• Μετοχές

    Eurobank: Upside 69,4% «βλέπει» η Goldman Sachs για τη μετοχή – Πώς είδε τα αποτελέσματα της τράπεζας

    Φωκίων Καραβίας

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank


    Τιμή στόχο τα 0,72 ευρώ, ποσό που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 69,4% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα διακύμανσης (σ.σ. €0,43 ευρώ στις 29 Μαΐου), δίνει για τη μετοχή της Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 1,83 η Goldman Sachs.

    Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα, η Goldman Sachs σημειώνει ότι πρόκειται για μια αδύναμη δέσμη αποτελεσμάτων, καθώς ήταν, σε αρκετά επίπεδα, ασθενέστερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, με εξαίρεση τις υψηλότερες του αναμενομένου προμήθειες και τα καλύτερα από το προσδοκώμενο κόστη.

    Τα πέντε βασικά σημεία που πρέπει να κρατήσει κανείς από τα αποτελέσματα και την ενημέρωση των αναλυτών είναι, σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα εξής:

    1. Οργανικά κέρδη προ προβλέψεων (Core PPP) (=): Οριακά χαμηλότερα (-20 εκατ. ευρώ) έναντι του προηγούμενου guidance, με τα καλύτερα καθαρά έσοδα από τόκους (αναμένεται να παρουσιάσουν μικρή μονοψήφια μείωση έναντι μέτριας μονοψήφιας μείωσης προηγουμένως) και τον καλύτερο έλεγχο του κόστους (μικρή μονοψήφια μείωση έναντι μικρής μονοψήφιας αύξησης) να αναμένεται να αντισταθμίσουν την ασθενέστερη πορεία των εσόδων από προμήθειες.

    2. Κεφάλαια (+): Δυνητικός πρόσθετος θετικός αντίκτυπος 60-65 μονάδων βάσης από το χαμηλότερο σταθμισμένο ενεργητικό RWA για τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μικρότερη έκπτωση από άυλα λογισμικού.

    3. Cairo deal (+): Η τράπεζα έχει ήδη πάρει έγκριση για τον «Ηρακλή» για 2 από τα 3 SPVs που περιλαμβάνει η συναλλαγή και αναμένει να πάρει και την τελευταία μέσα στον μήνα. Κατά συνέπεια, αναμένεται θετικός αντίκτυπος στα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 (από 28,9% σε 15,6%, 1Q20 pro-forma). Το σημαντικό είναι, όπως επισημαίνεται, πως το deal θα έχει αρνητική επίπτωση στον δείκτη CET1 κατά 340 μονάδες βάσης έναντι 370 μονάδων βάσης που υπολογιζόταν προηγουμένως.

    4. NPE (-): Αναμένεται να διατηρηθούν αμετάβλητα στο δεύτερο τρίμηνο, πλην της μείωσης που θα επιφέρει το project Cairo. Ωστόσο, από το δεύτερο εξάμηνο η διοίκηση αναμένει πως ο αρνητικός αντίκτυπος στον σχηματισμό NPEs λόγω της κρίσης θα αντισταθμιστεί εν μέρει ή και συνολικά από διάφορους παράγοντες, όπως (1) η κρατική επιδότηση για τους εργαζομένους που αναμένεται να διαρκέσει 9 μήνες και η οποία αναμένεται λογικά να επιφέρει βελτίωση της ποιότητας των πιστώσεων στο κομμάτι των στεγαστικών δανείων, (2) τα στοιχεία που δείχνουν βελτίωση της κουλτούρας πληρωμών στη χώρα, καθώς οι αιτήσεις για αναστολή πληρωμών ήταν λιγότερες από το αναμενόμενο και (3) ο αντίκτυπος του σχεδίου κρατικής εγγύησης για δάνεια 7 δισ. ευρώ προς μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

    5. Guidance για το κόστος κινδύνου (CoR) (=): Η τράπεζα αναμένει κόστος κινδύνου της τάξης των 140-160 μονάδων βάσης το 2020, από 90 μονάδες βάσης προηγουμένως. Αυτό βασίζεται σε ένα σενάριο σωρευτικής συρρίκνωσης του ΑΕΠ 2,5% την περίοδο 2020-21. Κάθε μείωση της ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1% μεταφράζεται σε πρόσθετο κόστος κινδύνου κατά 10/20 μονάδες βάσης.

    Αποτίμηση και κίνδυνοι

    Η Goldman Sachs δίνει ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή της Eurobank με τιμή στόχο τα 0,72 ευρώ ανά μετοχή.

    Οι βασικοί κίνδυνοι για την επενδυτική θέση, τις προβλέψεις και την τιμή στόχο που δίνει περιλαμβάνουν: (1) τυχόν αναβαθμίσεις / υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, (2) την ανακοίνωση πρόσθετων, μη dilutive συστημικών λύσεων για τον κλάδο / την υλοποίηση των κινδύνων εκτέλεσης που συνδέονται με το Σχέδιο «Ηρακλής», (3) θετικές/αρνητικές κεφαλαιακές εκπλήξεις, (4) τυχόν αναβάθμιση/υποβάθμιση των μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας ή και (5) χαμηλότερη/περαιτέρω συμπίεση περιθωρίων (έναντι των προσδοκιών).



    ΣΧΟΛΙΑ