• Business

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Μην εκπλαγείτε από την άνοδο μεγεθών του 2024

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos


    “Τα σημερινά επίπεδα μεγεθών της Mytilineos, ήρθαν για να μείνουν και ο όμιλος ετοιμάζεται  για τον επόμενο κύκλο ανάπτυξής του, για  την επόμενη μέρα. Μην εκπλαγείτε από αυτά που θα δείτε”, είπε χθες ο Πρόεδρος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στους αναλυτές κατά την τηλεδιάσκεψη μεγεθών του πρώτου εξαμήνου.

    Τόνισε ότι ήδη η εταιρεία απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα της επενδυτικής βαθμίδας, που είναι θέμα χρόνου να εξασφαλίσει, ήδη έχει αλλάξει επίπεδο μεγεθών και σήμερα, η διοίκηση του ομίλου αναζητά τον επόμενο κύκλο ανάπτυξης, του 2024, που αναμένεται να είναι το ίδιο εντυπωσιακός.

    “Για μας το 2023 έχει κλείσει και σήμερα τα σχέδιά μας αφορούν το 2024 για να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία και… μην εκπλαγείτε πάλι”, είπε κλείνοντας την χθεσινή τηλεδιάσκεψη ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος νωρίτερα, είχε αναφερθεί στην έκπληξη που προκαλούν κάθε φορά οι προβλέψεις του στην αγορά, οι οποίες όμως πάντα επαληθεύονται.

    Ο Πρόεδρος της εταιρείας, μίλησε στους επενδυτές για το μοντέλο συνεργιών στο οποίο βασίζονται οι καλές επιδόσεις του ομίλου, που εξασφαλίζει κερδοφορία, λόγω των πολλών συμπληρωματικών δραστηριοτήτων που αντισταθμίζει η μια την άλλη. Μίλησε και για τη δυναμική προοπτική, και τη διεθνοποίηση του ομίλου, που χτίζεται συστηματικά, με έργα στο εξωτερικό, με εξαγορές, με νέες δραστηριότητες και κυρίως προβλέποντας τις τάσεις και τις εξελίξεις. Η μεγάλη επένδυση στον Καναδά είναι η πρώτη αλλά όχι η τελευταία, είπε με νόημα.

    Η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας, είναι υπερσύγχρονη και αν και σε δοκιμαστική λειτουργία ήδη παρήγαγε την περισσότερη ενέργεια στην ελληνική αγορά και αυτή θα φέρει τη μεγάλη κερδοφορία EBITDA που αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο.

    Το Αλουμίνιο Ελλάδας, λειτουργεί πιο ανταγωνιστικά από οποιαδήποτε άλλη μονάδα στην Ευρώπη και διεθνώς και μια σημαντική και στρατηγική εξαγορά αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα. Στις ΑΠΕ το χαρτοφυλάκιο έργων ξεπερνά τα 13 GW και αναπτύσσεται με τα πλέον ανταγωνιστικά κόστη.

    Η εταιρεία, που άνοιξε την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, την αγορά φυσικού αερίου, που έκανε την παραγωγή αλουμινίου την πιο ανταγωνιστική στην Ευρώπη, που επεκτείνεται στις ΑΠΕ δίνοντας έμφαση στο χαμηλό κόστος παραγωγής και στα διψήφια περιθώρια κέρδους και πρωτοστατεί στην ενεργειακή μετάβαση πλέον είναι μπροστά σε νέες προκλήσεις και νέα στοιχήματα. Πάντα κοιτώντας προς το μέλλον, οδηγεί τις εξελίξεις, και πλέον τις συνδιαμορφώνει καθώς ο ρόλος του Προέδρου της στην ηγεσία της Eurometaux, ανοίγει νέους δρόμους για τη βιομηχανία της Ευρώπης και την Mytilineos. Το μέλλον είναι στα κρίσιμα μέταλλα και στη λίστα της Ευρώπης με τις πρώτε ύλες που πρέπει να ενισχυθούν συμπεριλαμβάνεται η αλουμίνα το αλουμίνιο και ο βωξίτης. Ταυτόχρονα, το γάλλιο, το κρίσιμο μέταλλο για το οποίο η ζήτηση αναμένεται να πενταπλασιαστεί την επόμενη διετία και η τιμή του κινείται σταθερά ανοδικά, μπαίνει στην γκάμα δραστηριοτήτων της εταιρείας, με στόχο στην επόμενη διετία, να μπορεί να παράξει όσο θα χρειάζονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

    Για τι αγορά μιλάμε, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, αφού τόσο η τιμή όσο και οι ποσότητες κινούνται ανοδικά.

     Τι είπε για τη βιομηχανία και τις προκλήσεις

    Στη συνέχεια αναφερόμενος στην παραγωγή αλουμινίου της Mytilineos, σημείωσε, “εμείς έχουμε καταφέρει με το δικό μας μοντέλο να διατηρήσουμε την παραγωγή αλουμινίου και αλουμίνας πολύ ανταγωνιστική σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Κάνουμε διαρκείς βελτιώσεις, αυξάνουμε τη δραστηριότητα της ανακύκλωσης βελτιώνοντας τα κόστη μας και μειώνοντας την κατανάλωσης ενέργειας και έχουμε στα χαρτιά μια πολύ σημαντική και στρατηγικής σημασίας εξαγορά για την οποία θα σας πούμε περισσότερα, πριν το τέλος αυτού του μήνα”, σημείωσε.

    EBITDA πάνω από 1 δισ.  το 2023

    Ο Πρόεδρος της εταιρείας έκανε την εκτίμηση ότι το 2023 η εισηγμένη θα πετύχει Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) άνω του 1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με την ετήσια πρόβλεψη, σημείωσε ότι δύο μήνες μετά τη Γενική Συνέλευση, και καθώς  έχει προχωρήσει η χρονιά μπορεί με περισσότερη σιγουριά να επαναλάβει την εκτίμηση ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ φέτος σε EBITDA, αν κάτι εξαιρετικά αρνητικό δε συμβεί.

    Απολαμβάνουμε ήδη την επενδυτική βαθμίδα

    Χωρίς ιδιαίτερη πίεση αντιμετωπίζει πλέον ο όμιλος το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης σε ξένη αγορά, καθώς ο κύριος λόγος που ήθελε να το κάνει φαίνεται να εκλείπει. Όπως εξήγησε η διοίκηση του ομίλου, το μέσο επιτόκιο δανεισμού της εταιρείας είναι 2,75%, ενώ το επιτόκιο 4% που εξασφάλισε το ομόλογο που εξέδωσε, αντιστοιχεί σε επίπεδα εταιρειών που κατέχουν την επενδυτική βαθμίδα.

    Πλέον το σημαντικό για την εισηγμένη, είναι η διεθνοποίησή της, με τις επιδόσεις της, την ανταγωνιστικότητά της και το εύρος της δραστηριότητάς της, ώστε να μπορεί να στοχεύει πάντα ψηλότερα, σε νέους κύκλους ανάπτυξης.

    Σχετικά με τις αποφάσεις για την είσοδο των μετοχών της Mytilineos  σε ξένο Χρηματιστήριο, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε, ότι αυτό που εξετάζει η εταιρεία από κοινού με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, είναι ένας τρόπος να προωθήσει τη διεθνοποίησή της, είτε με διπλή διαπραγμάτευση, είτε με μετατρέψιμα ομόλογα. Σημείωσε ότι “το 2022 είχε αναφέρει ότι η εταιρεία ενώ σε επίπεδο επιδόσεων συγκρίνεται με τις εταιρείες του FTSE100 στις θέσεις 48-52 στην κεφαλαιοποίηση ήταν στη θέση 150. Από τότε όμως πολλά άλλαξαν, η μετοχή της εταιρείας κινήθηκε ανοδικά και πλέον η κεφαλαιοποίηση της Mytilineos είναι αντίστοιχη με τις εταιρείες του FTSE 100”, είπε.

    Όμως απευθυνόμενος ο κ. Μυτιληναίος στους αναλυτές τόνισε: “Μην απομονώνεται το dual listing σαν ένα αυτόνομο γεγονός, αλλά σαν ένα τμήμα της ευρύτερης στρατηγικής διεθνοποίησης της εταιρείας. Είμαστε σε επαφές με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες για να αποφασίσουμε το μέλλον της Mytilineos στη διεθνή αγορά  και είμαστε μπροστά σε διαφορετικές επιλογές, μεταξύ των οποίων και η διπλή  διαπραγμάτευση. Μη χάνετε όμως τη μεγάλη εικόνα που είναι η διεθνοποίηση της εταιρείας”.

    Τι θα γίνει με το γάλλιο

    Όπως είπε ο Πρόεδρος του ομίλου, είναι σε στενή επαφή με την Κομισιόν για να προχωρήσει η προετοιμασία ώστε η εταιρεία να μπορέσει να παράξει γάλλιο, το οποίο θα παραχθεί με τις κατάλληλες επενδύσεις από την παραγωγή αλουμίνας από βωξίτη. Όπως είπε  απαιτείται διψήφιο νούμερο επενδύσεων, και από τη στιγμή που θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση θα χρειαστούν δύο χρόνια για να παραχθεί το γάλλιο. Οι εγκαταστάσεις του ομίλου μπορούν να παράξουν αρκετό γάλλιο για να καλυφθεί το σύνολο των   αναγκών, των ευρωπαϊκών χωρών, σημείωσε.

    Σημειώνεται ότι σήμερα το γάλλιο διαπραγματεύεται περίπου στα 600 ευρώ το κιλό και οι ποσότητες που χρειάζεται η Ευρώπη είναι 50 τόνοι περίπου. Όμως και οι ποσότητες και η τιμή του αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, καθώς η Κίνα σταματάει τις εξαγωγές και οι επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης χρειάζονται το γάλλιο. Εκτιμάται ότι σε δύο χρόνια η Ευρώπη θα χρειάζεται τουλάχιστον 250 τόνους και είναι άγνωστο που θα έχει φτάσει η τιμή του.

    Τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου

    Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023  ο τζίρος της Mytilineos ανήλθε στα 2,516 δισ. ευρώ, τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 438 εκατ. ευρώ και τα καθαρά μετά φόρων κέρδη, στα 268 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας την πρόβλεψη του consensus των αναλυτών.

    Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν αύξηση 49% και ανήλθαν σε  €438 εκατ., έναντι €293 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ επίσης πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών ήταν τα Καθαρά Κέρδη Μετά από Δικαιώματα Μειοψηφίας που αυξήθηκαν κατά 61%  και ανήλθαν σε €268 εκατ. έναντι €166 εκατ. το A’ εξάμηνο του 2022. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €1,94, αυξημένα κατά 59% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

    Ο κ. Μυτιληναίος, αναφέρθηκε και στη σημερινή συγκυρία, τονίζοντας, ότι ένα εξαιρετικό κύμα φωτιάς μαστίζει τη χώρα και είναι πολύ δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα, καθώς λόγω της φωτιάς δύο πιλότοι έχασαν τις ζωές τους και πολύς κόσμος τις περιουσίες τους.



    ΣΧΟΛΙΑ