• Business

    Intralot: Η τετράωρη σύσκεψη του Σωκράτη Κόκκαλη, οι προσωπικές εντολές του και το ράλι στα ομόλογα

    Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot

    Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot


    Επί τέσσερις ολόκληρες ώρες χθες, ο Σωκράτης Κόκκαλης μετείχε σε ευρεία σύσκεψη στην Intralot. Δίνοντας ο ίδιος προσωπικές κατευθύνσεις και εντολές για την «επόμενη μέρα» στην εταιρεία που ο ίδιος δημιούργησε πριν από 27 χρόνια. Οι κινήσεις αυτές του επιχειρηματία έρχονται να πιστοποιήσουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο ότι το «γύρισμα» της εταιρείας είναι ένα δικό του, προσωπικό στοίχημα. Κάτι το οποίο αποτυπώθηκε πριν από 15 μέρες όταν και ο Σωκράτης Κόκκαλης, εκτός από τη θέση του προέδρου που διαχρονικά κατείχε, ανέλαβε και τη νευραλγική θέση του διευθύνοντος συμβούλου, οδηγώντας σε παραίτηση τον μέχρι πρότινος CEO της εταιρείας, Αντώνη Κεραστάρη.

    Ήδη η επιστροφή του πολυσυζητημένου επιχειρηματία στην πρώτη γραμμή του επιχειρείν αποδίδει καρπούς, καθώς οι δύο ομολογιακές εκδόσεις της εταιρείας, συνολικής ονομαστικής αξίας 750 εκατ. ευρώ, κάνουν ανοδικό ράλι από τα πρόσφατα χαμηλά τους. Και όλα αυτά στη «σκιά» των υποβαθμίσεων που έχουν γίνει από τρεις οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Διότι χθες ήρθε η σειρά της S&P να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Intralot, σε συνέχεια ανάλογων κινήσεων που έγιναν προ ημερών από τους οίκους Fitch και Moody’s.

    Σε σημαντικό βαθμό, η αξιολόγηση της S&P θεωρήθηκε προεξοφλημένη από την αγορά, καθώς δεν ανέκοψε την έντονη ανοδική κίνηση που έχουν κάνει τα δύο εταιρικά ομόλογα.

    Το πρώτο εξ αυτών, που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021, είναι ονομαστικής αξίας 250 εκατ. ευρώ και έχει σταθερό επιτοκιακό κουπόνι 6,75%, βρέθηκε χθες στο 75,73% της ονομαστικής αξίας του. Καταγράφοντας άνοδο της τιμής του κατά 15,2% από τα προ ημερών χαμηλά του.

    Το δεύτερο ομόλογο της Intralot, που είναι αξίας 500 εκατ. ευρώ, έχει σταθερό επιτόκιο 5,25% και λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024, έκανε χθες πράξεις στο 58,56% της ονομαστικής του αξίας. Καταγράφοντας άνοδο των τιμών κατά 22,2% από τα προ δεκαημέρου χαμηλά.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η Intralot προχώρησε στα μέσα της εβδομάδας στην αποπληρωμή των επιτοκιακών κουπονιών των δύο ομολόγων, εκταμιεύοντας το ποσό των 21,562 εκατ. ευρώ.

    Η αποπληρωμή των κουπονιών έγινε τρεις μέρες νωρίτερα από την κανονική ημερομηνία, γεγονός που έρχεται να πιστοποιήσει ότι η εταιρεία ακολουθεί πιστά και απαρέγκλιτα όλες τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της.

    Στην παρούσα φάση, μάλιστα, ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε ο ίδιος να βγει μπροστά, θέλοντας να καταδείξει σε όλους ότι είναι σε θέση να εγγυηθεί τη μελλοντική πορεία της εταιρείας.

    Με την κίνησή του αυτή, καταδεικνύει επίσης ότι ακόμα και σήμερα παραμένει ένας εξαιρετικά σημαντικός «παίκτης» στην ευρύτερη επιχειρηματική «σκακιέρα».

    Η ευρεία χθεσινή σύσκεψη υπό τον Σωκράτη Κόκκαλη έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχο να διαμορφώσει ένα αναμορφωμένο στρατηγικό πλάνο για την Intralot σε συνδυασμό με σειρά επικείμενων κινήσεων που από τη μία πλευρά θα ανοίξουν τη «βεντάλια» για τη διεκδίκηση νέων συμβολαίων και από την άλλη θα διαμορφώσουν ένα θετικό ισοζύγιο στις λειτουργικές ροές κεφαλαίων της εταιρείας.

    Μία πρώτη γεύση για όλα αυτά αναμένεται να δοθεί στο conference call που ετοιμάζει η Intralot με τους αναλυτές στα τέλη του μήνα, όταν και θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2018.

    Μία πρόγευση των όσων θα ακολουθήσουν έχει ήδη δώσει η εταιρεία, με τους έξι άξονες που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ρευστότητάς της.

    Το προσωπικό στοίχημα Κόκκαλη για την επόμενη μέρα της Intralot θα κριθεί και από τις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει ο επιχειρηματίας στο εγγύς μέλλον.

    Άλλωστε, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο ίδιος ήρθε για να παραμείνει στη θέση του CEO, καθώς η επικείμενη λήξη της θητείας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (στις 10 Απριλίου) δεν θα επιφέρει μεταβολές στις υφιστάμενες θέσεις ευθύνης.

    Στο χρηματιστηριακό πεδίο, η Intralot αποτιμάται στα 78,48 εκατ. ευρώ και η τιμή της είναι 7,7% πάνω από τα πρόσφατα χαμηλά της.



    ΣΧΟΛΙΑ