• Business

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η πράσινη επανάσταση δεν είναι δωρεάν, πληρώνεται με ακριβή ενέργεια

    Η ASI πιστοποιεί τον Τομέα Μεταλλουργίας της MYTILINEOS

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    «Το 2021 θα είναι μια χρονιά μετασχηματισμού με ρεκόρ κερδοφορίας, ενώ το 2022 θα είναι μια χρονιά απογείωσης», ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους αναλυτές με αφορμή την παρουσίαση του flash note για τα αποτελέσματα της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο.

    Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στη θετική συγκυρία για τα αποτελέσματα του ομίλου, όπως δείχνει ήδη το πρώτο εξάμηνο, αλλά και στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης και των τιμών του αλουμινίου και το πώς η πράσινη επανάσταση θα ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές ενέργειας.

    Η πράσινη επανάσταση δεν είναι δωρεάν

    Ειδικότερα, για το κόστος ενέργειας, σημείωσε ότι με τις τιμές ρύπων πάνω από τα 50 ευρώ ο τόνος και αυξημένη την τιμή του φυσικού αερίου δεν είναι παράξενο να ανεβαίνει η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Και όπως τόνισε «η πράσινη επανάσταση δεν είναι δωρεάν και οι τιμές ενέργειας αντικατοπτρίζουν αυτό το κόστος που καλείται να πληρώσει η κοινωνία. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τη χρήση των ορυκτών καυσίμων κάτι που όμως δεν μπορεί να γίνει γρήγορα. Η πράσινη μετάβαση, δεν γίνεται αλλιώς δεν γίνεται γρήγορα, θα αυξήσει το κόστος της ενέργειας και θα έχει και πολιτικές επιπτώσεις».

    Σε σχέση με τις επιπτώσεις του πακέτου fit for 55  της Κομισιόν, σημείωσε ότι τις επιπτώσεις με αυξήσεις του κόστους όλων των προϊόντων θα τις δούμε από το 2026, σχολιάζοντας ότι 5 χρόνια είναι μια μακρά περίοδος, και πρέπει να δούμε πώς τελικά θα εφαρμοστούν.

    Ο Πρόεδρος της εταιρείας αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη αύξηση της  ζήτησης για αλουμίνιο την εποχή μετά την πανδημία – όπως αντιμετωπίζουν οι αγορές την περίοδο αυτή, σχολίασε.

    Σε σχέση με την επίδραση των τιμών στα μεγέθη της Mytilineos, είπε ότι τα επόμενα τρίμηνα  θα φανεί η επίπτωση των αυξημένων premia στις τιμές του αλουμινίου, που οφείλονται στην τεράστια αύξηση της ζήτησης για αλουμίνιο κυρίως από την Κίνα.

    «Δεχόμαστε ήδη παραγγελίες για το επόμενο έτος σε αυτά τα υψηλά premium, και εκτιμώ ότι ακόμη κι αν αρχίσουν να πέφτουν θα διορθώσουν και δεν θα κατατρακυλήσουν» σημείωσε αναφέροντας επίσης ότι η παραγωγή αλουμινίου δεν ακολουθεί τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης.

    Σχετικά με την επιβολή εξαγωγικού φόρου στη Ρωσία για τα προϊόντα αλουμινίου από την 1η  Αυγούστου, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη μετάλλου στην ευρωπαϊκή αγορά, αν και απέφυγε να σχολιάσει πώς θα επηρεάσει  τις τιμές το επόμενο διάστημα, τόνισε ότι η Ευρώπη είναι κυρίως εισαγωγική στο αλουμίνιο.

    Όπως είπε, στο σύνολό τους οι πρώτες ύλες, την περίοδο αυτή μετά την πανδημία, ακολουθούν ανοδική πορεία και το ίδιο κάνει και το φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει αύξηση κόστους για τη δραστηριότητα του ομίλου, όμως η αύξηση των τιμών είναι μεγαλύτερη.

    Για το νέο πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας για τη Μεταλλουργία με την ονομασία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021. Ήδη στο Α’ εξάμηνο 2021, καταγράφηκε η μεγαλύτερη αθροιστική παραγωγή πρωτόχυτου και ανακυκλωμένου αλουμινίου της MYTILINEOS και ολοκληρώθηκε σημαντικό μέρος των επενδύσεων στην παραγωγή Αλουμίνας.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ