• Business

    Ανησυχία στη βιομηχανία και… φτερά στις ΑΠΕ έφερε το Fit for 55 της Κομισιόν

    Giles Dickson, Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope , Pierre Gattaz, Πρόεδρος του Business Europe


    Ανησυχία και προβληματισμό εκφράζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία  για τον τρόπο που θα εξειδικευτούν τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η Κομισιόν (fit for 55) με στόχο τη μείωση των ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030.

    Η νέα περίοδος που ξεκινάει για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, που θα απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις και θα αλλάξει τις ισορροπίες. Ταυτόχρονα, είναι φανερό, ότι η προσπάθεια μείωσης ρύπων, πλέον θα ενταθεί και θα μοιραστεί σε όλους τους κλάδους (αερομεταφορές, ναυτιλία, θέρμανση και καύσιμα), και μαζί το μεγάλο κόστος της μετάβασης.

    Επίσης μπαίνει σε πρώτο πλάνο η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας, αφού πρέπει να αυξάνεται κατά 1,1% το χρόνο η πράσινη ενέργεια που χρησιμοποιεί.

    Σημειώνεται ότι το “Fit-for-55” περιέχει αλλαγές σε πάνω από 10 νομοθεσίες, όπως η οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οδηγία για την φορολογία της ενέργειας, η οδηγία για την υποδομή εναλλακτικών καυσίμων και το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ.

    “Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τα σχέδια της Επιτροπής για μείωση του ποσού της δωρεάν κατανομής που θα λαμβάνουν οι τομείς που καλύπτονται από τον μηχανισμό προσαρμογής των συνόρων άνθρακα. Η πορεία μείωσης, μαζί με μερικά από τα ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του CBAM (φόρου άνθρακα), κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει πάρα πολύ τις επενδυτικές προοπτικές για αυτούς τους τομείς. Καλούμε τους  νομοθέτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους υπέρ ενός προβλέψιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που επιτρέπει σε όλη την ευρωπαϊκή βιομηχανία να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις για την αποξήρανση του άνθρακα”.

    Με αυτά τα λόγια καταλήγει η χθεσινή ανακοίνωση του Business Europe, της Ένωσης των ευρωπαϊκών Συνδέσμων Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών της Ευρώπης, εκφράζοντας την ανησυχία και τον προβληματισμό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, για το νέο μεταβατικό στάδιο στο οποίο εισέρχεται.

    Η ανησυχία αφορά …το διάβολο που κρύβεται στις λεπτομέρειες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αφού αν και  συνολική κατεύθυνση είναι σωστή, αναμένεται να καθοριστούν πολλές εξαιρετικά σημαντικές λεπτομέρειες για την εξεύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ φιλοδοξίας για το κλίμα και οικονομικών και τεχνολογικών προκλήσεων. “Θα είμαστε πολύ προσεκτικοί, όσον αφορά, για παράδειγμα, τη συνοχή μεταξύ διαφορετικών νομοθετικών μέτρων για την αποφυγή της διπλής ρύθμισης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας” σημειώνει το Business Europe ενώ τονίζει και την ανάγκη  να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των προσπαθειών στην κοινωνία, θυμίζοντας ότι τα τελευταία 15 χρόνια, η ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές της κατά σχεδόν 35%.

    Τι αλλάζουν τα νέα μέτρα

    Το νέο πακέτο μέτρων φέρνει επέκταση του συστήματος δικαιωμάτων ρύπων σε αερομεταφορές και ναυτιλία, μείωση των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων στη βιομηχανία από το 2026 κατά 10% το έτος, διπλασιασμό του ρυθμού κατασκευής νέων ΑΠΕ από 15 GW/ έτος στα 30 GW/έτος και νέα κίνητρα για ηλεκτροκίνησης και μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων είναι μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες.

    WindEurope: Το πακέτο Fit-for-55 είναι ένα πακέτο για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη

    Ο κλάδος των ΑΠΕ είναι ο πλέον ωφελημένος από την επιτάχυνση του Green Deal που επιβάλλει η Κομισιόν.

    «Το πακέτο Fit-for-55 στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους καταναλωτές και τους επενδυτές. Η ΕΕ επιθυμεί μια σημαντική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, με σχεδόν διπλάσιο νέο αέρα από αυτόν που κατασκευάζουμε αυτήν τη στιγμή. Και η ΕΕ θέλει να επιταχύνει την ηλεκτροδότηση εκείνων των τομέων που μέχρι τώρα βασίστηκαν στα ορυκτά καύσιμα. Αυτό είναι καλό για το κλίμα. Και καλό για την οικονομία. Το πακέτο Fit-for-55 σημαίνει σημαντικές νέες επενδύσεις. Είναι ένα πακέτο για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη », λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson.

    Όπως επισημαίνει η Wind Europe, η Ένωση για την αιολική Ενέργεια στην Ευρώπη, η πρόταση της Επιτροπής αυξάνει τον στόχο της ΕΕ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από 32% σε 40% έως το 2030. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα χρειαστεί 451 GW αιολικής ισχύος έως το 2030, από 180 GW σήμερα, δηλαδή  θα πρέπει να εγκαθιστά 30 GW νέων αιολικών πάρκων κάθε χρόνο από τώρα έως το 2030 – μια σημαντική επιτάχυνση της επέκτασης της αιολικής ενέργειας. Ενώ μέχρι σήμερα στόχος είναι τα 15 GW ετησίως  στην Ευρώπη για 2021-25, ο στόχος στο νέο πλαίσιο γίνεται 30 MW το χρόνο.

    Διαβάστε επίσης

    Κομισιόν (Fit for 55): Τι προβλέπει για αερομεταφορές, ναυτιλία- Νέο σύστημα ρύπων για καύσιμα, μεταφορές και κτήρια

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ