• Business

    Euronav: Αγόρασε τρία υπερδεξαμενόπλοια που φέρουν scrubbers

    • NewsRoom
    Hugo De Stoop, Euronav-Frontline

    Hugo De Stoop, Euronav-Frontline


    Στην αγορά τριών υπό ναυπήγηση υπερδεξαμενοπλοίων προχώρησε η μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία Euronav NV, η οποία έχει έδρα την Αμβέρσα αλλά διατηρεί γραφείο και στην Ελλάδα.

    Η Euronav, εισηγμένη στη Νέα Υόρκη και το Euronext, ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει συμφωνία για την εξαγορά τριών υπό ναυπήγηση VLCC, τα οποία είναι τελευταίας γενιάς τύπου Eco, σε πολύ ελκυστικές τιμές σε σύγκριση με πρόσφατες συναλλαγές. Η εξαγορά χρηματοδοτείται πλήρως από την τρέχουσα ρευστότητα της εταιρείας αλλά και δανεισμό και θα προστεθούν σε ένα στόλο 73 δεξαμενοπλοίων που διαχειρίζεται η εταιρεία εκ των οποίων τα 17 έχουν υψωμένη την ελληνική σημαία.

    Τα τρία VLCCs κατασκευάζονται στο ναυπηγείο DSME στη Νότιο Κορέα και η συνολική τική αγοράς τους είναι στα 280,5 εκατ. δολ. ή 93,5 εκατ. δολ. ανά πλοίο. Τα πλοία πρόκειται να παραδοθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2020, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 αντίστοιχα.

    Και τα τρία πλοία θα είναι εφοδιασμένα με τεχνολογία εξαγωγής καυσαερίων (scrubbers). Σημειώνεται ότι η Euronav έχει ταχθεί κατά της εγκατάστασης scrubbers στα πλοία και η εν λόγω αγορά δεν φαίνεται να σηματοδοτεί αλλαγή της στάσης της.

    Ο Hugo De Stoop, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε ότι τα βασικά θεμελιώδη μεγέθη των δεξαμενόπλοιων παραμένουν σε αναπτυξιακή ρότα παρά τις αντιξοότητες που προκύπτουν από την εξάπλωση του κορονοϊού , μία κατάσταση που αναμένεται να είναι προσωρινή. Οι τρέχουσες εξελίξεις στη ναυτιλιακή αγορά έδωσαν στην Euronav την ευκαιρία να κινηθεί στην αγορά των τριών δεξαμενοπλοίων προσθέτοντας μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους της Αυτή η συναλλαγή αποδεικνύει την ευελιξία και την ικανότητα αξιοποίησις ευκαιριών χάρη σε έναν ισχυρό ισολογισμό και μια ισχυρή ρευστότητα πρόσθεσε.

    Επίσης η αγορά είναι συνεπής με τους βασικούς στόχους της εταιρείας καθώς τα τρία πλοία είναι μεταπώληση και δεν πρόκειται για επιπλέον μεταφορική ικανότητα στον κλάδο.



    ΣΧΟΛΙΑ