• Business

    Ευάγγελος Μυτιληναίος (τηλεδιάσκεψη): Aνοιχτός σε διεθνές listing- Θα είναι καλύτερο το δεύτερο εξάμηνο

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα μειωθούν οι τιμές φυσικού αερίου και θύμισε ότι οι τιμές ανέβαιναν ήδη 6-7 μήνες πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, σημείωσε o Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας πριν λίγο στην τηλεδιάσκεψη γα τα αποτελέσματα 6μηνου της Mytilineos.

    Σχετικά με τον ενδεχόμενο εισόδου σε μεγάλο Διεθνές Χρηματιστήριο, ο κ. Μυτιληναίος, τόνισε: “Ως Διευθύνων Σύμβουλος και όχι ως μέτοχος, έχω υψηλή ευθύνη απέναντι στους μετόχους, τους stakeholders και την κοινωνία -καθώς η ευθύνη στην κοινωνία είναι μεγάλη λόγω του μεγέθους του ομίλου- . Αν η είσοδος της Mytilineos σε μεγάλο διεθνές Χρηματιστήριο κάνει ευτυχισμένους του μετόχους,  θα κάνω ό,τι χρειαστεί”.

    Ο όμιλος έχει ισχυρές ταμειακές ροές και καταφέρνει να έχει για το 2022 ένα CAPEX στα 650 εκ. ευρώ και ταυτόχρονα τον δείκτη net debt/EBITDA κάτω του 2, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος. Για το 2022 σημείωσε ότι το σύνολο του έτους θα είναι τουλάχιστον το ίδιο καλό με το πρώτο εξάμηνο, ενώ εκτίμησε ότι το δεύτερο εξάμηνο τα EBITDA θα είναι ψηλότερα.

    “Και με εξαίρεση αν υπάρξουν απόλυτα εξαιρετικές γεωπολιτικές συνθήκες ή νέα ρυθμιστικά μέτρα, τα EBITDA του πρώτου εξαμήνου όχι μόνο θα διατηρηθούν αλλά θα είναι και σημαντικά ενισχυμένα”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, για την προστασία της εταιρείας σε αυτές τις συνθήκες η διοίκηση έχει λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία της εταιρείας σε επίπεδο hedging και εμπορικών συνεργασιών, ωστόσο όπως είπε δε θα έπρεπε να πει δημοσίως κάτι περισσότερο.

    Για το φυσικό αέριο

    Σχετικά με τον Κανονισμό για τις περικοπές κατά 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου είπε πως δεν επηρεάζει τη δραστηριότητα της εταιρείας ούτε την προμήθεια αερίου, ούτε τη βιομηχανική καθώς μπορεί να υποκαταστήσει το φυσικό αέριο με εναλλακτικά καύσιμα.

    Το πρόβλημα δεν είναι η επάρκεια φυσικού αερίου αλλά η τιμή του, σημείωσε σε ερώτηση σχετικά με την επάρκεια εφοδιασμού, τονίζοντας ότι τα 45-50 φορτία lng που χρειάζονται θα βρεθούν αλλά το θέμα είναι σε ποια τιμή.

    Για το Μηχανισμό Χονδρικής

    Βρισκόμαστε σε εξαιρετικές συνθήκες σήμερα και γι αυτό και απαιτούνται εξαιρετικά μέτρα, ανέφερε σχετικά με το Μηχανισμό Χονδρικής που έχει εφαρμοστεί για την τιμολόγηση στην ηλεκτρική ενέργεια. Ο νέος Μηχανισμός, σημείωσε, και αυτό πρέπει να αποδοθεί στην κυβέρνηση, είπε, προβλέπει να ανταμείβει τις πιο αποδοτικές μονάδες.

    Σχετικά με την κατάσταση στην αγορά ενέργειας, σημείωσε ότι η εταιρεία θα κάνει ότι μπορεί να στηρίξει τους πελάτες της σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά τόνισε ότι η αγορά λιανικής ενέργειας δεν είναι μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της και μπορεί να αντέξει τη δύσκολη    συγκυρία.

    Για τις ΑΠΕ

    Σχετικά με τις ΑΠΕ, είπε ότι υπό κατασκευή βρίσκονται 280 MW και το 2023 θα προστεθούν ακόμη 500 MW υπό κατασκευή κυρίως φωτοβολταϊκών και αναμένει να προχωρήσει σε διμερή συμβόλαια.



    ΣΧΟΛΙΑ