• Business

    MYTILINEOS-ΔΕΗ: Τέλος εποχής-Τι φέρνει η νέα συμφωνία στο δρόμο για το 2030


    Σε μια τελευταία ιστορική συμφωνία, κατέληξαν χθες, ο Γιώργος Στάσσης και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος για τη ΔΕΗ και το Αλουμίνιο Ελλάδος, μια συμφωνία που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για την Mytilineos.

    Η σχέση της Αλουμίνιο Ελλάδος με τη ΔΕΗ, καθόρισε την ανάπτυξη του μοναδικού παραγωγού αλουμινίου της χώρας και την επέκταση του από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Αρχικά βοήθησε την Αλουμίνιο Ελλάδος να εδραιωθεί με το ευνοϊκό τιμολόγιο του 1960 και ακολούθως η λήξη του προνομιακού τιμολογίου το 2004-6, ήταν ο λόγος που η βιομηχανία …έγινε ελληνική, αφού γι αυτό άλλαξε χέρια από την Alcan στον όμιλο Mytilineos.

    Σήμερα πάλι, η συμφωνία για οριστική λήξη της σύμβασης Αλουμίνιο Ελλάδος-ΔΕΗ το 2023, φέρνει την Αλουμίνιο Ελλάδος και τη ΔΕΗ  στη νέα πράσινη εποχή, ώστε να εξασφαλίσουν επιχειρηματική συνέχεια και ανταγωνιστικότητα και στο μέλλον.

    Η νέα συμφωνία των δύο εταιρειών για πρώτη φορά γίνεται με στόχευση όχι την περίοδο της σύμβασης, αλλά το απώτερο μέλλον, και είναι win win γιατί συμβαδίζει με την κοινή ανάγκη και των δύο να μετασχηματίσουν τον τρόπο που λειτουργούν, και να συμβαδίσουν με τις τεκτονικές αλλαγές στην αγορά ενέργειας.

    Μια αγορά, που σε λίγα χρόνια θα είναι υποχρεωτικά πράσινη και απελευθερωμένη και τόσο η βιομηχανία πρέπει να μπορεί να βρίσκει ανταγωνιστική πράσινη ενέργεια, όσο και η ΔΕΗ πρέπει να λειτουργεί χωρίς βάρη που πλήττουν την ανταγωνιστικότητά της.

    Για την MYTILINEOS  μετά το 2023, ξεκινά μία νέα εποχή για το ιστορικό εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος»: μία εποχή «πράσινη» και βιώσιμη, σε απόλυτη συνάρτηση με τους εθνικούς στόχους και την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία». Για τη ΔΕΗ από την άλλη η ολοκλήρωση της συνεργασίας με την Αλουμίνιο Ελλάδος, που  είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΗ με σταθερή κατανάλωση όλο το 24ωρο 365 μέρες τον χρόνο, συμβολίζει επίσης το τέλος μιας εποχής. Πλέον η ΔΕΗ έχει διαφορετική στρατηγική στόχευση με έμφαση στην κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά της, χωρίς το βάρος της βιομηχανίας.

    Με τη συμφωνία αυτή, επισφραγίζεται τελικά η σύμπνοια των δύο κορυφαίων εταιρειών στη δέσμευσή τους για ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την ενεργοβόρο βιομηχανία, και για στροφή σε ένα νέο τρόπο λειτουργίας που συμβαδίζει με την ανάγκη βιωσιμότητας και μακροπρόθεσμης επιχειρηματικής συνέχειας.

    Η MYTILINEOS έχει δεσμευθεί – στο πλαίσιο της στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη – να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές ρύπων στο σύνολο της δραστηριότητάς της έως το 2030 και να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα το αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050. Αντίστοιχα οι στόχοι βιωσιμότητας επέβαλαν στη ΔΕΗ επίσης τη μείωση των εκπομπών ρύπων, τη στροφή στην πράσινη παραγωγή ενέργειας και τα μελλοντικά τα διμερή συμβόλαια.

    Ειδικότερα για τον Τομέα Μεταλλουργίας, η MYTILINEOS φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα «πράσινο» παράδειγμα, μέσα από τη δέσμευσή της για μείωση των απόλυτων εκπομπών CO2 κατά 65% και των σχετικών εκπομπών CO2, ανά τόνο παραγόμενου αλουμινίου, κατά 75%. Μέχρι το 2030, η Αλουμίνιον της Ελλάδος θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ..

    Το ιστορικό της σχέσης Αλουμίνιο Ελλάδος-ΔΕΗ

    H συνεργασία των δύο εταιρειών ξεκίνησε από την ίδρυση του εργοστασίου της Αλουμίνιο Ελλάδος, το 1960, με μια σύμβαση με ειδική εξαιρετικά χαμηλή τιμολόγηση ρεύματος η οποία και έληξε το 1992. Το Σεπτέμβριο του 1993 η σύμβαση επεκτάθηκε για άλλα 14 χρόνια και θα έληγε στις 31/3/2006, με τον όρο ότι η ΔΕΗ θα κατήγγειλε τη σύμβαση δύο χρόνια πριν. Το Φεβρουάριο του 2004, πράγματι η ΔΕΗ κατήγγειλε την προνομιακή σύμβαση φέρνοντας σε αδιέξοδο τη λειτουργία του εργοστασίου, που δεν θα ήταν δυνατό να λειτουργήσει κερδοφόρα με διαφορετικό κόστος ρεύματος.

    Η καταγγελία της σύμβασης από τη ΔΕΗ, έκανε το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου της χώρας να μην είναι πια βιώσιμο, και ήταν ο λόγος που οι Καναδοί  ιδιοκτήτες της εταιρείας (η Alcan που είχε εξαγοράσει από το 2003 την γαλλική Pechiney) αποφάσισαν ή να την πουλήσουν  ή να την κλείσουν. Το 2005 ο όμιλος Mytilineos τόλμησε να κάνει αυτή την εξαγορά και παίρνοντας το ρίσκο απέκτησε  τη μεγάλη ελληνική βιομηχανία, κάνοντας την πρώτη του μεγάλη μεγέθυνση.

    Ταυτόχρονα όμως, μπήκε σε πολυετείς δικαστικές αναμετρήσεις με τη ΔΕΗ διεκδικώντας το παλιό τιμολόγιο και όχι το τιμολόγιο Α150 που του προσέφερε η ΔΕΗ.

    Τελικά από το 2006, όταν έληξε η ισχύς της συμφωνίας του 1960, ΔΕΗ και Αλουμίνιο δεν είχαν υπογράψει νέα σύμβαση, μέχρι το 2016, ενώ οι μεγάλες  διαφορές τους ως προς την προσέγγιση για τον υπολογισμό της τιμής της κιλοβατώρας, οδήγησαν στη Διαιτησία. Η συμφωνία του 2016 αφορούσε την περίοδο 2014- 2020 και προέβλεπε ότι από την 1η Ιουλίου 2016 και μέχρι το τέλος του 2020, το Αλουμίνιο θα έχει έκπτωση 33% για το ανταγωνιστικό σκέλος (μη ρυθμιζόμενες χρεώσεις) Υψηλής Τάσης (ΥΤ-1) όπως ισχύει, πλέον των χρεώσεων για ρύπους και άμεση προκαταβολή εκ μέρους του Ομίλου, ατόκως, του ποσού των €100εκ, διευκολύνοντας τη ρευστότητα της ΔΕΗ.

    Η λήξη της συμφωνίας αυτής το 2020, έφερε νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών, που πλέον όμως έγιναν σε άλλη βάση και με στόχευση τον ενεργειακό μετασχηματισμό και των δύο αλλά και την επόμενη μέρα μετά τη λήξη της συμφωνίας.

    Διαβάστε επίσης

    Mytilineos: Υπογραφή συμφωνίας με τη ΔΕΗ – Η Αλουμίνιον της Ελλάδος θα είναι μία πράσινη βιομηχανία

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ