• Business

    Γιώργος Στεργίου (ΕΥΔΑΠ): Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στην υδροδότηση όπου χρειαστεί

    Γιώργος Στεργίου, μη εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ

    Γιώργος Στεργίου, μη εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ


    Τα όσα τραγικά συμβαίνουν εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία της ΕΥΔΑΠ, καθώς και η προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη της αποτελούν τις βασικές δυνάμεις μετασχηματισμού της.

    Ο νέος μη εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου στην αποκλειστική συνέντευξή του στο mononews, εξηγεί τις τρεις αυτές προκλήσεις για την ΕΥΔΑΠ και πώς θα επηρεάσουν τη μελλοντική της πορεία.

     

    Πώς αντιμετωπίζει η ΕΥΔΑΠ τις σοβαρές επιπτώσεις των αλλαγών στο κλίμα, όπως οι τελευταίες καταιγίδες;

    Με τα ακραία φαινόμενα, σαν αυτά που έπληξαν τη Θεσσαλία, να κλονίζουν βεβαιότητες δεκαετιών, όπως ακόμα και την αδιάλειπτη παροχή νερού, η ανθεκτικότητα κρίσιμων υποδομών και η ύπαρξη πλάνων διαχείρισης κρίσεων καθίσταται απόλυτη προτεραιότητα.

    Για την ΕΥΔΑΠ φυσικά, η προετοιμασία αυτή δεν ξεκίνησε σήμερα και υπό αυτές τις συνθήκες. Για όλους εμάς, διοίκηση και εργαζόμενους της εταιρείας, η προετοιμασία έχει ξεκινήσει πριν από καιρό.

    Η σημαντική τεχνογνωσία διαχείρισης καθοριστικών για την ποιότητα ζωής των πολιτών υποδομών που διαθέτει η ΕΥΔΑΠ, μας έκανε όχι μόνο να αντιληφθούμε τους κινδύνους έγκαιρα αλλά και να προχωρήσουμε σε μέτρα περαιτέρω θωράκισης. Άλλωστε, απαιτείται χρόνος από τον σχεδιασμό μέχρι και την υλοποίηση τέτοιων έργων και εμείς το γνωρίζουμε καλά.

    Παράλληλα, και όποτε μας ζητηθεί, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε θέματα που αφορούν σε θέματα υδροδότησης, συλλογής και διαχείρισης λυμάτων, ακόμα και εκτός της Περιφέρειας Αττικής, όπως ακριβώς πράξαμε στον Βόλο.

    Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μια διαρκή πρόκληση. Πώς την αντιμετωπίζει η ΕΥΔΑΠ;

    Η ΕΥΔΑΠ τρέχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο να βελτιστοποιήσει το ενεργειακό της ισοζύγιο δηλαδή να φέρνει σε πέρας την αποστολή της, που είναι ποιοτικό νερό για όλους, με μικρότερο λειτουργικό κόστος και να επεκταθεί σε δραστηριότητες που θα τις προσφέρουν πρόσθετα έσοδα.

    Οι βασικές μας κατευθύνσεις είναι τα υδροηλεκτρικά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα έργα Συμπαραγωγής Θερμικής και Ηλεκτρικής Ενέργειας με καύση Βιοαερίου και Φυσικού Αερίου, τα φωτοβολταϊκά και φυσικά η εξοικονόμηση ενέργειας.

    Φιλοδοξούμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα μέσα στα επόμενα χρόνια να είναι δραστικά περιορισμένο, και γιατί όχι μηδενικό, και πρέπει να σας πω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να το πετύχουμε.

    Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ΕΥΔΑΠ για το 1ο εξάμηνο. Πώς θα τα σχολιάζατε;

    Έχοντας τα τιμολόγια της σταθερά για πάνω από μία δεκαετία, η ΕΥΔΑΠ έχει απορροφήσει τους κραδασμούς των αλλεπάλληλων κρίσεων, υλοποιώντας παράλληλα επενδύσεις που τρέχουν σχεδόν με τριπλάσιο ρυθμό από ότι στο πρόσφατο παρελθόν.

    Ο συνδυασμός σταθερών τιμολογίων, με το κόστος να έχει αυξηθεί αρκετά από διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι υψηλές τιμές ενέργειας, είναι γεγονός ότι πίεσε την κερδοφορία.

    Για εμάς είναι αυτονόητο ότι μία εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες ύδατος και διαχείρισης λυμάτων δεν μπορεί παρά να επιδιώκει να γίνεται συνεχώς καλύτερη και πιο αποτελεσματική, με τις χαμηλότερες δυνατές τιμές για τον καταναλωτή ακόμη και σε συγκυρίες με προκλήσεις όπως η σημερινή.

    Παράλληλα, ως εισηγμένη οφείλει να παραμένει πιστή στη δέσμευση να δημιουργεί αξία που να αντέχει στο χρόνο για τους μετόχους.

    Με άλλα λόγια, η ΕΥΔΑΠ θέτει τον πήχη ψηλά και διαρκώς ανταγωνίζεται τον εαυτό της, την ιστορία της και τα σημαντικά της επιτεύγματα.

    Πώς βλέπετε την προοπτική της εταιρείας;

    Άποψή μου είναι ότι η Εταιρεία έχει θέσει τις βάσεις τα τελευταία χρόνια που προδιαγράφουν θετικές προοπτικές και εξελικτική πορεία για την ΕΥΔΑΠ. Το εμβληματικό έργο της ολοκληρωμένης αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στην Ανατολική Αττική ύψους 800 εκ. ευρώ, η συνεχής αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η διαρκής επένδυση στις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού μας είναι μερικές από τις πτυχές του αναπτυξιακού μας πλάνου.

    Παράλληλα, το νέο Ρυθμιστικό Πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία της ΕΥΔΑΠ και όλων των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα, θα παρέχει προβλεψιμότητα και σταθερότητα στα έσοδα αλλά και δυνατότητα ανάκτησης ποσών.

    Με τα παραπάνω και σε συνδυασμό με όλα όσα κάνουμε για την θωράκιση των υποδομών μας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης αισιοδοξούμε ότι η αναπτυξιακή μας πορεία θα είναι προς όφελος των εκατομμυρίων καταναλωτών μας, των μετόχων μας, του περιβάλλοντος και φυσικά των ανθρώπων μας.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΥΔΑΠ: Αναλαμβάνει τις μελέτες για την ενίσχυση του υδραγωγείου Βόλου

    ΡΑΑΕΥ: Το πόρισμα εναντίον του ΔΕΔΔΗΕ πυροδοτεί τη μάχη για τα φωτοβολταϊκά 400 KW

    David Sassoon: Επενδύουμε στην Ελλάδα στα media, τις τραπεζικές υπηρεσίες και την καινοτομία



    ΣΧΟΛΙΑ