• Business

    ΕΥΔΑΠ: Με υπουργική απόφαση η αύξηση της τιμής του νερού- Ανέτοιμη η ΡΑΑΕΥ να ρυθμίζει ύδατα και απόβλητα

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Ενέργειας - Αθανάσιος Δαγουμάς, Πρόεδρος ΡΑΑΕΥ

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Ενέργειας – Αθανάσιος Δαγουμάς, Πρόεδρος ΡΑΑΕΥ


    Με υπουργική απόφαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί  αύξηση στην τιμή του νερού φέτος, καθώς δεν είναι ακόμη έτοιμη η ΡΑΑΕΥ για να ανταποκριθεί στο ρόλο του ρυθμιστή της αγοράς υδάτων και αποβλήτων.

    Το τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ είναι το 2ο χαμηλότερο στην Ευρώπη, χωρίς αλλαγή τα τελευταία 13 έτη. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ σε σχετική ενημέρωση,  είχε αναφέρει πρόσφατα ότι πρόθεσή της παραμένει να διατηρηθούν τα τιμολόγια νερού σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα, ενώ δε θα αλλάξουν μέχρι να προκύψουν τα νεότερα από τον Ρυθμιστή και το επιτρεπόμενο έσοδο της εισηγμένης.

    Ωστόσο, ούτε φέτος είναι σε θέση ο ρυθμιστής να καθορίσει το επιτρεπόμενο έσοδο της εισηγμένης, και γι αυτό την απόφαση για το ποιο πρέπει να είναι αυτό θα λάβει ο υπουργός (όπως γινόταν οι αυξήσεις του νερού και πριν 13 χρόνια), με γνωμοδότηση της ΡΑΑΕΥ.

    Για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστο το πως θα διαμορφωθούν τα νέα τιμολόγια  ωστόσο το γεγονός ότι η ΕΥΔΑΠ έχει σημαντικό πρόγραμμα επενδύσεων για τις οποίες ζητά ανάκτηση πόρου σε συνδυασμό ότι τα τιμολόγιά της είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη, οδηγεί τον υπουργό στην απόφαση για αύξηση στην τιμή του νερού. Η απόφαση για ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του νερού, θα ληφθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία ετοιμάζεται.

    Αν και η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη υποβάλει στη ΡΑΑΕΥ τα κοστολόγιά της, το επενδυτικό της πλάνο και τα έξοδά της, η ΡΑΑΕΥ δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στο ρόλο του ελεγκτή αφού ακόμη δεν έχει ούτε Ολομέλεια, ούτε προσωπικό ούτε έχει γίνει ακόμη, η απαραίτητη προεργασία για τον καθορισμό της μεθοδολογίας  βάσει της οποίας πρέπει να γίνει η έγκριση των προτάσεων της ΕΥΔΑΠ.

    Μέχρι τις 29/2 η προκήρυξη για μέλη ΔΣ και σύντομα θα υπάρξει Ολομέλεια

    Στο μεταξύ ο Τομέας Υδάτων της ΡΑΑΕΥ έχει στελεχωθεί με μόλις δύο υπαλλήλους αποσπασμένους από τον Τομέα Ενέργειας. Όμως δεν μπορεί να λάβει ούτε αποφάσεις αφού δεν έχει Ολομέλεια ούτε να ασκήσει το ρόλο του Ρυθμιστή αφού δεν έχει προσωπικό. Έχει ήδη γίνει η προκήρυξη για την πρόσληψη 3 μελών ΔΣ για τον τομέα Υδάτων και 4 μελών ΔΣ για τον τομέα Αποβλήτων  με χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 29/2 για την κατάθεση των βιογραφικών των ενδιαφερομένων.

    Αφού οριστούν τα 7 μέλη του ΔΣ και για τους τομείς των υδάτων και των αποβλήτων, θα μπορεί να συνεδριάσει η Ολομέλεια για τα θέματα αυτά. Ωστόσο, για να λειτουργήσει η ρυθμιστική αρχή χρειάζεται να προσληφθεί το 65% του οργανογράμματος, δηλαδή 50 άτομα.

    Επίσης, τα στελέχη της ΡΑΑΕΥ αφού οριστούν, θα ξεκινήσουν τη δημιουργία της μεθοδολογίας με βάση την οποία θα γίνεται ο έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων και προτάσεων των εταιρειών ύδρευσης που θα της κατατίθενται. Η μεθοδολογία θα γίνει αφού γίνει μια μελέτη για το πώς λειτουργούν οι ρυθμιστικές αρχές στο εξωτερικό, ώστε να καταλήξει στη μέθοδο βάσει της οποίας θα γνωμοδοτεί  και να εγκρίνει τις προτάσεις  που κατατίθενται.

    Μάλιστα την Παρασκευή για να προχωρήσει την κατάρτιση μεθοδολογίας για τον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών ανά κλάδο/δραστηριότητα (Απόβλητα, Ενέργεια και Ύδατα) η Αρχή  εκκίνησε διαβούλευση καλώντας τους ενδιαφερόμενους να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις και απόψεις τους,

    Σημαντική εκκρεμότητα, είναι και η υπογραφή της ΚΥΑ για τον προσδιορισμό των εισφορών των ελεγχόμενων εταιρειών ύδρευσης και αποβλήτων προς την ΡΑΑΕΥ, προκειμένου να έχει έσοδα. Η ΕΥΔΑΠ είναι ένα μονοπώλιο, αλλά δεν μπορεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα, δεν μπορεί να λειτουργεί ούτε εις βάρος των καταναλωτών ούτε εις βάρος των φορολογουμένων.

    Προς το παρόν, ο ρόλο της ΡΑΑΕΥ είναι γνωμοδοτικός, αφού δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρυθμιστικό της ρόλο στον κλάδο νερού και αποβλήτων. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί δύο χρόνια, για να ολοκληρωθεί η προετοιμασία και να μπορεί στην πράξη να λειτουργεί ρυθμιστικά.

    Υπενθυμίζεται, ότι πριν ένα χρόνο με την ψήφιση του σχετικού νόμου οι αρμοδιότητες της πρώην ΡΑΕ  διευρύνθηκαν και μετονομάστηκε σε ΡΑΑΕΥ: Οι νέες αρμοδιότητες είναι «ο έλεγχος, η ρύθμιση και η εποπτεία της αγοράς ενέργειας, καθώς και ο έλεγχος, η ρύθμιση και η εποπτεία θεμάτων σχετικών με την παροχή υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων, με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

    Με την ένταξη και των υδάτων στη νέα ρυθμιστική αρχή επιχειρείται να μπει μια τάξη στον κλάδο με την επιβολή κανόνων, τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής και την εξυγίανση των διάσπαρτων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), καθώς πολλές από αυτές είναι ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΥΔΑΠ: Στις 25 Απριλίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2023

    Συνεργασία ΔΕΔΔΗΕ-ΕΥΔΑΠ για την έξυπνη μέτρηση της κατανάλωσης νερού

    Γιώργος Στεργίου (ΕΥΔΑΠ): Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στην υδροδότηση όπου χρειαστεί



    ΣΧΟΛΙΑ