμων με την Elbisco και τη ΦΑΓΕ. Σήμερα, απασχολεί σήμερα περίπου 250 άτομα προσωπικά σε μόνιμη βάση ενώ, μαζί με το εποχιακό προσωπικό, υπερβαίνουν τα 400. Το 2018 έκλεισε με πωλήσεις πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σκλαβενίτης δυο χρόνια από τη διάσωση του Μαρινόπουλου: Αποστολή εξετελέσθη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Intralot: Η τετράωρη σύσκεψη του Σωκράτη Κόκκαλη, οι προσωπικές εντολές του και το ράλι στα ομόλογα



    ΣΧΟΛΙΑ