• Business

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Να μην αφήσουμε τις σειρήνες του κρατισμού να επικρατήσουν

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    “Να μην αφήσουμε τις σειρήνες του κρατισμού να επικρατήσουν” είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στο Delphi Forum για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    “Ο κρατικός παρεμβατισμός είναι σοβαρό θέμα και επανακάμπτει στις οικονομίες μετά από δεκαετίες. Είχαμε να τον δούμε από την εποχή Ρήγκαν και Θάτσερ και τώρα επιστρέφει και είναι σημαντικό τι αποτέλεσμα θα έχει. Άλλο είναι να μείνει η Aegean ιδιωτική με κάποιους όρους και άλλο να ξαναγίνει Ολυμπιακή” σημείωσε.

    “Ελπίζω αυτή η κρίση, να γίνει μια αφορμή φιλελευθεροποίησης της οικονομίας και να αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις που προσφέρουν στην οικονομία και την κοινωνία. Να μην αφήσουμε τις σειρήνες του κρατισμού να επικρατήσουν. Στην Ελλάδα το μοντέλο είναι σώζουμε μια εταιρεία για να την κάνουμε κρατική και να σώσουμε δικούς μας όχι όπως στη Γερμανία που σώζουν μια επιχείρηση για να σώσουν τη θέση της στον κλάδο” είπε.

    Αβεβαιότητα

    Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της εποχής είναι η αβεβαιότητα. Τόσο οι προβλέψεις της ύφεσης όσο και για το πόσο τελικά θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία το ευρωπαϊκό πακέτο, υπάρχει αβεβαιότητα.

    “Ποιος το φανταζόταν όταν σχεδιάζαμε το Forum των Δελφών για ποιο λόγο θα έπρεπε να αναβληθεί. Είναι μια δύσκολη συγκυρία και έχει πολύ ενδιαφέρον ότι υπάρχουν προβλέψεις για την ύφεση του 2020 για την ελληνική οικονομία που κυμαίνονται από 3% μέχρι 10-12%.

    Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τι της επιφυλάσσει το μέλλον και δεν ξέρει πόσα πρέπει να δαπανήσει με δεδομένο ότι δεν ξέρει αν έρχονται χειρότερα. Η οικονομία είναι σε μια περιδίνηση, που φαίνεται από την πορεία του τουριστικού τομέα από τον οποίο και εξαρτάται η οικονομία”.

    Σχετικά με το πακέτο που αναμένει η ελληνική οικονομία από την Ευρώπη, σημείωσε “στη συμφωνία της Ευρωζώνης βλέπω μεγάλες αντιρρήσεις, και μπορεί να μειωθεί πάρα πολύ η ισχύς της μέχρι να φτάσει ως εδώ. Θα θελα πολύ να δω όλη αυτή τη βοήθεια να έρχεται στην ελληνική οικονομία αλλά δεν μπορούμε να το πούμε ακόμη σήμερα, πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι”.

    Η κρίση αυτή όμως έχει δημιουργήσει διαφορετικού είδους προκλήσεις για τις εταιρείες. Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, “σε παλαιότερες κρίσεις υπήρχε ένα μοντέλο. Να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι, να μειώσουμε τα κοστολόγια μας και εξάγουμε περισσότερο ή να εκτοπίσουμε διεθνείς ανταγωνιστές. Τώρα το πρόβλημα είναι διαφορετικό γιατί δεν έχεις σε ποιον  να εξάγεις σε αυτήν την κρίση…”

    Νέο μοντέλο

    Όπως τόνισε, “η Ελλάδα, μέχρι σήμερα ακολούθησε ένα μονοκλαδικό μοντέλο ανάπτυξης που ήταν και σχετικά εύκολο, και με πρώτη ύλη τον ήλιο και τη θάλασσα, χτίσαμε αυτό το μονοκλαδικό μοντέλο. Όμως τώρα πρέπει να αλλάξει και μπορεί αν γίνει με πολλούς τρόπους”.

    Σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας σημείωσε ότι θα είναι συντριπτικές για την ελληνική οικονομία, ωστόσο είναι αισιόδοξος για το 2021. “Θέλω να πιστεύω ότι τα πακέτα θα προχωρήσουν θα μπούμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, και για το 2021 είμαι αισιόδοξος” σημείωσε.

    Σχολιάζοντας το ρόλο των τραπεζών, σημείωσε ότι θα λειτουργούν στον αιώνα τον άπαντα με τραπεζικά κριτήρια. “Δεν μπορούν να λειτουργούν πολιτικά γιατί πρέπει να λογοδοτήσουν. Μην περιμένουμε από τις ελληνικές τράπεζες που κουβαλάνε κόκκινα δάνεια του παρλεθόντος να δίνουν λεφτά για να στηρίξουν την ελληνική οικονομία”, σημείωσε.

    Ενέργεια

    Στον κλάδο αυτό όλα αλλάζουν, η ΔΕΗ αλλάζει, η ΔΕΠΑ πωλείται, οι ιδιωτικοί όμιλοι μεγαλώνουν, το μοντέλο αλλάζει, ο λιγνίτης αποσύρεται γρήγορα, το φυσικό αέριο που είναι εισαγόμενο καύσιμο παίρνει τη θέση του και οι ΑΠΕ είναι το μέλλον που πρέπει να συνδυαστούν με την αποθήκευση ενέργειας που θα πάρει χρόνο για να γίνει πραγματικότητα.

    Το ενεργειακό κόστος, σημείωσε, είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. “Υπάρχουν πολλοί τρόποι που οι ξένες χώρες και πρώτη η Γερμανία στηρίζουν ενεργειακά τις επιχειρήσεις τους με εμφανείς και αφανείς τρόπους” τόνισε.

    Σχετικά με τη συμφωνία της Mytilineos με την Gazprom, σημείωσε ότι είναι μια εμπορική συμφωνία, χωρίς γεωπολιτική σημασία, με στόχο η εταιρεία να είναι ανταγωνιστική.

     



    ΣΧΟΛΙΑ